iStock

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΑΣ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΨΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ;

Τι να παραγγείλεις στην ταβέρνα, μικρά ή μεγάλα ψάρια; Μια νέα έρευνα από τη μακρινή Ιαπωνία έρχεται να δώσει την απάντηση.

Στη φύση, τα μεγάλα ψάρια τρώνε τα μικρά κι εμείς οι άνθρωποι τα τρώμε σχεδόν όλα. Ανάλογα, βέβαια, και με τα γούστα μας, κάποια τα θεωρούμε πιο νόστιμα από άλλα. Ποια μας προσφέρουν, ωστόσο, τα περισσότερα οφέλη όσον αφορά τη μακροζωία;

Η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα άρθρα υγείας που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο παρουσιάζουν ως διατροφικά δώρα μεγάλα ψάρια, όπως π.χ. ο σολομός και ο τόνος. Όμως, μελέτη από το Πανεπιστήμιο Nagoya, που διήρκεσε 9 χρόνια και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Public Health Nutrition, βρήκε σημαντική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ολόκληρων μικρών ψαριών (π.χ. σαρδέλες και γαύρος) και του μειωμένου κινδύνου θνησιμότητας στις γυναίκες.

Πιο συγκεκριμένα, τα οστά, τα κεφάλια και τα όργανα των μικρών ψαριών αποτελούν πολύ καλή πηγή ωμέγα 3 λιπαρών οξέων και πρωτεΐνης και είναι ιδιαίτερα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο, βιταμίνη D και βιταμίνη Α. Τα μικροθρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα ψάρια αυτά έχει αποδειχθεί ότι υποστηρίζουν την υγεία των οστών, του ανοσοποιητικού, της καρδιάς, των μυών, του δέρματος και τον μεταβολισμό. Μπορούν, επίσης, να συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα, που όταν είναι χρόνια μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καταστάσεων, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και το άσθμα.

iStock

«Λίγες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στην επίδραση που έχει η πρόσληψη μικρών ψαριών, ειδικά στην υγεία. Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία των τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά στη διατροφή των ανθρώπων και βρίσκουν εφαρμογή και σε άλλους πληθυσμούς», αναφέρει η κύρια συγγραφέας της μελέτης Δρ Chinatsu Kasahara.

Για να αξιολογήσουν τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης μικρών ψαριών και της θνησιμότητας, η Kasahara και οι συνεργάτες της στρατολόγησαν πάνω από 80 χιλιάδες Ιάπωνες, μεταξύ 35 και 69 ετών. Χρησιμοποιώντας σχετικά ερωτηματολόγια, ανέλυσαν τη διατροφή των συμμετεχόντων, εστιάζοντας στο αν και πόσο συχνά κατανάλωναν μικρά ψάρια (αποξηραμένες νεαρές σαρδέλες, ιαπωνικό σαφρίδι και νεαρά γλυκόψαρα).

iStock

Στο τέλος της μελέτης, 2.482 συμμετέχοντες είχαν πεθάνει, από τους οποίους σχεδόν 1.500 από καρκίνο. Μετά την προσαρμογή σε παράγοντες, όπως η ηλικία, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), η κατανάλωση αλκοόλ και η συχνότητα καπνίσματος, οι ερευνητές διαπίστωσαν σημαντική συσχέτιση μεταξύ της τακτικής πρόσληψης μικρών ψαριών από τις γυναίκες και της μείωσης της θνησιμότητας που σχετίζεται με τον καρκίνο από οποιαδήποτε αιτία.

Ειδικότερα, οι γυναίκες που έτρωγαν μικρά ψάρια μία έως τρεις φορές τον μήνα είχαν 32% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία και 28% από καρκίνο σε σύγκριση με εκείνες που δεν τα έτρωγαν συχνά.

Τα δεδομένα αποκάλυψαν παρόμοια τάση στους άντρες, αλλά η συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης μικρών ψαριών και των χαμηλότερων πιθανοτήτων θνησιμότητας δεν ήταν στατιστικά σημαντική. Ο λόγος, σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν ήταν ξεκάθαρος και ίσως να συνδέεται με τον μικρότερο μέγεθος δείγματος των αντρών στην έρευνα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.