ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥΣ ΚΑΒΓΑΔΕΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Πέντε στρατηγικές που θα σε βοηθήσουν να αποφύγεις του οικογενειακούς καβγάδες στις φετινές διακοπές, σύμφωνα με ψυχολόγο.
Είναι αυτή η εποχή του χρόνου που θα συναντηθείς με την ευρύτερη οικογένειά σου να περάσετε τις διακοπές στο εξοχικό. Η πατρική σου οικογένεια, οι γονείς και τα αδέρφια σου με τα παιδιά τους, αλλά και η οικογένεια που έχεις εσύ δημιουργήσει θα περάσετε μέρες μαζί. Αν στη σκέψη και μόνο έχεις αρχίσει να αγχώνεσαι, μια ειδικός στην οικογενειακή θεραπεία προτείνει πέντε αποτελεσματικές στρατηγικές για να αποφύγεις τους οικογενειακούς καβγάδες και να διατηρήσεις την ψυχραιμία και την καλή σου διάθεση αυτό το καλοκαίρι.
Οι διακοπές από μόνες τους μπορεί να γίνουν στρεσογόνες. Είσαι μακριά από τον οικείο χώρο του σπιτιού σου, πιθανότατα έχεις αλλάξει τη ρουτίνα σου και ξαφνικά πρέπει να συμβιώσεις με τους γονείς, τους θείους ή τα αδέρφια σου, άτομα με τους οποία δεν έχεις συνηθίσει να περνάς 24 ώρες το 24ωρο. Μπορεί με αυτούς τους ανθρώπους έχεις διαφορετικές ανάγκες και προσδοκίες από τις διακοπές –πάντα είχες– και ίσως με κάποιους από αυτούς να μην έχεις καν καλή επικοινωνία.
Η ειδικός στην οικογενειακή θεραπεία Saba Harouni Lurie συγκέντρωσε τις πέντε πιο αποτελεσματικές πρακτικές που θα σε βοηθήσουν να συνυπάρξεις με την οικογένειά σου στις διακοπές, διαφυλάττοντας τον χώρο και την ψυχική σου υγεία.
1. Σκέψου τι σε ενοχλεί πριν ξεκινήσεις το ταξίδι
«Πριν ξεκινήσεις για τις διακοπές, θα σε βοηθήσει πολύ να σκεφτείς την δυναμική των σχέσεων που έχεις αναπτύξει με την οικογένειά σου» συμβουλεύει η Lurie. Όπως εξηγεί, συχνά τείνουμε να ξεχνάμε τις δυσκολίες στις σχέσεις και την επικοινωνία που μπορεί να έχουμε με τα αδέρφια, τους γονείς ή άλλους συγγενείς μας, ή να πιστεύουμε πως αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά.
Αν ξέρουμε τι να περιμένουμε και δεν έχουμε μεγάλες προσδοκίες για την συμπεριφορά και τις αντιδράσεις των ανθρώπων γύρω μας, δεν θα έχουμε δυσφορία και απογοητεύσεις. Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν έχεις χαμηλές προσδοκίες για τη συμπεριφορά ενός ατόμου, είναι πιθανότερο να δείξεις ανοχή όταν εκείνο συμπεριφερθεί άσχημα. Αν δεν το κάνει, απλά θα έχεις μια ευχάριστη έκπληξη.
2. Έχε ένα σχέδιο διαφυγής
Όταν τα πράγματα γίνουν πολύ δύσκολα και η στρατηγική των χαμηλών προσδοκιών δεν είναι αρκετή για να σε βοηθήσει να διατηρήσεις την ηρεμία σου, η Lurie συμβουλεύει να έχεις ένα σχέδιο διαφυγής. Ακόμη και στην περίπτωση που έχεις «παγιδευτεί» στο εξοχικό σου, στο οικογενειακό τροχόσπιτο, στο ενοικιαζόμενο διαμέρισμα ή στο ξενοδοχείο με τους συγγενείς σου, υπάρχει τρόπος διαφυγής.
Βρες οποιαδήποτε πρόφαση –ίσως και να μην χρειάζεσαι καν μια τέτοια– για να κάνεις έναν περίπατο, να πιεις έναν καφέ κάπου μακριά ή να απομονωθείς στον χώρο σου για να ηρεμήσεις από οικογενειακούς καβγάδες και εντάσεις.
