Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΤΟ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΥΓΙΗΣ

Η σύνδεση με τους άλλους ανθρώπους εκτός από μυστικό ευτυχίας είναι και το κλειδί της σωματικής και της ψυχικής σου υγείας. Ένα νέο βιβλίο δίνει πρακτικές συμβουλές για το πως θα πετύχεις ουσιαστικές ανθρώπινες σχέσεις.

Όλοι γνωρίζουμε τη σημασία των ανθρώπινων σχέσεων για την ευεξία και την ευτυχία μας. Το αισθανόμαστε κάθε φορά που νιώθουμε αυτή τη ζεστασιά της ανθρώπινης επαφής και της καλής επικοινωνίας και σύνδεσης με ένα αγαπημένο πρόσωπο. Από την άλλη, όταν πρόκειται για την υγεία σου, το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι να κάνεις για να τη βελτιώσεις είναι να τρέφεσαι πιο υγιεινά ή να αθλείσαι περισσότερο. Δεκάδες έρευνες εδώ και αρκετές δεκαετίες επιβεβαιώνουν ότι αυτή είναι μια ιδέα που θα έπρεπε να αναθεωρήσεις.

Σε μια μελέτη του 1979 σε σχεδόν 7.000 ενήλικες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα χωρίς φιλίες και κοινωνικούς δεσμούς είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα στα επόμενα εννέα χρόνια, ανεξάρτητα από το αν κάπνιζαν, αν κατανάλωναν αλκοόλ ή αν αθλούνταν τακτικά.

Άλλη έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που είχαν ισχυρότερες φιλίες και σχέσεις είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να πάθουν καρδιαγγειακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ μια τρίτη έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ένιωθαν υποστήριξη και αγκαλιάζονταν πιο συχνά είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποια ίωση μετά από έκθεση σε ιό.

Η κοινωνική επιστήμονας Kasley Killam στο νέο της βιβλίο με τίτλο The Art and Science of Human Connection, εξηγεί γιατί η ανθρώπινη επαφή πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα στη ζωή μας. H Κillam θεωρεί την έλλειψη ανθρώπινης σύνδεσης το Νο 1 πρόβλημα της εποχής μας και την τελευταία δεκαετία ερευνά το πώς τα άτομα και οι κοινωνίες θα μπορούσαν να την ενισχύσουν. Τόσο μέσα από το τελευταίο βιβλίο της όσο και μέσα από το Social Health Labs, τον οργανισμό που έχει ιδρύσει, προσπαθεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να τοποθετήσουν τη σύνδεση και τις ανθρώπινες σχέσεις σε πρώτη θέση στη ζωή τους.

Το ένα πράγμα που χρειάζεσαι για να είσαι ευτυχισμένος και υγιής
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

 

Αν και ίσως ακούγεται κάτι εύκολο, η ζωή στις μεγαλουπόλεις και οι σύγχρονοι, γρήγοροι ρυθμοί της ζωής, η τεχνολογία αλλά και άλλοι παράγοντες κάνουν δύσκολο το να θέσει κανείς αυτήν την προτεραιότητα. Ιδιαίτερα, αν στην εξίσωση προσθέσει κανείς την πολυπλοκότητα και τη δυσκολία των ανθρωπίνων σχέσεων, αλλά και τον χρόνο και την ενέργεια που απαιτεί το να καλλιεργήσεις μια ουσιαστική σχέση.

Προφανώς είναι πιο εύκολο να εντάξεις στην διατροφή σου περισσότερα φρούτα και λαχανικά, να κάνεις καθημερινά είκοσι λεπτά γυμναστική αλλά δεν είναι τόσο εύκολο να βρεις το χρόνο και την αφοσίωση που απαιτεί η καλλιέργεια μιας ανθρώπινης σχέσης.

«Αν τρέφετε το σώμα και το μυαλό σας, αλλά παραμελείτε τις σχέσεις σας, μπορεί να βλάψετε τη συνολική σας υγεία. Αντίθετα, το να δίνετε προτεραιότητα στις σχέσεις σας μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο, υγιέστερα και πιο ευτυχισμένα», γράφει η Killam.

Ένα μεγάλο μέρος του βιβλίου της είναι αφιερωμένο σε πρακτικές συμβουλές για το πώς οι άνθρωποι μπορούν να ενισχύσουν τις ανθρώπινες σχέσεις τους και την κοινωνική τους σύνδεση. Πριν κάνουν οτιδήποτε, η Killam τους συμβουλεύει να εξετάσουν, αξιολογήσουν και μετρήσουν τις κοινωνικές τους σχέσεις και τη σύνδεση με τους άλλους ανθρώπους όπως θα έκαναν και σε ένα ιατρικό check up.

