iStock

ΠΩΣ ΘΑ ΕΞΑΣΚΗΘΕΙΣ ΤΕΛΕΙΑ ΜΕ ΤΟ SUP

Αν βρέθηκες στις διακοπές με SUP έχεις μια ιδανική ευκαιρία για φοβερή σωματική εξάσκηση και βελτίωση της ψυχικής σου υγείας. Μάθε τι άλλο μπορείς να κάνεις με αυτό.

Έχεις δοκιμάσει ποτέ να κάνεις SUP; Παρακολουθώντας τους άλλους μοιάζει απλό: Απλά στέκεσαι σε μια σανίδα που επιπλέει και κάνεις κουπί (εξ ου και το όνομα Stand Up Paddling). Την πρώτη φορά που θα ανέβεις και θα προσπαθείς να σταθείς όρθια/-ος στη σανίδα, όμως, θα συνειδητοποιήσεις ότι δεν είναι καθόλου έτσι. Για να μην πέσεις μέσα στο νερό απαιτείται τρομερή ισορροπία για την οποία θα χρειαστεί να επιστρατεύσεις όλους σου τους μυς. Και αυτό μετατρέπει αυτόματα το SUP σε μία εξαιρετική ευκαιρία άσκησης, εφόσον φυσικά οι περιβαλλοντικές συνθήκες το επιτρέπουν.

Η καθηγήτρια φυσικής αγωγής και εκπαιδεύτρια κολύμβησης. Μαριανίκα Παπαϊωάννου εξηγεί στο OW, πως το SUP ενεργοποιεί τα χέρια, τους ώμους και την πλάτη καθώς κανείς κωπηλατεί, ενώ την ίδια ώρα οι μυς γύρω από τα γόνατα βοηθούν στην ώθηση προς τα εμπρός καθώς οι μυς των ποδιών δουλεύουν σκληρά για να διατηρήσουν την ισορροπία. Έτσι, καθώς κανείς εφαρμόζει την απλή κωπηλατική του SUP, κάνει ίδια ώρα ένα τρομερό cross training (συνδυάζοντας ασκήσεις για όλο το σώμα), χωρίς καν να το συνειδητοποιεί.

Γιατί το SUP αποτελεί ιδανική άσκηση;

Είναι μια πολύπλευρη άσκηση

Το SUP μπορεί να αξιοποιηθεί τόσο για έντονη άσκηση όσο και για χαλαρή «βαρκάδα». Μπορείς να κωπηλατείς σε αργό ή γρήγορο ρυθμό, μπορείς αν κουραστείς να καθίσεις ή να ξαπλώσεις και αν ζεσταθείς πολύ κάνεις και μια βουτιά. Την ίδια ώρα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις το θαλασσινό τοπίο υπό μία εντελώς διαφορετική οπτική γωνία.

Ενισχύει την αντοχή σου χωρίς να τραυματίζει

Αν ξεκινήσεις να κάνεις SUP και αφεθείς να παρατηρείς το τοπίο γύρω σου, το πιθανότερο είναι πως ούτε που θα καταλάβεις για πότε πέρασε η ώρα. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει με άλλα αθλήματα αντοχής, όπως π.χ. το τρέξιμο. Την ίδια ώρα πρόκειται για μια δραστηριότητα που δύσκολα θα εξαντλήσει το σώμα σου, ενώ δεν θα προκαλέσει τραυματισμούς.

Πώς θα εξασκηθείς τέλεια με το SUP
iStock

Το SUP ωφελεί την καρδιαγγειακή υγεία

Η σχέση μεταξύ της τακτικής σωματικής άσκησης και της καρδιαγγειακής υγείας είναι πλέον δεδομένη: τα άτομα που διατηρούν έναν σωματικά δραστήριο τρόπο ζωής παρουσιάζουν γενικά χαμηλότερα περιστατικά στεφανιαίας νόσου (CHD). Το SUP είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό από αυτή την άποψη, καθώς όχι μόνο ανεβάζει τον καρδιακό ρυθμό κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας, αλλά και τον διατηρεί σε υψηλό επίπεδο, εξασφαλίζοντας μια δυνατή καρδιαγγειακή προπόνηση. Θα το καταλάβεις από τα αναζωογονητικά αποτελέσματα στο σώμα σου μετά την εξάσκηση. Οι ειδικοί στο άθλημα αυτό, μάλιστα, συγκρίνουν τα οφέλη του στην καρδιά με αυτά που απολαμβάνει κανείς κάνοντας αεροβική ή ποδηλασία.