«Το να απομακρυνθείς από την πηγή των καβγάδων είναι πολύ σημαντικό για να ηρεμήσεις και να συνειδητοποιήσεις τα συναισθήματα και τις ανάγκες σου. Όταν επιστρέψεις, θα έχεις καλύτερη διάθεση και μεγαλύτερη υπομονή, συνεπώς η συμβίωση θα είναι ευκολότερη», αναφέρει η Lurie.
3. Προετοίμασε έναν καθησυχαστικό εσωτερικό μονόλογο
Γνωρίζοντας τους ανθρώπους σου γνωρίζεις και τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσεις μαζί τους. Ετοίμασε κάποιες δηλώσεις που θα επαναλαμβάνεις στον εαυτό σου για να σου υπενθυμίζουν ποιος είσαι, τι συμβαίνει και πως έχει η κατάσταση. Εάν έχεις μια δύσκολη σχέση με τα μεγαλύτερα αδέρφια σου, φρόντισε να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου πως δεν είστε πια παιδιά. Αν ο πατέρας σου συνηθίζει να σου κάνει υποτιμητικά σχόλια, σκέψου πως δεν πρόκειται να αλλάξεις τον ίδιο ή όσα λέει και αυτό είναι μια χαρά.
Αυτά τα σύντομα καθησυχαστικά μάντρα θα σε βοηθήσουν να διακόψεις τα συνηθισμένα μοτίβα συμπεριφοράς σου που συχνά περιλαμβάνουν εκρήξεις και οικογενειακούς καβγάδες και να σε βοηθήσουν να δεις τα πράγματα από μια διαφορετική, πιο ψύχραιμη οπτική, που θα σου επιτρέψει να είσαι πιο ήρεμος και λιγότερο αμυντικός.
Γράψε αυτές τις καθησυχαστικές φράσεις όταν είσαι σε κατάσταση ηρεμίας και συγκέντρωσης, και κράτησέ τις στο κινητό σου, στο σημειωματάριο ή οπουδήποτε θα μπορούσες να έχεις εύκολη πρόσβαση σε αυτές, όταν έρχονται δύσκολες ώρες.
4. Νιώσε περιέργεια για τα κίνητρα της συμπεριφοράς των άλλων
Την επόμενη φορά που κάποιος από την οικογένεια σου θα κάνει ένα αρνητικό σχόλιο ή θα υιοθετήσει μια ενοχλητική συμπεριφορά, μην βιαστείς να εκραγείς και να ξεκινήσεις καβγά μαζί του. Προσπάθησε να καταλάβεις τι τον έκανε να πει ή να κάνει κάτι ρωτώντας ευθέως και με καλή διάθεση για αυτό. Ρώτησε γιατί το λέει αυτό και γιατί πιστεύει κάτι τέτοιο.
Μπορεί να υποθέτεις ότι κάποιος λέει ή κάνει κάτι γιατί είναι κακός χαρακτήρας, κακοπροαίρετος ή κοντόφθαλμος. Όμως, μπορεί να έχει μια προσωπική εμπειρία που διαμόρφωσε την άποψη του ή κάποια ελλιπή πληροφόρηση για κάποιο θέμα. Όταν δεν μπαίνεις σε καβγά με κάποιον αλλά του δείχνεις ότι ειλικρινώς θέλεις να τον καταλάβεις. η επικοινωνία γίνεται πιο εύκολη και αποτελεσματική.
Έρευνες έχουν δείξει ότι ακούγοντας τους άλλους και επιτρέποντας τους να νιώσουν ότι ακούγονται προάγεται η εμπιστοσύνη και ησυγχώρεση. «Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο μπορεί κάτι να μάθεις για τους συγγενείς σου που θα σε κάνει να νιώσεις πιο κοντά τους, να συνδεθείς μαζί τους και να κατανοήσεις και συγχωρήσεις όσα λένε και όσα κάνουν. Οι άνθρωποι πραγματικά μπορούν να σε εκπλήξουν ευχάριστα», λέει η Lurie.
5. Δοκίμασε τεχνικές χαλάρωσης
Όταν όλα τα άλλα έχουν αποτύχει, έχεις την αναπνοή σου αλλά και όποια άλλη τεχνική σε βοηθά να ηρεμήσεις και να εκτονώσεις την ένταση που μπορεί να σου έχουν προκαλέσει οι οικογενειακοί καβγάδες.