Για να το κάνεις αυτό, σου προτείνει να εξετάσεις προσεκτικά τις σχέσεις στη ζωή σου -με αγαπημένα πρόσωπα, φίλους, συναδέλφους- καθώς και τις προσωπικές σου ανάγκες για κοινωνική επαφή σύμφωνα με το αν είσαι περισσότερο εσωστρεφής ή εξωστρεφής χαρακτήρας. Αν αξιολογήσεις την ποιότητα και την ποσότητα των σχέσεων που έχεις σήμερα, θα καταλάβεις αν χρειάζεται να κάνεις κάποιες προσαρμογές (ή όχι) και ποια από τις παρακάτω τέσσερις βασικές στρατηγικές που περιγράφει η Killam, θα ήταν η καλύτερη για σένα να ακολουθήσεις.

Αύξησε την ποσότητα των κοινωνικών σου σχέσεων αν χρειάζεται

Αν έχεις λιγότερους κοινωνικούς δεσμούς από όσους θα ήθελες, ίσως χρειαστεί να βρεις και να επισκέπτεσαι μέρη στα οποία μπορεί να κάνεις νέους φίλους και κοινωνικές επαφές. Αν μόλις μετακόμισες σε μια νέα πόλη και δεν γνωρίζεις κανέναν, ίσως χρειαστεί να ξεκινήσεις ένα ομαδικό πρόγραμμα pilates ή να πάρεις την πρωτοβουλία να συστηθείς στους γείτονές σου.

Ακόμα και αν ζεις στο ίδιο μέρος για χρόνια, θα μπορούσες να διευρύνεις τον κύκλο σου πηγαίνοντας σε νέα μέρη ή απλά πιάνοντας κουβέντα με τους ανθρώπους στα μαγαζιά της γειτονιάς σου ή όταν βγάζεις βόλτα τον σκύλο σου. «Οι απλές γνωριμίες εκτός του ότι μπορούν να οδηγήσουν σε στενότερες φιλίες είναι και από μόνες τους ευεργετικές για την υγεία», αναφέρει η Killam.

Μείωσε την ποσότητα των κοινωνικών επαφών σου αν είναι αυξημένη

Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται ότι έχουν πάρα πολλές κοινωνικές σχέσεις και φτάνουν στο σημείο να καταπιέζονται από τις κοινωνικές τους υποχρεώσεις. Ιδιαίτερα αν πρόκειται για πιο εσωστρεφή άτομα που χρειάζονται κάποιο χρόνο μόνοι τους για να ηρεμήσουν και να συγκροτηθούν. Αν αυτό ισχύει για σένα, ίσως να θες να αποσυρθείς λίγο από το ευρύτερο κοινωνικό σου δίκτυο και να επικεντρωθείς περισσότερο στους πιο κοντινούς σου ανθρώπους, λέγοντας και κάποια «όχι» σε κοινωνικές προσκλήσεις.

Βελτίωσε την ποιότητα των ανθρωπίνων σχέσεων σου αν είναι χαμηλή

Μερικές φορές έχουμε πολλές κοινωνικές επαφές, αλλά εξακολουθούμε να αισθανόμαστε μοναξιά, επειδή δεν νιώθουμε κοντά στους ανθρώπους με τους οποίες κάνουμε παρέα. Σε αυτή την περίπτωση, ίσως χρειαστεί να αφήσεις τον εαυτό σου να ανοιχτεί και να μοιραστείς περισσότερα πράγματα, να ζητήσεις συμβουλές ή να εκφράσεις ευγνωμοσύνη ώστε να αυξήσεις την οικειότητα με τον άνθρωπο που έχεις απέναντι σου. Εάν πάλι για την έλλειψη οικειότητας φταίει η μεταξύ σας χημεία και η ασυμφωνία χαρακτήρων θα πρέπει ίσως να αναθεωρήσεις και να διακόψεις τη σχέση σου με αυτό το άτομο.

Συνέχισε να κάνεις αυτό που κάνεις αν η ποιότητα των σχέσεων σου είναι υψηλή

Όταν η ποιότητα των σχέσεών σου είναι υψηλή, μπορεί να μην χρειαστεί να μην κάνεις τίποτα παρά μόνο να συντηρήσεις τις ήδη υπάρχουσες σχέσεις σου, να συνεχίσεις δηλαδή να κάνεις ό,τι λειτουργεί καλά. «Για σωματική αλλά και ψυχική υγεία, εξασκήστε τους κοινωνικούς σας "μύες" για να απολαύσετε τα οφέλη της αμοιβαίας, ουσιαστικής σύνδεσης στη ζωή σας», καταλήγει η Killam.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.