STAR TV

ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΜΙΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΗ ΛΟΙΜΩΞΗ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΕΙ ΕΝΑΝ ΝΕΟ ΑΝΘΡΩΠΟ;

Ο θάνατος της 39χρονης σεφ, Ντέμης Γεωργίου, φέρνει στο προσκήνιο τη σοβαρότητα των βακτηριακών λοιμώξεων, από τις οποίες το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού νοσεί καθημερινά.

Η είδηση του θανάτου της 39χρονης σεφ, Ντέμης Γεωργίου, πρώην παίκτριας του ριάλιτι μαγειρικής Masterchef, τη Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024, προκάλεσε σοκ κυρίως εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο συνέβη το τραγικό γεγονός, και θλίψη δεδομένου ότι επρόκειτο για μία νέα γυναίκα, χωρίς φαινομενικά κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Ως αιτία θανάτου αναφέρθηκε η βακτηριακή λοίμωξη, χωρίς ακόμα να έχουν δοθεί σαφείς εξηγήσεις για το τι ακριβώς συνέβη.

Όπως έχει γίνει μέχρι τώρα γνωστό, η νέα γυναίκα εργαζόταν για την θερινή σεζόν σε εστιατόριο στην Πάρο. Σύμφωνα με μαρτυρίες φίλων της, εμφάνιζε εδώ και μέρες συμπτώματα λοίμωξης, όπως κόπωση, μούδιασμα στα άκρα κλπ., τα οποία υποτιμήθηκαν. Η γυναίκα λάμβανε μια απλή φαρμακευτική αγωγή με παυσίπονα, ωστόσο η κατάστασή της χειροτέρευε. Το βράδυ του Σαββάτου 21/7 ενημέρωσε τους συνεργάτες της ότι δεν αισθάνεται καλά και εκείνοι αποφάσισαν να κλείσουν νωρίτερα το μαγαζί. Λίγη ώρα αργότερα βρισκόταν στο Κέντρο Υγείας Πάρου σε κωματώδη κατάσταση.

Κατά την προσπάθειά τους να την σταθεροποιήσουν, οι γιατροί εκεί έκριναν ότι η γυναίκα χρειάζεται αεροδιακομιδή στην Αθήνα, όπως κι έγινε. Ελικόπτερο τη μετέφερε στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Εκεί νοσηλεύτηκε διασωληνωμένη έως και το πρωί της Δευτέρας 22/7, οπότε και κατέληξε.

Πηγές του νοσοκομείου επανέλαβαν ως αιτία θανάτου το σηπτικό σοκ κατόπιν βακτηριακής λοίμωξης, αλλά σε έδαφος ενός επιβαρυμένου ανοσοποιητικού συστήματος.

Πότε μπορεί μια βακτηριακή λοίμωξη να σκοτώσει έναν νέο άνθρωπο;
iStock

Μπορεί μια βακτηριακή λοίμωξη να σκοτώσει;

Καταρχάς έχει νόημα να διευκρινιστεί ότι βακτηριακή λοίμωξη θεωρείται κάθε ασθένεια που προκαλείται από ανάπτυξη επικίνδυνων βακτηρίων ή τοξινών στον οργανισμό. Τα βακτήρια αυτά μπορεί να εισέλθουν στον οργανισμό μας από οπουδήποτε: το δέρμα, το έντερο (γαστρεντερικό σωλήνα), τους πνεύμονες, την καρδιά, τον εγκέφαλο ή το αίμα. Και μπορεί να μεταδοθούν από άλλο μολυσμένο άτομο ή ζώο, από τσίμπημα εντόμου, από μολυσμένα τρόφιμα ή επιφάνειες.

Από τις πιο συχνές και γνωστές βακτηριακές λοιμώξεις είναι:

Οι περισσότερες βακτηριακές λοιμώξεις, αν και όχι όλες, θεραπεύονται με αντιβιοτικά. Στην περίπτωση της 39χρονης γυναίκας, τέτοιο φάρμακο δεν είχε ληφθεί, καθώς τα αντιβιοτικά απαιτούν επίσκεψη στον γιατρό και συνταγογράφηση.

Αν μια βακτηριακή λοίμωξη δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και εισχωρήσει βαθιά στον οργανισμό, π.χ. στο αίμα, την καρδιά, τους πνεύμονες ή τον εγκέφαλο, τότε μπορεί να προκαλέσει σηψαιμία, μια λοίμωξη που προκαλεί βλάβη στα όργανα, και μπορεί να γίνει απειλητική για τη ζωή.

Μεγαλύτερο κίνδυνο αν νοσήσουν από βακτηριακή λοίμωξη διατρέχουν άτομα με διαβήτη, με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, άτομα που έχουν κάποια ανοιχτή πληγή ή που έχουν υποβληθεί πρόσφατα σε χειρουργική επέμβαση.

Μιλώντας δημόσια για το συμβάν η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς, ανέφερε πως όταν η Ντέμη Γεωργίου έφτασε στο Κέντρο Υγείας Πάρου είχε καταβολή και αδυναμία και ότι «αν είχε πάει σε έναν γιατρό όσο δεν αισθανόταν καλά και έκανε εξετάσεις, θα έβλεπε τι συμβαίνει». Αυτή στη στιγμή, λοιπόν, οι γιατροί περιμένουν να βγουν οι εξετάσεις της για να δουν ποιο ακριβώς μικρόβιο ήταν αυτό που προκάλεσε το σηπτικό σοκ.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.