Φωτογραφία: Ιάσονας Παρισόπουλος

Η ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ ΑΠΑΝΤΑ ΣΕ 14 «ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ» ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Αν δεν ήταν αυτή που είναι, θα ήθελε να είναι η γάτα της. Λατρεύει τις αγκαλιές, τα γεμιστά με φέτα, τις βόλτες και το ζεστό τσάι χειμώνα-καλοκαίρι. Η ηθοποιός Μαρία Παπαφωτίου αποκαλύπτει την πιο χαλαρή πλευρά της, απαντώντας σε 14 ερωτήσεις.

Είναι η νεαρή και ερωτευμένη Πηνελόπη Δέλτα στην παράσταση Ιστορία χωρίς όνομα, σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη. Η Κυβέλη στο Φλόγα και άνεμος που προβλήθηκε από την ΕΡΤ. Η αστυνομικός Μάρθα Λαζαρίδη, η πιο στενή συνεργάτιδα του Μάρκου στη σειρά Σκαραβαίος, που παρακολουθήσαμε την περασμένη τηλεοπτική σεζόν... και τόσα άλλα πρόσωπα. Είναι η Μαρία Παπαφωτίου, μια γνήσια εκπρόσωπος της νέας γενιάς ταλαντούχων ηθοποιών του ελληνικού θεάτρου, που σε κερδίζει με την ωριμότητα και την ειλικρίνειά της από τα πρώτα λεπτά της συνάντησής σας.

«Ό,τι και να είχα κάνει, δεν θα το είχα μετανιώσει. Νομίζω ότι η καλύτερη επιλογή είναι αυτή που υποστηρίζεις. Υποστηρίζω αυτό που τελικά έκανα. Δεν πιστεύω στο τυχαίο. Αν είσαι αφοσιωμένος, αν δουλεύεις σκληρά, αν είσαι καλός συνεργάτης και δεν έχεις ιδιοτροπίες, θεωρώ ότι η επιλογή σου θα πετύχει», λέει για την επιλογή της να αλλάξει πορεία μετά τις σπουδές της στο Πολυτεχνείο.

Βρήκα τη Μαρία Παπαφωτίου λίγες μέρες προτού γίνει η Ιφιγένεια στη νέα θεατρική παράσταση Η Ιφιγένεια των Ταύρων, σε κείμενο, σκηνοθεσία και μουσική Χριστόφορου Χριστοφή στο Επταπύργιο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», κι εκείνη απάντησε σε 14 «καλοκαιρινές» αλλά αποκαλυπτικές ερωτήσεις.

Μαρία Παπαφωτίου
Φωτογραφία: Ιάσονας Παρισόπουλος

– Ποιες είναι οι ιδανικές διακοπές για σένα;

Ησυχία, ακινησία, μέθη από την καλοκαιρινή ζέστη και ένα απαλό αεράκι «σβησίματος» πού και πού. Ύπνος στη σκηνή ή σε οποιοδήποτε χαμηλό στρώμα ή κατά γης. Ελαφριά ενδυμασία, σχεδόν αποκλειστικά με μαγιό και παρεό και ξυπόλητη. Νερό, φρούτα, βιβλία, ραστώνη, τζιτζίκια και περιφερόμενες γάτες που «λιώνουν» στα πλακόστρωτα.

– Αφηγήσου μια αγαπημένη καλοκαιρινή ανάμνηση.

Μπουγέλο με την παρέα στην πλατεία του χωριού, να μπαινοβγαίνουμε στο καφενείο της Ελπίδας, να φωνάζουμε με την Κατερίνα «πού είναι ο κουβάς;» στην προσπάθειά μας να καταβρέξουμε τους υπόλοιπους και να απαντάει ο αδελφός της «ε, να 'τος ο κουβάς!» την ώρα που μας τον ρίχνει με δύναμη, γεμάτο, στη μούρη!

– Ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό;

Γεμιστά με φέτα και ψωμάκι ολικής.

