iStock

ΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ

Πήρες μαγιό, παρεό, καπέλο, γυαλιά, αντηλιακό. Θυμήθηκες όμως να φτιάξεις και το φαρμακείο των διακοπών; Συμβουλεύσου την παρακάτω λίστα για να μην ξεχάσεις τίποτα.

Οι διακοπές είναι γεμάτες απρόοπτα. Με την κατάλληλη προετοιμασία όμως θα μπορέσεις να αντιμετωπίσεις σχεδόν όποια δυσκολία και αναποδιά παρουσιαστεί. Ο βασικός σύμμαχος στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν, είναι το φαρμακείο των διακοπών για τις πρώτες βοήθειες.

Είναι το ένα πράγμα που δεν πρέπει να ξεχάσεις να πάρεις μαζί σου. Το κλειδί είναι να πάρεις λίγα από όλα τα απαραίτητα για να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις ό,τι απρόοπτο, μέχρι να φτάσεις εκεί που μπορείς να έχεις ιατρική βοήθεια αν χρειαστεί κάτι τέτοιο.

1. Αυτοκόλλητοι επίδεσμοι

Η πιο συνηθισμένη μορφή μικροτραυματισμού είναι ένα κόψιμο ή μια γρατζουνιά, οπότε είναι πάντα καλή ιδέα να έχεις μαζί σου μερικά τσιρότα σε διάφορα μεγέθη. Αν στις διακοπές σου πρόκειται να περπατήσεις πολύ και δεν είσαι συνηθισμένος/η, τότε μερικά επιθέματα για φουσκάλες στα πόδια θα είναι χρήσιμα. Αρκούν λίγα από κάθε είδος για να εξοικονομήσεις χώρο.

2. Γάζες

Η γάζα είναι το απόλυτο must have του φαρμακείου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ασκήσει πίεση ή να καθαρίσει μια πληγή, να απορροφήσει το αίμα ή να βοηθήσει στη διακοπή της αιμορραγίας. Ο καλύτερος τύπος γάζας που μπορείς να έχεις σε ένα κουτί πρώτων βοηθειών είναι αποστειρωμένα τετράγωνα κομμάτια γάζας σε ατομική συσκευασία. Αυτό το μέγεθος διευκολύνει να διατηρηθεί η πληγή καθαρή και αποστειρωμένη και δεν θα χρειαστεί να την κόβεις με ψαλίδι όταν βιάζεσαι.

3. Μικρό ψαλίδι

Περιλαμβάνεται σε κάθε έτοιμο κουτί πρώτων βοηθειών που διατίθεται στο εμπόριο, αν και μπορείς να το αγοράσεις και ξεχωριστά και είναι πολύ χρήσιμο για να κόβεις γάζες ή επιδέσμους στο σωστό μέγεθος.

Απλώς πρόσεξε αν ταξιδεύεις με αεροπλάνο και έχεις μαζί σου ψαλίδι να βεβαιωθείς ότι το κουτί πρώτων βοηθειών δεν είναι μέσα στη χειραποσκευή σου γιατί θα σου το πάρουν. Αν πετάς μόνο με χειραποσκευή, φρόντισε το μήκος του ψαλιδιού να μην ξεπερνά τα 4 εκατοστά.

Τι να μην ξεχάσεις να βάλεις στο φαρμακείο των διακοπών
iStock

4. Τσιμπιδάκι

Το τσιμπιδάκι περιλαμβάνεται και αυτό στα περισσότερα κουτιά πρώτων βοηθειών και είναι χρήσιμο για την αφαίρεση σκληθρών ή την αφαίρεση μικρών κομματιών πέτρας ή βρωμιάς κατά τον καθαρισμό μιας πληγής.

5. Αντισηπτικά μαντηλάκια

Τα αντισηπτικά μαντηλάκια είναι απολύτως απαραίτητα στο φαρμακείο των διακοπών αφού είναι ιδανικά για να καθαρίζουν τις πληγές και τις αμυχές ώστε να αποφεύγονται οι μολύνσεις. Μην πάρεις πολλά, 5-6 είναι αρκετά.

6. Παυσίπονα

Πάρε ένα κουτί παυσίπονα με παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη για τον πονοκέφαλο, τους πόνους περιόδου ή όποιες άλλες μικροενοχλήσεις μπορεί να προκύψουν στη διάρκεια των διακοπών.

7. Δισκία λοπεραμίδης

Γνωστά με πολλές διαφορετικές εμπορικές ονομασίες, τα δισκία λοπεραμίδης, είναι από τα πιο απαραίτητα σκευάσματα που χρειάζεσαι γιατί η διάρροια είναι κάτι που μπορεί να σου καταστρέψει τις διακοπές, ειδικά εάν σου συμβεί τη μέρα που έχεις να ταξιδέψεις.

Βέβαια να θυμάσαι ότι πρέπει να τα πάρεις μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης που δεν έχεις άλλη επιλογή. Διαφορετικά, καλό είναι να κάνεις υπομονή και να περιμένεις τα συμπτώματα να υποχωρήσουν από μόνα τους, ακολουθώντας κατάλληλη διατροφή και φροντίζοντας για την καλή ενυδάτωση του οργανισμού σου και την πρόσληψη ηλεκτρολυτών.

Τι να μην ξεχάσεις να βάλεις στο φαρμακείο των διακοπών
iStock

8. Αντισταμινική κρέμα

Τα τσιμπήματα των εντόμων είναι πολύ συνηθισμένα το καλοκαίρι. Για να καταπολεμήσεις τη φαγούρα, το εξάνθημα και την γενικότερη ενόχληση έχε μαζί σου μια αντισταμινική κρέμα που θα απαλύνει τη φαγούρα και το πρήξιμο.

9. Αντιβακτηριακή κρέμα

Είναι επίσης καλή ιδέα να έχεις μαζί σου μια αντιβακτηριακή κρέμα για τυχόν κοψίματα και γρατζουνιές που δεν θέλεις να μολυνθούν. Ταυτόχρονα, αυτή η κρέμα θα σε βοηθήσει στην ταχύτερη επούλωση καθώς και στην πρόληψη πιθανών λοιμώξεων.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.