iStock

ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΣΕ ΑΝΗΣΥΧΗΣΕΙ Ο ΥΠΝΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΟΥ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Ο ύπνος του παιδιού είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τους νέους γονείς. Ειδικά στις διακοπές, την περίοδο που ελπίζουν να χαλαρώσουν, να ξεκουραστούν και να βρουν λίγο χρόνο για τον εαυτό τους.

Όλοι οι γονείς έχουν να διηγηθούν μια «ιστορία τρόμου» για τον ύπνο του παιδιού τους. Άλλοι μετρούν τους μήνες που έμειναν ξάγρυπνοι. Άλλοι διηγούνται τις μεταμεσονύχτιες διαδρομές γύρω από το τετράγωνο που έκαναν με το αυτοκίνητο και το παιδί στο καθισματάκι του μέχρι εκείνο να αποκοιμηθεί και άλλοι τα χιλιόμετρα που έχουν «γράψει» κάνοντας πάνω κάτω το σαλόνι με το μάρσιππο.

Ο ύπνος του παιδιού είναι από ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που απασχολούν τους νέους γονείς και βασικό ζήτημα συζήτησης σε παιδικές χαρές και παιδικά πάρτι. Το θέμα γίνεται ακόμη πιο σοβαρό όταν μιλάμε για τις διακοπές. Την περίοδο που οι γονείς ελπίζουν να ξεκουραστούν, να χαλαρώσουν και να κοιμηθούν και αυτοί λίγο παραπάνω. Υπάρχουν μερικά δοκιμασμένα και διαχρονικά tips που μπορούν να βοηθήσουν στον ύπνο του παιδιού για να βρεις επιτέλους και εσύ σ' αυτές τις διακοπές λίγο χρόνο για τον εαυτό σου και να απολαύσεις επιτέλους εκείνο το ποτήρι κρασί, έξω στη βεράντα.

Πείσε το παιδί να καθίσει ήρεμο στο κρεβάτι του

Είναι σίγουρο ότι το παιδί χρειάζεται ύπνο. Πώς όμως να το πείσεις για αυτό όταν η ώρα περνάει και εκείνο δεν σταματάει να σε φωνάζει ξανά και ξανά, πότε ζητώντας νερό και πότε ό,τι άλλο μπορεί να σκαρφιστεί σαν τρόπο για να σε κάνει να επιστρέψεις ακόμη μια φορά; Σε αυτές τις περιπτώσεις θυμήσου ότι στόχος σου δεν είναι το παιδί απαραίτητα να κοιμηθεί, αλλά να το κάνεις να μείνει ήσυχο στο δωμάτιό του μετά από κάποια συγκεκριμένη ώρα. Το παιδί στην ηρεμία θα καταφέρει να αποκοιμηθεί μόνο του όταν νυστάξει.

Πως δεν θα σε ανησυχήσει ο ύπνος του παιδιού σου στις διακοπές
iStock

Υιοθέτησε μια συγκεκριμένη ρουτίνα πριν τον ύπνο

Το να καταφέρεις να βάλεις το παιδί στο κρεβάτι και να μείνει ήρεμο εκεί εξαρτάται πολύ από τη διαδικασία που προηγείται. Αρχικά όρισε μια συγκεκριμένη ώρα ύπνου. Για να την ορίσεις λάβε υπόψιν σου, τι ώρα ξυπνάει το πρωί, αν κοιμάται το μεσημέρι και πόσο χρόνο θα έχει διαθέσιμο να περάσει με την οικογένεια το παιδί. Ειδοποίησέ το μισή ώρα πριν, και στη συνέχεια δέκα λεπτά πριν, ότι πλησιάζει η ώρα του ύπνου. Μέσα σε αυτό το διάστημα ξεκίνησε τη βραδινή ρουτίνα του παιδιού, από την τουαλέτα και το πλύσιμο των δοντιών μέχρι το διάβασμα του παραμυθιού, το φιλί στον μπαμπά και τη μαμά, την αναζήτηση της αγαπημένης του κούκλας της αγκαλιάς.

Βοήθησέ το να σε αποχωριστεί

Έρχεται η στιγμή να αφήσεις το παιδί με ένα τελευταίο φιλί και με μια φράση που θα του πεις με φωνή σταθερή και ήρεμη, όπως «Όνειρα γλυκά, θα τα πούμε το πρωί». Από εκείνη τη στιγμή και μετά δεν πρέπει να επιστρέψεις στο δωμάτιο εκτός και πρόκειται για κάτι εξαιρετικά επείγον. Αν δεις ότι το παιδί είναι κουρασμένο και έτοιμο να αποκοιμηθεί, σβήσε το φως. Κάποια παιδιά μπορεί να χρειάζονται ένα φωτάκι ή να ζητούν να αφήσεις την πόρτα μισάνοιχτη όποτε δεν υπάρχει λόγος να μην το κάνεις.

Αν πάλι σου πει ότι δεν είναι κουρασμένο ή ότι δεν νυστάζει, εξήγησέ του ότι μπορεί να κοιμηθεί αργότερα, αλλά από αυτή τη στιγμή και μετά είναι η ώρα που πρέπει να μείνει ήρεμο στο κρεβάτι του. Σ' αυτή την περίπτωση άφησε το φως ανοιχτό και δώσε του ένα βιβλιαράκι να ξεφυλλίσει ή βάλε του να ακούσει ένα παραμύθι.

Πως δεν θα σε ανησυχήσει ο ύπνος του παιδιού σου στις διακοπές
iStock

Στην περίπτωση που συνεχίζει να διαμαρτύρεται

Εξήγησέ του με απλά λόγια γιατί πρέπει να κοιμηθεί. «Πρέπει όλοι να κοιμόμαστε για να ξεκουραστούμε για να έχουμε ενέργεια να παίξουμε και να μπορούμε να κάνουμε ωραία πράγματα την επόμενη μέρα».

  • Αν κάποιος από τους δύο γονείς πρέπει να γυρίσει στο δωμάτιο, ας το κάνει αυτός που συνήθως είναι πιο αποτελεσματικός σε αυτές τις περιπτώσεις.
  • Όταν πεις ότι είναι η τελευταία φορά που επιστρέφεις στο δωμάτιο, μείνε σταθερός/η στην δήλωσή σου και μην ξαναπάς.
  • Πρόλαβε τις επιθυμίες του για να μην έχει πλέον τίποτα να σου ζητήσει.
  • Αντιστάσου στην επιθυμία να ξαπλώσεις δίπλα του μέχρι να κοιμηθεί. Έτσι του στερείς την ευκαιρία να μπορέσει να είναι αυτόνομο.
  • Επαναλάμβανέ του από μακριά τη φράση «ναι, εδώ είμαι, τα λέμε το πρωί». Θα το κάνει να νιώσει ασφάλεια και ταυτόχρονα και θα το κουράσει με τη μονοτονία της.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.