Το πράσινο γκασπάτσο είναι ένα από τα 500 πιάτα που θα περιλαμβάνεται στο μενού των αθλητών. iStock

ΤΙ ΘΑ ΤΡΩΝΕ ΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

Ολόφρεσκες μπαγκέτες, εκλεκτά γαλλικά πιάτα, εντυπωσιακά γλυκά και πιάτα από τον τόπο τους θα απολαύσουν οι 15.000 αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων που συγκεντρώνονται αυτές τις μέρες στο Παρίσι.

Τι ταΐζεις 15.000 αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι; Η προφανέστερη απάντηση είναι μπαγκέτες. Αυτό τουλάχιστον εξασφάλισαν σε απόλυτη αφθονία οι διοργανωτές φροντίζοντας στην είσοδο του αχανούς Ολυμπιακού Χωριού να δημιουργηθεί μία εντυπωσιακή boulangerie από την οποία οι μυρωδιές του φρέσκου ψωμιού, της φοκάτσια και των ζεστών κρουασάν μπορούν να σε ζαλίσουν.

Την ίδια ώρα, στις εγκαταστάσεις διαμονής των αθλητών υπάρχουν και έξι εστιατόρια, τα οποία θα λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο. Αυτά συστεγάζονται κάτω από ένα σύμπλεγμα αιθουσών με πανύψηλες οροφές και επιβλητικά παράθυρα με θέα στον Σηκουάνα. Ο χώρος θυμίζει εστιατόριο Πανεπιστημίου, με τεράστια μπουφέ, διανεμητές αναψυκτικών και τοίχους καλυμμένους με γκράφιτι. Βέβαια, κανένα εστιατόριο Πανεπιστημίου δεν θα είχε τρεις διάσημους σεφ να ετοιμάζουν στις κουζίνες παγωτό με κόκκους κακάο και μαϊντανό ή τραγανές κροκέτες μανιταριών!

Τι θα τρώνε οι αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι
Η είσοδος του Food Hall που στεγάζει όλα τα εστιατόρια στα οποία θα τρώνε οι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι. AP Photo/Tom Nouvian
Η είσοδος του Food Hall που στεγάζει όλα τα εστιατόρια στα οποία θα τρώνε οι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.

Το υπόλοιπο προσωπικό της εστίασης θα φορά μπλουζάκια πόλο και μπερέδες, τα πιάτα θα είναι πορσελάνινα και από το ορεκτικό δεν θα λείπουν οι πιατέλες τυριών και το γαλλικό βούτυρο.

Και αυτά είναι κάποια μόνο από τα πιάτα που οι Γάλλοι όλο καμάρι παρουσίασαν τον περασμένο Ιούνιο σε ειδική -degustation- συνέντευξη τύπου. Άλλα πιάτα που έχουν ήδη μπει στο μενού είναι το πράσινο γκασπάτσο (αν θες να του ρίξεις μια ματιά δες την κεντρική φωτό κι αν θες να το φτιάξεις στο σπίτι εδώ θα βρεις φοβερή συνταγή), το ριζότο με σαφράν, τα φαλάφελ και τα διάσημα γαλλικά κέικ αμυγδάλου, γνωστά ως financiers.

Τι θα τρώνε οι αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι
Φρεσκοψημένα financiers. iStock
Φρεσκοψημένα financiers

Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα δεν θα λείπουν τα επίσης γαλλικά πιάτα, όπως μούσλι κινόα, πομάντ από ρεβίθια (σαν γιουβέτσι) και νιόκι σε σάλτσα κοτόπουλου.

Φυσικά, ανάμεσα στις 40.000 μερίδες φαγητού που θα πρέπει να ετοιμάζονται κάθε ημέρα, υπάρχουν και πολιτισμικές ή διατροφικές ιδιαιτερότητες. Γι’ αυτό και, όπως αναφέρει σχετικό άρθρο των New York Times, προσλήφθηκαν 20 σεφ από όλον τον κόσμο που διανεμήθηκαν στα 6 εστιατόρια. Τα δύο από αυτά είναι γαλλικά, τα άλλα δύο ασιατικά, το ένα είναι ινδικό και το τελευταίο, που ονομάζεται «world», θα σερβίρει πιάτα από όλον τον κόσμο.

Τι ζητούν να φάνε οι αθλητών των Ολυμπιακών;

Η Carole Galissant, η οποία είναι υπεύθυνη για την υγιεινή διατροφή των αθλητών στα εστιατόρια του Ολυμπιακού Χωριού, συνεργάστηκε με τους διατροφολόγους όλων των αποστολών προκειμένου να εξασφαλίσει ότι θα ικανοποιηθούν οι διατροφικές ανάγκες των περισσότερων αθλητών στα 500 διαφορετικά πιάτα που θα περιλαμβάνουν συνολικά τα μενού.

Τι θα τρώνε οι αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι
Το παραδοσιακό κορεάτικο πιάτο Kimchi. iStock
Το παραδοσιακό κορεάτικο πιάτο Kimchi

Παραδείγματος χάριν, οι Κορεάτες ζήτησαν να υπάρχει kimchi (κίμτσι), ένα παραδοσιακό πιάτο αποτελούμενο από λαχανικά τουρσί.

