ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΟΣ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ
Σα να μην έφταναν τα αμέτρητα οφέλη από την κατανάλωση σταφυλιών, νέα μελέτη αποδεικνύει ότι προφυλάσσουν και από σοβαρές οφθαλμικές παθήσεις.
Για τα οφέλη των σταφυλιών στην υγεία έχουμε μιλήσει εκτενώς: Καθώς αποτελούν πηγή κάποιων από τις σπουδαιότερες φυσικές ενώσεις (όπως οι πολυφαινόλες, οι κατεχίνες και οι ανθοκυανίνες), τα σταφύλια έχουν πολύτιμες αντιοξειδωτικές ιδιότητες, μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνες (Α, Β, C και κάλιο), καθώς και αντιφλεγμονώδη δράση.
Δεν είναι τυχαίο ότι μελέτη έδειξε ότι μπορεί ενδεχομένως να καταπολεμήσουν ακόμα και τις επιπτώσεις μιας «junk food» διατροφής, έχουν αποδειχτεί προστατευτικά για τον εγκέφαλο και δη τη νόσο του Αλτσχάιμερ, ενώ μια μορφή εναλλακτικής φυσικοπαθητικής ιατρικής είναι η «σταφυλοθεραπεία», που υπόσχεται αποτοξίνωση του οργανισμού. Για να μην ξεκινήσω να λέω πόσο σημαντικά είναι τα σταφύλια για το δέρμα, αφού πολεμούν όσο λίγες τροφές τις ελεύθερες ρίζες (τα έχει γράψει η beauty editor Πάτια Ιορδανίδου αναλυτικά εδώ).
Τα σταφύλια συμβάλλουν και στην υγεία των ματιών
Σα να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, το φρούτο του θεού Διονύσου αποδεικνύεται έπειτα από μελέτες ότι βοηθά και στην αντιμετώπιση προβλημάτων όρασης.
Το οξειδωτικό στρες είναι βασικός επιβαρυντικός παράγοντας για τα προβλήματα όρασης, όμως η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά. Περιορισμένος αριθμός μελετών, λοιπόν, διερεύνησε την επίδραση των υγιεινών τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά στην υγεία των ματιών σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και ανακάλυψε πως τα οφέλη των σταφυλιών είναι αξεπέραστα.
«Οι βασικοί παράγοντες κινδύνου για την οφθαλμική νόσο περιλαμβάνουν το οξειδωτικό στρες και τα υψηλά επίπεδα τελικών προϊόντων προηγμένης γλυκοζυλίωσης (AGEs)», είπε ο Δρ Jung Eun Kim, ερευνητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης και συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύεται στο περιοδικό Food & Function.
«Οι AGEs μπορεί να επιβαρύνουν πολλές οφθαλμικές παθήσεις καταστρέφοντας τα αγγειακά συστατικά του αμφιβληστροειδούς, βλάπτοντας την κυτταρική λειτουργία και προκαλώντας οξειδωτικό στρες», πρόσθεσε. «Τα διατροφικά αντιοξειδωτικά μπορούν να μειώσουν το οξειδωτικό στρες και να αναστείλουν το σχηματισμό AGEs, με πιθανές ευεργετικές επιδράσεις στον αμφιβληστροειδή, όπως η βελτίωση της οπτικής πυκνότητας της χρωστικής της ωχράς κηλίδας (MPOD)».
Πόσα σταφύλια να τρώμε καθημερινά για την υγεία των ματιών μας;
Στο πλαίσιο της μελέτης του Δρ Jung Eun Kim πραγματοποιήθηκε πείραμα με 34 συμμετέχοντες που κατανάλωναν είτε σταφύλια (1,5 φλιτζάνι ανά ημέρα) είτε ένα placebo φάρμακο για 16 εβδομάδες. Οι συγγραφείς επεδίωξαν με αυτόν τον τρόπο να εξετάσουν τον αντίκτυπο της τακτικής κατανάλωσης σταφυλιών στη συσσώρευση χρωστικής της ωχράς κηλίδας, καθώς και άλλους βιοδείκτες της υγείας των ματιών.
Οι «σταφυλοφάγοι» εμφάνισαν σημαντική αύξηση της MPOD, της αντιοξειδωτικής ικανότητας πλάσματος και της συνολικής περιεκτικότητας σε φαινολικά σε σύγκριση με αυτούς που έπαιρναν το placebo. Οι δεύτεροι είχαν σημαντική αύξηση στις επιβλαβείς AGEs.
«Η μελέτη μας είναι η πρώτη που δείχνει ότι η κατανάλωση σταφυλιών επιδρά ευεργετικά στην υγεία των ματιών, κάτι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ειδικά για τον αυξανόμενα γηράσκοντα πληθυσμό», καταλήγει ο Δρ. Kim και συνιστά: «Τα σταφύλια είναι ένα εύκολα προσβάσιμο φρούτο που μπορεί να προσφέρει τις πολύτιμες ιδιότητές τους με μόλις 1,5 φλιτζάνι την ημέρα».