Η ΙΔΑΝΙΚΗ ΩΡΑ ΝΑ ΑΣΚΕΙΣΑΙ ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΥΠΕΡΒΑΡΟΣ
Νέα έρευνα δείχνει ποια είναι η ιδανική ώρα να γυμνάζονται τα άτομα με παχυσαρκία, για χαμηλότερα ποσοστά καρδιακής νόσου και πρόωρου θανάτου.
Μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2024 στο περιοδικό Diabetes Care διαπίστωσε ότι η ιδανική ώρα να ασκείσαι είναι μεταξύ 6 το απόγευμα και 12 τα μεσάνυχτα. Η μελέτη περιλαμβάνει στοιχεία από 30.000 άτομα με παχυσαρκία, το 10% των οποίων έπασχε και από διαβήτη τύπου 2.
Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που έκαναν το μεγαλύτερο μέρος της αερόβιας άσκησής τους μεταξύ 6 το απόγευμα και 12 και μεσάνυχτα είχαν το χαμηλότερο ποσοστό κινδύνου καρδιακής νόσου και πρόωρου θανάτου.
«Αν και πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα για να διαπιστώσουμε γιατί η βραδινή άσκηση συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου, η μελέτη αυτή υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να είναι μια σημαντική σύσταση για τη μελλοντική διαχείριση της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2», αναφέρει ο συγγραφέας της μελέτης, Emmanuel Stamatakis, PhD, καθηγητής σωματικής δραστηριότητας, τρόπου ζωής και υγείας του πληθυσμού στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.
Αν και η βραδινή γυμναστική θα μπορούσε να προσφέρει επιπλέον οφέλη για την υγεία των ατόμων με παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2, οι ειδικοί τόνισαν ότι η άσκηση είναι ωφέλιμη οποιαδήποτε στιγμή μπορείς να την εντάξεις στο πρόγραμμα σου. «Ναι, σε έναν τέλειο κόσμο, ίσως από τις 6 μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα να είναι καλύτερα», αναφέρει ο Matthew Freeby, ενδοκρινολόγος και διευθυντής του Gonda Diabetes Center στο UCLA Health. «Αλλά αν δεν μπορούμε να βρούμε χρόνο το βράδυ, η άσκηση είναι ωφέλιμη οποιαδήποτε ώρα της ημέρας».
Και στο παρελθόν έρευνες είχαν διαπιστώσει ότι η βραδινή άσκηση συνδέεται με σημαντικά οφέλη στην υγεία των ατόμων με διαβήτη τύπου 2. Με αυτή τη νέα έκθεση, οι επιστήμονες θέλησαν να διερευνήσουν εκτενέστερα αυτή την ιδέα και να μάθουν περισσότερα για τον τρόπο με τον οποίο η ώρα της ημέρας που κάποιος προπονείται μπορεί να επηρεάσει την υγεία του μακροπρόθεσμα.
Η μέθοδος και τα αποτελέσματα της νέας έρευνας
Η ομάδα βασίστηκε σε δεδομένα από 29.836 άτομα που ήταν εγγεγραμμένα στη βάση δεδομένων Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου. Όλα τους είχαν παχυσαρκία και περίπου 3.000 είχαν επιπλέον διαβήτη τύπου 2. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν περίπου 62 ετών και περίπου το 53% ήταν γυναίκες.
Για μία εβδομάδα, οι συμμετέχοντες φορούσαν συνεχώς στον καρπό τους μια ειδική συσκευή, ένα επιταχυνσιόμετρο, ώστε οι ερευνητές να μπορούν να παρακολουθούν με ακρίβεια τη μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα του καθενός, από την κηπουρική ή το γρήγορο περπάτημα μέχρι την ποδηλασία ή το τρέξιμο.
Χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα, οι συγγραφείς της μελέτης εξέτασαν πόσο συχνά οι συμμετέχοντες γυμνάζονταν και τους κατέταξαν σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες με βάση το αν έκαναν το μεγαλύτερο μέρος της μέτριας έως έντονης άσκησης το πρωί, το απόγευμα ή το βράδυ.
Αφού παρακολούθησαν την υγεία των συμμετεχόντων για σχεδόν οκτώ χρόνια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που έκαναν το μεγαλύτερο μέρος της μέτριας έως έντονης άσκησης το βράδυ είχαν το χαμηλότερο ποσοστό κινδύνου θνησιμότητας, καρδιαγγειακής νόσου και μικροαγγειακής νόσου, ενός τύπου καρδιακής νόσου που επηρεάζει τις μικρότερες αρτηρίες.
Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν γιατί ακριβώς η βραδινή γυμναστική συσχετίστηκε με αυτά τα οφέλη. Όμως οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι η βραδινή σωματική δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης το πρωί, γεγονός που μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για τον μεταβολισμό. Όσο για το γιατί η βραδινή άσκηση συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας και καρδιακών παθήσεων, οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες για να το διαπιστώσουν.