Οι Ιάπωνες ζήτησαν miso (μίσο), ένα είδος πάστας που μαρινάρει διάφορες τροφές και φτιάχνεται βασικά από φασόλια σόγιας.

Ορισμένα κράτη της Καραϊβικής ζήτησαν passion fruit, όμως αυτή η επιθυμία, σύμφωνα με τους New York Times, δεν θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί καθώς οι κανονισμοί βιωσιμότητας των αγώνων δεν επιτρέπουν την εισαγωγή αγαθών διά αέρος.

Όμως, οι Αμερικανοί θα απολαύσουν τα πρωτεϊνικά shakes, τα ποπ κορν, τις μπάρες και το φυστικοβούτυρο που ζήτησαν. Την ίδια ώρα, μεγάλο μέρος αυτών ζήτησε gluten-free τροφές και vegan πιάτα.

Οι Αυστραλοί θα φέρουν μαζί τους στην αποστολή και τον δικό τους barista για να τους ετοιμάζει τους καφέδες.

Tην ίδια στιγμή, ορισμένοι πρωτοκλασάτοι αθλητές, π.χ. στο τένις, θα ταξιδέψουν με τους προσωπικούς τους σεφ και δεν θα μένουν καν στο Ολυμπιακό Xωριό, παρά σε σπίτια που έχουν νοικιάσει.

Οι δε Ιρλανδοί δήλωσαν ότι θα φέρουν τη βρόμη τους για να φτιάχνουν τον αγαπημένο τους χυλό (porridge), στον οποίον οι Γάλλοι δεν έχουν κάποια παράδοση. Εξάλλου, σε ορισμένα δωμάτια θα υπάρχουν κουζινάκια.

Τι θα τρώνε οι αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι
Το πρώτο τρόφιμο που όλες οι αποστολές ζήτησαν να υπάρχει σε αφθονία: Μπανάνες. iStock
Το πρώτο τρόφιμο που όλες οι αποστολές ζήτησαν να υπάρχει σε αφθονία: Μπανάνες

Σχεδόν όλοι, όμως, οι αθλητές ζήτησαν σύμφωνα με δημοσίευμα του Eater.com και κάποια συγκεκριμένα τρόφιμα, τα οποία οι διοργανωτές φρόντισαν να υπάρχουν επίσης σε αφθονία:

  • μπανάνες (υπολογίζονται να καταναλωθούν 2-3 εκατομμύρια μπανάνες)
  • αβγά
  • καφέ
  • σοκολάτα.

Όσο για αλκοόλ; Δεν θα υπάρχει ούτε ίχνος αυτού στο Ολυμπιακό χωριό. Όποιος θέλει να πιει, θα πρέπει να βγει εκτός των εγκαταστάσεων.

Εξυπακούεται πως όλοι οι αθλητές θα έχουν πρόσβαση σε μία συγκεκριμένη εφαρμογή μέσω της οποίας θα μπορούν να παραγγέλνουν έγκαιρα τα γεύματά τους για όλες τις ημέρες που θα βρίσκονται στο Παρίσι.

Τι θα τρώνε οι αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι
Ένα από τα 6 εστιατόρια του Ολυμπιακού Χωριού, στο Saint-Denis, λίγο έξω από το Παρίσι. AP Photo/Tom Nouvian
Ένα από τα 6 εστιατόρια του Ολυμπιακού Χωριού, στο Saint-Denis, λίγο έξω από το Παρίσι.

Το φαγητό στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι μια ξεχωριστή εμπειρία

Μιλώντας στο ίδιο δημοσίευμα ο, δύο φορές χρυσός Ολυμπιονίκης στην ξιφασκία, Brice Guyart, ο οποίος σήμερα συνεργάζεται στην ομαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, είπε ότι αυτό που λάτρευε πάντα στη διοργάνωση είναι ότι οι αθλητές μπορούν να τρώνε όλοι μαζί, στον ίδιο χώρο, ανεξάρτητα από τον τόπο προέλευσης του καθενός. Στους Ολυμπιακούς του 2000 στο Σίδνεϋ, για παράδειγμα, βρέθηκε στο εστιατόριο στη 1 μετά τα μεσάνυχτα, αφού είχε κερδίσει το χρυσό μετάλλιο, και εκεί έγινε φίλος με τον Shinichi Shinohara, ο οποίος μόλις είχε λάβει το ασημένιο μετάλλιο στο Judo.

Ο ίδιος, βάσει της εμπειρίας του, συμβούλευσε τους υπεύθυνους στη διατροφή να μην κάνουν τις μερίδες πολύ μεγάλες για να μη φουσκώνουν οι αθλητές και να διατηρούν τη θερμοκρασία στην αίθουσα σε ανεκτά επίπεδα, γιατί στο Σίδνεϋ αναγκάζονταν τρώγοντας να... φορούν μπουφάν.

Τέλος πρότεινε να ετοιμάσουν τούρτες γιατί θα είναι μια ωραία έκπληξη για τους αθλητές που εκείνες τις μέρες θα έχουν γενέθλια, καθώς και ένα συγκεκριμένο πιάτο που ήταν ανέκαθεν το δικό του αγαπημένο: Ελληνική χωριάτικη σαλάτα, με φρέσκα αγγούρια, ντομάτα και μεγάλα κομμάτια φέτας!

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.