Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΑΟΡΑΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΑΘΕΛΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Ο όρος «kinkeeping» αφορά έναν ιδιαίτερο ρόλο μέσα στο πλαίσιο της ευρύτερης οικογένειας, που είναι καθοριστικός για τη διατήρηση των δεσμών μεταξύ των μελών της.

Όσοι έχουν ως μητρική γλώσσα τα αγγλικά, χρησιμοποιούν τη φράση next of kin για τους πλησιέστερους συγγενείς. Το kinkeeping προκύπτει από το kin και το keeping, και σημαίνει τη φροντίδα των δεσμών ανάμεσα στους πλησιέστερους συγγενείς.

Οι έρευνες δείχνουν πως οι οικογένειες που διαθέτουν kinkeepers αισθάνονται πιο συνδεδεμένες. Αυτοί οι άνθρωποι παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία και την ευημερία όλων των μελών. Κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, που σύμφωνα με έρευνες φτάνει το 91%, είναι γυναίκες.

Άρα, το kinkeeping είναι άλλη μια δουλειά που κάνουν οι γυναίκες σε αυτόν τον πλανήτη, προφανώς χωρίς να τις ρωτήσει κανείς αν θέλουν να την αναλάβουν.

Τι είναι στην πραγματικότητα το kinkeeping

Τον όρο τον εμπνεύστηκε η κοινωνιολόγος Carolyn Rosenthal, δίνοντας σε μελέτη της που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Marriage and Family το 1985 τον τίτλο «Kinkeeping in the Familial Division of Labor».

Στόχος της ήταν να περιγράψει την αόρατη δουλειά που έκαναν πάντα οι γυναίκες, η οποία απαιτούσε σωματική και συναισθηματική απλήρωτη εργασία και την οποία δεν αναγνώριζε κανείς.

Στον πρόλογο διευκρίνισε πως το kinkeeping «παίζει κρίσιμο ρόλο στην υγεία και την ευημερία μιας οικογένειας. Είναι κυρίως μια γυναικεία δραστηριότητα και σχετίζεται με τη σημασία που έχουν οι αδελφικές σχέσεις για τους ανθρώπους».

Αρχικά οι ερευνητές της κοινωνιολογίας και της ψυχολογίας προσδιόρισαν τον kinkeeper ως «οικογενειακό επικοινωνιολόγο που βοηθά την ευρύτερη ομάδα να παραμείνει σε επαφή, μοιράζοντας οικογενειακά νέα (π.χ. για ζητήματα όπως αποφοιτήσεις, γεννήσεις, ανάγκες πάσης φύσεως) και προγραμματίζοντας συγκεντρώσεις (πάρτι γενεθλίων, γάμου, επανασύνδεσης, μνημόσυνα κ.ά.)».

Εξήγησαν πως το kinkeeping είναι «πράξη διατήρησης και ενίσχυσης των οικογενειακών δεσμών», μια συναισθηματική εργασία που γίνεται από αίσθηση υποχρέωσης και λόγω συναισθηματικής προσκόλλησης. Πέραν της οικογένειας και των υποχρεώσεων που έχει ο ίδιος ο kinkeeper, επωμίζεται ευθύνες για όλα τα μέλη της ευρύτερης οικογένειας.

kinkeeping
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Oι kinkeepers είχαν ως υποχρέωση να βοηθούν τα μέλη της ευρύτερης οικογένειας διαφορετικών νοικοκυριών να παραμείνουν σε επαφή μεταξύ τους, αλλά και να ενισχύουν τους δεσμούς μεταξύ των γενεών, με όλους τους διαθέσιμους τρόπους.

Αρχικά ήταν η δημιουργία ή η διατήρηση οικογενειακών παραδόσεων (με τον προγραμματισμό οικογενειακών συγκεντρώσεων ή τις τακτικές επαφές), η αγορά δώρων για γενέθλια και γιορτές, ο συντονισμός της ιατρικής περίθαλψης και η εκτέλεση κάθε είδους συναισθηματικής φροντίδας.

Τώρα φαίνεται πως οι υποχρεώσεις έχουν αυξηθεί (διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην προώθηση της συνολικής οικογενειακής υγείας – μεταξύ άλλων ενθαρρύνουν τους αγαπημένους τους να αναζητήσουν προληπτική φροντίδα), ενώ η τεχνολογία έχει κάνει πολύ πιο εύκολη την επικοινωνία, εκμηδενίζοντας τις αποστάσεις. Η έρευνα δείχνει πως:

  • το 27% των συνολικών αλληλεπιδράσεων γίνεται με γραπτά μηνύματα,
  • το 22% με τηλέφωνο,
  • το 19% μέσω μέσων κοινωνικής δικτύωσης και
  • το 17% με email.

Όπως έγραψε η Dawn O. Braithwaite, καθηγήτρια επικοινωνιολογίας στο University of Nebraska Lincoln, «για να κατανοήσουμε πόσο διάχυτη είναι η διαμεσολαβούμενη επικοινωνία, στην πρόσφατη μελέτη μας η διαπροσωπική αλληλεπίδραση (πρόσωπο με πρόσωπο) αντιπροσώπευε μόλις το 8 τοις εκατό της συγγενικής εργασίας».

Τι χρειάζεται ένας kinkeeper

Όλα αυτά, πάντα όπως δείχνουν οι μελέτες, πολλές φορές κάνουν τη συγγένεια να μοιάζει περισσότερο με αγγαρεία και έτσι επιβαρύνεται η ψυχική υγεία του kinkeeper. Εκεί είναι απαραίτητο να μπουν όρια, αλλιώς κυριαρχεί το άγχος και, ενώ φροντίζουν τους άλλους, δεν ασχολούνται με την φροντίδα του εαυτού τους.

Σε σειρά podcast του Women’s Mental Health επισημάνθηκε η ανάγκη της αναγνώρισης από τα άλλα μέλη της οικογένειας της δουλειάς που κάνουν οι kinkeepers για να προληφθεί και πιθανό burnout. Σημαντική είναι επίσης η διάθεση επωμιστούν άλλοι κάποια από αυτά τα βάρη, ώστε να συνεχίσει το kinkeeping να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία, την ευτυχία και τη μακροζωία. Οι ποιοτικές σχέσεις «χτίζονται» πάνω σε πολλές μικρές, αλλά ουσιαστικές στιγμές, γεμάτες από σεβασμό, εκτίμηση και ενσυναίσθηση.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.