– Ποια είναι τα top αγαπημένα σου θεατρικά έργα και, αντίστοιχα, οι top τηλεοπτικές σειρές;

«Ω, είναι τόσα πολλά! Ανάλογα με τη φάση ζωής, την ηλικία και τις αναφορές μεταβάλλονται διαρκώς. Σταθερά στην κορυφή είναι πάντα ο Σαίξπηρ και ο Μολιέρος, ιδίως με τις πιο «καθαρές» κωμωδίες τους: Όνειρο θερινής νυχτός και Κατά φαντασίαν ασθενής, αντίστοιχα. Το Loot, Η αρπαχτή είναι επίσης ένα ξεκαρδιστικό και άκρως σαρκαστικό έργο. Λατρεύω τις κωμωδίες καταστάσεων με γενναίες δόσεις μπαλαφάρας, όπως το Patrick Pearse Motel κ.ά. Το Futurama είναι αυτή την εποχή η αγαπημένη μου σειρά και θα θυμηθώ και το Κωδικός Alias, που με είχε ξετρελάνει και είχα ταυτιστεί πλήρως με τη διπλή πράκτορα Jennifer Garner.

– Αξέχαστη στιγμή της σεζόν που πέρασε.

Τα μεταμεσονύχτια γυρίσματα, τα γέλια και τα πειράγματα σε αντίξοες συνθήκες, που μας δυνάμωναν και ενίσχυαν τη συνοχή της ομάδας του Σκαραβαίου.

– Πώς αποφορτίζεσαι;

Με γιόγκα, Pilates, βόλτες για περπάτημα, ζεστό τσάι χειμώνα-καλοκαίρι όπως οι Βεδουίνοι και αγκαλιές.

– Αν δεν ήσουν αυτή που είσαι, ποια θα ήθελες να είσαι;

Η γάτα μου.

Μαρία Παπαφωτίου
Φωτογραφία: Ιάσονας Παρισόπουλος

– Ποιο στοιχείο του χαρακτήρα σου θα ήθελες να αλλάξεις;

Την «ξερολίαση».

– Ποια είναι η ιδανική εικόνα ευτυχίας που φέρνεις στο μυαλό σου;

Ροζ-μοβ ουρανός, ήσυχα νερά λίμνης, φαγάκι, «άδειασμα». Η ακαταμάχητη αίσθηση ότι όλα είναι όπως ακριβώς θα έπρεπε να είναι. Πριν από λίγες μέρες, πέφτοντας για ύπνο, έκανα μια σπάνια έως και πρωτοφανέρωτη για τα δεδομένα μου σκέψη. Είπα στον εαυτό μου «δεν σε απασχολεί τίποτα, κοιμήσου ήσυχη». Και όντως κοιμήθηκα βαθιά και απερίσπαστα σαν πουλάκι, με αυτή την αίσθηση μεγαλειώδους τύχης, όταν οι άνθρωποι έχουμε την υγεία μας, ένα πιάτο φαγητό, ένα σπίτι να κοιμηθούμε.

– Ποιο είναι το αγαπημένο σου wellness point στη γειτονιά σου;

Το Χαλίκι φυσικά! Ένα στούντιο Pilates δίπλα στο Χαλικάκι - γήπεδο στίβου- στην Ηλιούπολη. Με τις αγαπημένες δασκάλες Άλυσσα, Ηλέκτρα, Μαρία, Χαρά, Δήμητρα. Ό,τι ομορφότερο έχω κάνει για το σώμα μου και την πολυπόθητη αίσθηση ευεξίας γενικά. Και εννοείται τα πάρκα, τα άλση, τα όσα εναπομείναντα σημεία με δέντρα, νερά και ανάσες στην ταλαιπωρημένη τσιμεντούπολη.

Μαρία Παπαφωτίου
Φωτογραφία: Ιάσονας Παρισόπουλος

– Ένα καλλυντικό που δεν αποχωρίζεσαι ποτέ.

Το βούτυρο κακάο για τα χείλη... αν θεωρείται καλλυντικό.

– Η βαλίτσα των διακοπών έχει πάντα…

Βιβλία και σανδάλια.

– Για ποιο πράγμα λες «μπράβο» στον εαυτό σου;

Για την αντικειμενικότητα χωρίς συναισθηματισμούς στα κριτήριά μου και για την πειθαρχία μου.

– Η Μαρία σε 10 χρόνια από τώρα: τη φαντάζεσαι κάπως;

Ανάλαφρη, με ρυτίδες και τον μισό χρόνο -τουλάχιστον- μακριά από την Αθήνα.

Η παράσταση Η Ιφιγένεια των Ταύρων, ανεβαίνει στο Επταπύργιο Θεσσαλονίκης στις 6 και 7 Αυγούστου, στις 21.15. Η είσοδος είναι δωρεάν (καταβάλλεται μόνο το αντίτιμο εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο 6€), αλλά απαιτείται προκράτηση.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.