ΦΤΙΑΞΕ ΥΓΙΕΙΝΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ 3 ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ
Αν θέλεις να σκοράρεις ψηλά στην κατηγορία «υγιεινά μπισκότα», δεν έχεις παρά να ποντάρεις σε μια απλή σπιτική συνταγή, με αλεύρι ολικής, νιφάδες βρόμης, γκότζι μπέρι και αμύγδαλα.
Τι θα έλεγες αν μπορούσες να φτιάξεις σπιτικά μπισκότα, μέσα σε μισή ώρα μόνο, ελέγχοντας την ποιότητα των συστατικών και αποφεύγοντας διάφορα πρόσθετα; Δοκίμασε τη συνταγή για μπισκότα με αλεύρι ολικής άλεσης, νιφάδες βρόμης, γκότζι μπέρι και αμύγδαλα, και την επόμενη φορά που θα φας ένα με τον καφέ σου ή θα δώσεις στο παιδί σου να πάρει στο σχολείο, θα ξέρεις σίγουρα ότι είναι πιο υγιεινά από πολλά άλλα.
Το αλεύρι ολικής άλεσης και οι νιφάδες βρόμης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ενώ τα γκότζι μπέρι και τα αμύγδαλα προσθέτουν τα δικά τους δυναμικά χαρακτηριστικά.
Στη συνταγή αυτή χρησιμοποιώ ζωικό βούτυρο, το οποίο μπορεί άνετα να αντικατασταθεί από ένα φυτικό, ακριβώς στην ίδια ποσότητα, ώστε τα μπισκότα να γίνουν vegan. Ομολογώ όμως ότι το άρωμα και η γεύση που αφήνει ένα καλό βούτυρο, σε συνδυασμό με τη βρόμη και την κανέλα, μου ξυπνούν ζεστές, γλυκές αναμνήσεις – παιδικές και μη.
Ας μιλήσουμε εδώ και για τη ζάχαρη. Κανείς δεν θα διαφωνήσει ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μας κάνει κακό. Αυτό, βέβαια, ισχύει και για πολλές άλλες τροφές – για να μην πούμε ότι η υπερβολή ποτέ δεν κάνει καλό σε τίποτα! Από την άλλη, και η απόλυτη στέρηση μπορεί να έχει έναν αρνητικό αντίκτυπο, τουλάχιστον από πλευράς ψυχολογίας. Αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς, πρέπει να πούμε πως όχι μόνο η ζάχαρη, αλλά και οποιοδήποτε γλυκαντικό με ανάλογη σύσταση και δράση δεν μας κάνει καλό σε μεγάλες δόσεις. Οπότε, το πιο σωστό είναι να καταναλώνουμε με προσοχή –και όσο γίνεται να αποφεύγουμε– τις επεξεργασμένες τροφές κάθε είδους, ακόμη και αυτές που «ακούγονται» πιο υγιεινές, όπως π.χ. οι vegan!
Επιπλέον, η κλασική λευκή ζάχαρη, που χρησιμοποιείται ευρέως, έχει υποστεί επεξεργασία σε τέτοιο βαθμό, ώστε να έχει χάσει όλα τα θρεπτικά της στοιχεία – οπότε το μόνο που έχει να μας προσφέρει είναι η γλυκιά της γεύση. Η ζάχαρη ντεμεράρα (demerara), την οποία προτείνω σε αυτή τη συνταγή, παράγεται από ζαχαροκάλαμο και περιλαμβάνει μια ποσότητα φυσικής μελάσσας στην οποία οφείλεται τόσο το καστανό χρώμα, όσο και η ιδιαίτερη καραμελένια γεύση της. Οι κόκκοι της είναι πιο μεγάλοι και δεν έχει υποστεί τόση επεξεργασία όση άλλες ζάχαρες, οπότε περιέχει και κάποια θρεπτικά στοιχεία, όπως σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο και βιταμίνες Β3, Β5, Β6 (τα οποία οφείλονται στη μελάσσα). Όσο πιο σκούρα είναι η ζάχαρη ντεμεράρα σε χρώμα, τόσο περισσότερη μελάσσα περιέχει. Κατά κανόνα, αυτός ο τύπος ζάχαρης είναι ιδανικός για μπισκότα, για πασπάλισμα πάνω από κέικ ώστε να δημιουργηθεί τραγανή κρούστα, αλλά και για χρήση στον καφέ ή στο τσάι.
Συνταγή για μπισκότα με βρόμη, γκότζι μπέρι και αμύγδαλα
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
- Vegetarian
Υλικά για 15-18 μπισκότα
- 80 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
- 80 γρ. νιφάδες βρόμης
- 50 γρ. καστανή ζάχαρη (τύπου demerara)
- 80 γρ. βούτυρο
- 30 ml γάλα αμυγδάλου
- 30 γρ. αμύγδαλα, χοντροκομμένα
- 1 κ.σ. γκότζι μπέρι
- ½ κ.γ. κανέλα
- ½ κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
- ¼ κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.σ. σιρόπι σφένδαμου (maple syrup)
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Στρώνουμε λαδόκολλα σε δύο λαμαρίνες.
Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι. Το ανακατεύουμε με τις νιφάδες βρόμης, το μπέικιν πάουντερ, το τζίντζερ, την κανέλα, το αλάτι και τη ζάχαρη, και αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά. Μόλις λιώσει, το αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα το γάλα αμυγδάλου και το σιρόπι σφενδάμου.
Προσθέτουμε σιγά σιγά αυτό το μείγμα στο μείγμα με το αλεύρι ενώ ανακατεύουμε, κατά προτίμηση με ξύλινο κουτάλι. Μόλις ομογενοποιηθούν, ρίχνουμε μέσα τα γκότζι μπέρι και τα αμύγδαλα.
Με τα χέρια σχηματίζουμε μπαλάκια (μέγεθος σαν τρουφάκι), τα τοποθετούμε στη λαμαρίνα σε απόσταση μεταξύ τους και τα πατάμε ελαφρά από πάνω να γίνουν στρογγυλά μπισκοτάκια.
Ψήνουμε στη μεσαία/χαμηλή σχάρα του φούρνου για περίπου 8 λεπτά, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.
Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν για 10-15 λεπτά πριν μετακινήσουμε από το ταψί, γιατί όσο είναι ζεστά, είναι ακόμα μαλακά και ενδέχεται να σπάσουν.