5 ΒΟΤΑΝΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΟΥΝ ΑΝ ΚΑΗΚΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ
Είτε ως κατάπλασμα είτε ως ρόφημα, τα βότανα αυτά αποτελούν τις καλύτερες προτάσεις της φύσης για να ανακουφιστείς από το έγκαυμα.
Τα είχαμε πει από τις αρχές του καλοκαιριού, αλλά μάλλον δεν μας άκουσες: Το φετινό και το επόμενο καλοκαίρι θα είναι τα πιο καυτά της τελευταίας δεκαετίας, όχι μόνο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής –που ούτως ή άλλως έχει αυξήσει τη θερμοκρασία του πλανήτη– αλλά και λόγω των ηλιακών καταιγίδων (solar superstorms) που φέτος κορυφώνονται.
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι εξαιτίας της έντονης ηλιακής δραστηριότητας η υπερέκθεση στον ήλιο είναι ακόμα πιο επικίνδυνη και απαιτεί υψηλά μέτρα προστασίας για να μην υποφέρεις από εγκαύματα και θερμοπληξία.
Εσύ, όμως, υποτίμησες αυτούς τους κινδύνους ή απλά ήθελες να μαυρίσεις (ποιος να σε αδικήσει;) και τώρα υποφέρεις από ενοχλητικά εγκαύματα που ακόμα και οι κρέμες δεν δείχνουν να αντιμετωπίζουν. Στο φαρμακείο της φύσης στράφηκες; Ο αείμνηστος Αμερικανός βοτανικός Dr. James A. Duke στο βιβλίο του «Βοτανοθεραπείες» προτείνει τα βότανα που θα σε ανακουφίσουν όσο τίποτε άλλο αν κάηκες από τον ήλιο.
Τι πρέπει να ξέρεις για τα εγκαύματα
Σύμφωνα με τον Dr. Duke τα εγκαύματα έχουν τρεις βαθμούς έντασης:
- Τα εγκαύματα πρώτου βαθμού τραυματίζουν μόνο εξωτερικά το στρώμα του δέρματος. Ένα κανονικό έγκαυμα από τον ήλιο, για παράδειγμα, είναι κατά κανόνα πρώτου βαθμού.
- Τα εγκαύματα δεύτερου βαθμού έχουν διεισδύσει πιο βαθιά στο δέρμα και έτσι είναι πολύ πιο επίπονα, ενώ βγάζουν και φουσκάλες. Αν η έκτασή τους καλύπτει επιφάνεια δέρματος μεγαλύτερη από το μέγεθος του αντίχειρα, απαιτούν ιατρική παρακολούθηση.
- Πολύ χειρότερα είναι αυτά του τρίτου βαθμού, παρόλο που μπορεί να μην προκαλούν πόνο. Ο λόγος είναι ότι το τραύμα έχει εισχωρήσει τόσο βαθιά, που έχει καταστρέψει τα νεύρα που μεταφέρουν τα μηνύματα του πόνου στον εγκέφαλο. Αυτά αποτελούν ιατρικώς επείγοντα περιστατικά και κατά κανόνα χρειάζονται νοσηλεία.
Από όλους τους βαθμούς εγκαυμάτων, αυτά του πρώτου βαθμού και τα μικρότερης έκτασης δεύτερου βαθμού μπορούν σύμφωνα με τον Dr. Duke να αντιμετωπιστούν με βοτανικές θεραπείες, όπως οι παρακάτω.
5 βότανα που ανακουφίζουν από το ηλιακό έγκαυμα
– Αλόη: Ο Νο 1 σύμμαχός σου κατά του εγκαύματος
Τι να πρωτοπεί κανείς για την αλόη; Μπορείς να έχεις μια γλάστρα με αυτό το θαυματουργό φυτό; Οπωσδήποτε κάποια στιγμή θα σου χρειαστεί. Οι θεραπευτικές της ιδιότητες έχουν αποδειχτεί από την αρχαιότητα, ενώ αριθμός μελετών επιβεβαιώνει πλέον ότι η γέλη από τα παχιά φύλλα της ανακουφίζει από τα εγκαύματα, ακόμα και από αυτά που προκαλούν οι ακτινοβολίες για τη θεραπεία του καρκίνου.
Οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει ακόμα να εξακριβώσουν πώς η αλόη επουλώνει τα εγκαύματα, ωστόσο τα ευεργετικά της αποτελέσματα έχουν αποδειχθεί μέσα από πειράματα. Για παράδειγμα, μελέτη έδειξε ότι αυξάνει την ποσότητα του αίματος που ρέει στις περιοχές των καμένων ιστών και αυτό αναγκάζει το σώμα να επικεντρώσει τη θεραπευτική του δράση στα σημεία που πραγματικά είναι απαραίτητο.
Επιπλέον, η αλόη περιέχει ένζυμα και άλλες ουσίες που ανακουφίζουν τον πόνο, μειώνουν τη φλεγμονή και ελαττώνουν την κοκκινίλα και το πρήξιμο. Τέλος, η γέλη της έχει αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες, οπότε βοηθά ώστε τα εγκαύματα να μη μολυνθούν.
– Εχινάκεια
Η εχινάκεια είναι γνωστό ότι διεγείρει τις ανοσοποιητικές ανταποκρίσεις του οργανισμού, οι οποίες είναι απαραίτητες προκειμένου να προφυλαχθεί κανείς από τη μόλυνση που μπορεί να προκαλέσει ένα έγκαυμα. Έτσι, είναι ωφέλιμο να καταναλωθεί προληπτικά. Ο Dr. Duke, όμως, μας ενημερώνει ότι πρόκειται και για ένα ήπιο αντισηπτικό που μπορεί να τοποθετηθεί πάνω στο τραύμα του εγκαύματος για άμεση προστασία από τη μόλυνση.
– Σκόρδο, κρεμμύδι και τα συναφή ανακουφίζουν από το έγκαυμα
Αποτελεί κοινή γνώση όσων εφαρμόζουν την παραδοσιακή ιατρική ότι το σκόρδο, το κρεμμύδι, το σχοινόπρασο, το πράσο και άλλα συγγενικά βότανα μπορούν να εφαρμοστούν απευθείας πάνω στο έγκαυμα και να το καταπραΰνουν. «Οι αντισηπτικές τους ιδιότητες είναι αδιάψευστες», γράφει χαρακτηριστικά ο ίδιος ο καθηγητής, ο οποίος καλεί απλά να τα λιώσουμε και να βάλουμε το μείγμα πάνω στο έγκαυμα ως κατάπλασμα.
– Λεβάντα
Στο βιβλίο του ο Dr. Duke παραθέτει το εξής συμβάν:
Περί τα 1920 ο Γάλλος αρωματοποιός René Maurice Gattefossé έκαψε το χέρι του στο εργαστήριο και αμέσως το βούτηξε στο πλησιέστερο υγρό, που έτυχε να είναι ένα δοχείο με έλαιο λεβάντας. Όπως ο ίδιος θα πει αργότερα, ο πόνος υποχώρησε γρήγορα και το έγκαυμα θεραπεύτηκε χωρίς να μείνουν ουλές. Το συμβάν αυτό μπορεί και να ήταν καθοριστικό στην ανάπτυξη της αρωματοθεραπείας.
Ο καθηγητής, λοιπόν, συνιστά να έχουμε πάντα ένα φιαλίδιο με έλαιο λεβάντας στο περβάζι της κουζίνας μας, δίπλα στο φυτό της αλόης, ώστε με ελάχιστες σταγόνες να καταπραΰνουμε ένα έγκαυμα επιδερμικά (προσοχή: δεν λαμβάνουμε ποτέ τα αιθέρια έλαια εσωτερικά).
– Πεντάνευρο (Πλαντάγκο)
Αυτό το λιγότερο γνωστό βοτανικό φάρμακο που συνιστά ο Dr. Duke είναι πολύ δημοφιλές στην Αμερική, ενώ στην Ελλάδα θα το βρεις αποξηραμένο, σε μορφή τσαγιού, ώστε να το παρασκευάζεις σαν έγχυμα.
Στην αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν ως γιατρικό, για να θεραπεύσει δερματικές παθήσεις και την ισχυρή ισχιαλγία, ενώ στις μέρες μας συνιστάται και ως αποτελεσματικό ρόφημα (μαζί με θυμάρι) για την αντιμετώπιση λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.
Αναφορικά με τα εγκαύματα, πάντως, το εκχυλισμά του μπορεί και να εφαρμοστεί τοπικά, ως στυπτικό. Θεωρείται ανακουφιστικό και στα τσιμπήματα εντόμων, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ασφαλές για χρήση και από παιδιά και εγκύους.