ΤΑ 2 ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΠΟΤΕ ΜΙΑ ΣΕΦ
Αναρωτιέστε κι εσείς τι τρόφιμα δεν αγοράζει ποτέ μια σεφ από το σούπερ μάρκετ και τι κάνει για να καλύψει το κενό;
Με τον ερχομό των εκπομπών μαγειρικής, μάθαμε τη μαγειρική ορολογία, εντρυφήσαμε σε μαγειρικές τεχνικές, ανακαλύψαμε νέους γευστικούς συνδυασμούς και εκπαιδευτήκαμε στις αντικαταστάσεις υλικών και τροφίμων. Πρωτίστως, όμως, είδαμε πως είναι οι αφανείς ήρωες που μας ταϊζουν και φτιάχνουν τη μέρα (ή και τη νύχτα μας) με ένα νόστιμο και όμορφο πιάτο.
Επειδή είμαστε περίεργοι και ολίγον κουτσομπόληδες, πολλοί από εμάς θα θέλαμε να ξέρουμε τι κάνουν οι άνθρωποι αυτοί στο σπίτι τους. Όταν, λοιπόν, έχεις απέναντί σου τη σεφ και καθηγήτρια γαστρονομίας Αντιγόνη Στρατηλάτη, τη ρωτάς τι δεν αγοράζει ποτέ από τα καταστήματα και πώς καλύπτει το κενό, μπας και ακολουθήσεις κι εσύ το παράδειγμά της.
2 υγιεινές αντικαταστάσεις τροφίμων
– Σπιτική πραλίνα φουντουκιού
«Υπάρχει στα ράφια κάθε σούπερ μάρκετ. Τη βρίσκουμε με διάφορες εμπορικές ονομασίες, ως κρέμα κακάο, πραλίνα φουντουκιού και άλειμμα κακάο. Είναι ένα προϊόν που αγαπούν όλοι, μικροί και μεγάλοι. Πραγματικά, αν κάποιος δεν τρώει πραλίνα φουντουκιού, τον κοιτάς με απορία. Τη χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε γλυκά, για να γεμίσουμε μπισκότα ή απλά την τρώμε σκέτη, όρθιοι στον πάγκο της κουζίνας ή ξαπλωμένοι στον καναπέ», λέει η Αντιγόνη για την αγαπημένη της νοστιμιά.
Έχετε, όμως, διαβάσει ποτέ με προσοχή την ετικέτα του; «Η αλήθεια είναι ότι τα βασικά συστατικά πολλών εμπορικών προϊόντων της κατηγορίας είναι η ζάχαρη και το φοινικέλαιο. Τα υπόλοιπα (φουντούκια, κακάο) αποτελούν συνήθως μόνο το 15%. Έτσι, όσο κι αν αγαπώ την πραλίνα φουντουκιού, προτιμώ να τη φτιάχνω μόνη μου», συμπληρώνει.
Πώς τη φτιάχνει; Απλά αντικαθιστά τα φυτικά έλαια με θρεπτικά βούτυρα από ξηρούς καρπούς (π.χ. ταχίνι) και τη ζάχαρη με μέλι, πετιμέζι ή χαρουπόμελο. Μια απλή συνταγή για σπιτική πραλίνα φουντουκιού δίνει και η food editor του OW, Καρολίνα Δωρίτη.
– Bread Crumbs
«Είμαι άνθρωπος που λατρεύει το street food και κυρίως τα παναρισμένα μπουτάκια και φτερούγες κοτόπουλο. Το πανάρισμα είναι το μυστικό της επιτυχίας αυτών των πιάτων. Αυτός είναι και ο λόγος που αποφεύγω να αγοράσω έτοιμη φρυγανιά εμπορίου, καθώς τις περισσότερες φορές “τραβάει” υγρασία και δεν δημιουργεί το αποτέλεσμα της κρούστας ή του γνωστού “κρατς”».
Τι χρησιμοποιεί αντί για το έτοιμο προϊόν; «Η αντικατάσταση τροφίμων δεν είναι απαραίτητα δύσκολη. Στην περίπτωση αυτή ετοιμάζω γρήγορα στο μπλέντερ τρίμμα παναρίσματος από παξιμάδια σταρένια, ολικής και με χαρούπι, νιφάδες καλαμποκιού και τα αγαπημένα μου bread crumbs.
Τα τελευταία γίνονται αρκετά εύκολα. Βάζουμε φέτες μπαγιάτικου ψωμιού στο φούρνο για 15 λεπτά στους 150 βαθμούς, γυρίζοντάς τις και από τις δύο πλευρές. Τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις χτυπάμε στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν ψίχουλα.