Δυναμώνει τους μυς του κορμού και βελτιώνει την ισορροπία σου

Αν αναζητάς μια άσκηση που θα σου προσφέρει δυνατό και υγιή κορμό, μόλις τη βρήκες. Αν, μάλιστα, αποφασίσεις να ασχοληθείς με το σπορ αυτό συστηματικά για ένα χρονικό διάστημα, θα παρατηρείς αλλαγή στο σώμα σου και στην τεχνική σου μέρα με τη μέρα. Θα μάθεις να ισορροπείς σωστά όταν στέκεσαι πάνω του, μέσα στο νερό, και έτσι θα γυμνάζεις την κοιλιά, τη μέση και τους γλουτούς σου χωρίς καν να το καταλαβαίνεις. Και όσο καλύτερα ισορροπείς, τόσο περισσότερες εναλλαγές θα μπορείς να κάνεις στις ασκήσεις σου.

Το SUP βελτιώνει και την ψυχική υγεία σου

Όταν στέκεσαι πάνω στη σανίδα του SUP δεν το βιώνεις σαν γυμναστική, παρά σαν μία εμπειρία που σε απομακρύνει από τη στρεσσογόνα ρουτίνα σου. Το να είσαι περικυκλωμένος/-η από νερό, να ακούς τους κυματισμούς, να μυρίζεις τον αλατισμένο αέρα, να νιώθεις τον ήλιο πάνω σου αποτελεί μία υπέροχη, πολυαισθητηριακή εμπειρία που μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της κορτιζόλης (της λεγόμενης ορμόνης του στρες) και να βελτιώσει τη διάθεση. Η κωπηλασία αυτή, με τις σταθερές μονότονες κινήσεις, έχει και μία ιδέα διαλογισμού. Σε φέρνει σε επαφή με το σώμα σου τη στιγμή εκείνη, αναγκάζει το μυαλό σου να επικεντρωθεί στην ισορροπία και την πλεύση σου και σε γαληνεύει, όπως κάθε άσκηση ενσυνειδητότητας.

Πώς θα εξασκηθείς τέλεια με το SUP
iStock

3 φοβερές ασκήσεις για να κάνεις πάνω στο SUP

Θέλεις να κερδίσεις ακόμα περισσότερα από την εξάσκηση με SUP; Η Μαριανίκα Παπαϊωάννου προτείνει να δοκιμάσεις τα εξής:

Διαλειμματική κωπηλατική

Όπως η διαλειμματική άσκηση έτσι και η κωπηλατική θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις την αντοχή σου στο SUP σε βάθος χρόνου. Μπορείς, λοιπόν, να κάνεις χαλαρή κωπηλασία για 5-10 λεπτά και μετά να αυξάνεις τον ρυθμό για 2-3 λεπτά, εναλλάσσοντας στη συνέχεια τα δύο στιλ. Για ακόμα πιο έντονη εξάσκηση προσπάθησε να κάνεις κουπί κόντρα στο ρεύμα.

Γύμνασε τους κοιλιακούς σου

Η κωπηλατική από μόνη της είναι μια εξαιρετική άσκηση για τους κοιλιακούς σου, όμως αν προσπαθήσεις να κάνεις τους κλασικούς κοιλιακούς σου πάνω στο SUP δεν θα πιστεύεις πόσο καλύτερα γυμνάζονται!

H SUP fitness trainer and yoga instructor, Jodelle Fitzwater, προτείνει εδώ κάποιες εξαιρετικές ασκήσεις ενδυνάμωσης κορμού:

Δοκίμασε να κάνεις Yoga πάνω στο SUP

Αν κάνεις ούτως ή άλλως γιόγκα, το SUP θα αποτελέσει για εσένα μια φοβερή πρόκληση. Δοκίμασε να ξεκινήσεις με κάποιες απλές ασάνες (π.χ. έναν χαιρετισμό στον ήλιο, τη στάση του δέντρου) και πολύ σύντομα θα διαπιστώσεις πως οι μυς σου θα «καίνε» όσο ποτέ.

Η Jodelle Fitzwater προτείνει τη δική της ρουτίνα:

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.