iStock

TΟ ΒΟΤΑΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΑΠΑΛΛΑΞΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΧΟΣ

O ιερός βασιλικός ή Tulsi είναι ο διάσημος συγγενής του ταπεινού βασιλικού της γλάστρας. Έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό, με κυρίαρχη την ιδιότητά του να βοηθά το σώμα να καταπολεμά το άγχος.

Συνήθως όταν ακούς για βασιλικό σκέφτεσαι μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα ή πέστο! Ο γνωστός μας όμως βασιλικός που βάζουμε στο φαγητό και μοσχοβολά στη γλάστρα έχει έναν στενό διάσημο συγγενή με μακρά ιστορία, το Tulsi, που είναι γνωστό και σαν ιερός βασιλικός.

Πήρε τον χαρακτηρισμό αυτόν λόγω της ταξινόμησής του ως ιερό βότανο για τους Ινδουιστές αλλά και της μακράς ιστορίας του σαν φαρμακευτικό βότανο. Σε τι διαφέρει όμως το Tulsi από τον γνωστό βασιλικό και ποια είναι τα οφέλη που μπορούμε να περιμένουμε από την καθημερινή κατανάλωσή του;

Tο βότανο που θα σε απαλλάξει από το άγχος
iStock

Τι είναι ο ιερός βασιλικός ή tulsi;

Ο ιερός βασιλικός (η επιστημονική ονομασία του είναι Ocimum tenuiflorum) είναι ένα φαρμακευτικό βότανο που προέρχεται από την Ινδία και έκτοτε καλλιεργείται σε όλη την Ανατολική Ασία, την Αυστραλία και τις γύρω περιοχές.

Σε αντίθεση με τον παραδοσιακό βασιλικό, ο οποίος χρησιμοποιείται συχνά στη μαγειρική και έχει τα δικά του οφέλη, το tulsi έχει πλούσια ιστορία ως βασικό συστατικό στις πρακτικές της Αγιουρβέδα. «Το Tulsi χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην Ινδία και το Νεπάλ για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες», αναφέρει η διατροφολόγος στην Cleveland Clinic, Devon Peart. Κατά καιρούς o ιερός βασιλικός έχει χαρακτηριστεί ελιξίριο της ζωής και «βασιλιάς των βοτάνων» και είναι καταχωρημένο στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Ayurveda and Integrative Medicine για τα πολλά οφέλη του. Τα κυριότερα από αυτά είναι τα παρακάτω τέσσερα.

#1 Επηρεάζει θετικά τον μεταβολισμό

Λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του, η έρευνα έχει δείξει πως το tulsi θα μπορούσε να έχει θετική επίδραση σε διάφορες μεταβολικές διαδικασίες, όπως τη μείωση του σακχάρου στο αίμα, τη βελτίωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL) και τη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης.

Tο βότανο που θα σε απαλλάξει από το άγχος
iStock

#2 Μειώνει τη φλεγμονή

Θεωρείται ευεργετικός για τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη, παχυσαρκία, αρθρίτιδα και ινομυαλγία.

#3 Μειώνει το άγχος και βελτιώνει τη διάθεση

Ο ιερός βασιλικός ανήκει στα προσαρμογόνα βότανα, βότανα που είναι γνωστά για τις ιδιότητές τους να ενισχύουν το σώμα στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει καταστάσεις στρες. Τα προσαρμογόνα βότανα επεμβαίνουν στην ανταπόκριση του σώματος σε σωματικά και συναισθηματικά στρεσογόνες καταστάσεις, ενώ το βοηθούν να αντιμετωπίσει καλύτερα και την κόπωση.

Μελέτη του 2017, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Tulsi μπορεί να αυξήσει την ενέργειά μας και να βοηθήσει στη διαχείριση του σωματικού και συναισθηματικού στρες. Επιπλέον, μελέτη του 2014 έδειξε ότι νεαροί ενήλικες που κατανάλωναν μπάρες εμπλουτισμένες με εκχύλισμα φύλλων Tulsi, είχαν σημαντική βελτίωση στα επίπεδα κόπωσης.

#4 Ενισχύει την ανοσία στις λοιμώξεις

Χάρη σε ένα συστατικό του ιερού βασιλικού, γνωστού σαν ευγενόλη, το βότανο φαίνεται να ενισχύει την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού σε ιογενείς λοιμώξεις, με αποτέλεσμα ένα άτομο να μην κολλάει εύκολα ιώσεις, ακόμη και αν εκτεθεί σε έναν ιό.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.