AP Photo Rebecca Blackwell

ΔΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

O πρώτος παιδικός σταθμός για τις μαμάδες-αθλήτριες των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι είναι γεγονός. Δες φωτογραφίες από το εσωτερικό του και μάθε πώς δημιουργήθηκε.

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που προσπαθούσαμε να κρύψουμε από το επαγγελματικό μας περιβάλλον την επιθυμία μας να κάνουμε οικογένεια και να αποκτήσουμε παιδιά. Θυμάμαι πόσο πολύ πρόσεχα να μην αποκαλυφθούν κινήσεις –όπως μια επίσκεψη στον γυναικολόγο– που θα έβαζαν τους άλλους σε υποψίες και θα ξεκινούσε το κουτσομπολιό και ίσως μια αλλαγή πόστου.

Η σιωπή όμως ουδέποτε βοήθησε σε θέματα γυναικείας ενδυνάμωσης – ούτε βέβαια σε άλλα θέματα. Και αυτό το απέδειξε η Allyson Felix, Αμερικανίδα αθλήτρια του στίβου, με χρυσά μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα και σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ανάμεσα στους οποίους οι Αθήνα 2004, Πεκίνο 2008, Λονδίνο 2012 και Ρίο 2016.

Χάρη στη Felix, οι γονείς αθλητές και αθλήτριες των Ολυμπιακών Αγώνων μπορούν τώρα να απολαμβάνουν αυτόν τον παιδικό σταθμό που φιλοξενεί τα μικρά παιδιά τους, χωρίς να χρειάζεται να τα στερηθούν για πολλές μέρες και ώρες. Ο σταθμός βρίσκεται στο Ολυμπιακό Χωριό και βοηθά γονείς και παιδιά να περνούν ποιοτικό χρόνο μαζί όσο οι πρώτοι δεν αγωνίζονται και δεν προπονούνται.

Ποια είναι η Allyson Felix χάρη στην οποία λειτουργεί ο παιδικός σταθμός

Γεννημένη το 1985, η Felix κέρδισε σε ηλικία 36 ετών το χρυσό μετάλλιο στη σκυταλοδρομία 4x100 με την ομάδα γυναικών των ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και το χάλκινο στα 400 μέτρα γυναικών. Έχοντας συμμετάσχει σε 5 ολυμπιακές διοργανώσεις και κατακτήσει συνολικά 11 ολυμπιακά μετάλλια, 5 ατομικά και 6 από σκυταλοδρομίες, είναι η πιο διακεκριμένη αθλήτρια του στίβου στην ιστορία των Αγώνων.

Allyson Felix
Η Allyson Felix γιορτάζει την κατάκτηση της 2ης θέσης στα 400 μέτρα γυναικών στους προκριματικούς των Ολυμπιακών, το 2021, μαζί με την κόρη της Camryn. AP Photo Ashley Landis
Η Allyson Felix γιορτάζει την κατάκτηση της 2ης θέσης στα 400 μέτρα γυναικών στους προκριματικούς των Ολυμπιακών, το 2021, μαζί με την κόρη της Camryn.

Πέραν των αθλητικών της επιτευγμάτων, η Allyson Felix έγινε γνωστή για τις διεκδικήσεις της σχετικά με τα δικαιώματα των μητέρων στον χώρο του αθλητισμού. Φέτος, και αφού στο παρελθόν είχε κάνει ντόρο απορρίπτοντας συμβόλαιο με γνωστή εταιρεία αθλητικών ειδών η οποία επέμενε να της μειώσει το ποσοστό της χορηγίας λόγω... μητρότητας, η Felix εισηγείται άλλη μία μεγάλη κατάκτηση: Τον πρώτο παιδικό σταθμό σε Ολυμπιακό Χωριό για αθλήτριες που έχουν μικρά παιδιά.

Ένας παιδικός σταθμός για πρωταθλήτριες

Ο παιδικός σταθμός, που υλοποιήθηκε με τη χορηγία της Pampers, προσφέρει έναν δωρεάν χώρο για τις μητέρες-αθλήτριες στους Ολυμπιακούς του Παρισιού, όπου μπορούν να βρίσκονται δίπλα στα μωρά τους, να θηλάζουν και να παίζουν με αυτά.

Είναι ένας ευχάριστος και όμορφα διακοσμημένος χώρος, όπως μπορείς να δεις στις φωτογραφίες, πλήρως εξοπλισμένος, τόσο με καθίσματα, κρεβάτια και ηλεκτρικές συσκευές όσο και με παιχνίδια και βιβλία προσχολικής ηλικίας, ενώ εντυπωσιακός είναι και ο mini στίβος που έχει στηθεί για το παιχνίδι των παιδιών.

H Felix έγινε μητέρα το 2018, αλλά οι προκλήσεις της ανάκαμψης μετά τον τοκετό, το υψηλό κόστος παιδικής φροντίδας και η έλλειψη φιλικών προς τη μητέρα και το παιδί χώρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες κατέστησαν δύσκολη την εξισορρόπηση μητρότητας και αθλητισμού.

Έτσι, όταν αποσύρθηκε το 2022, έκανε αποστολή της να δείξει στις μαμάδες ότι όχι μόνο θα μπορούσαν να πετύχουν και στους δύο ρόλους, αλλά θα ήταν επίσης εκεί για να τους παρέχει την υποστήριξη που χρειάζονταν.

Allyson Felix
AP Photo Rebecca Blackwell

«Κατάλαβα πόσο δύσκολο ήταν να κάνω πρωταθλητισμό μετά την απόκτηση της κόρης μου. Η πίεση από τον ανταγωνισμό είναι τεράστια και οι παροχές λίγες. Έτσι, όταν μπήκα στην Επιτροπή Αθλητών της ΔΟΕ, ήθελα πραγματικά γίνω η φωνή των μαμάδων αθλητριών και να μπορέσω να τους αφαιρέσω ένα βάρος από την υπερβολική πίεση του ανταγωνισμού», δήλωσε η ίδια.

Η Felix αισιοδοξεί ότι το Pampers Nursery είναι μόνο το σημείο εκκίνησης και ανυπομονεί να αναπτύξει κι άλλες πρωτοβουλίες, για να βοηθήσει τις αθλήτριες μητέρες να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.

Allyson Felix
AP Photo Rebecca Blackwell

«Νομίζω ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Έχουμε ασκήσει πιέσεις για να είμαστε σε έναν καλύτερο χώρο και νομίζω ότι θα συνεχίσουμε να βρίσκουμε τρόπους για να υποστηρίξουμε καλύτερα αυτές τις γυναίκες», συμπλήρωσε μιλώντας στα τοπικά media.

Μητρότητα και πρωταθλητισμός

Η στάση της πρωταθλήτριας μοιάζει να λέει στις γυναίκες ότι μπορούν να επιλέξουν τη μητρότητα και ταυτόχρονα να παραμείνουν στο παιχνίδι, χωρίς να χρειαστεί να χάσουν τον ρυθμό τους, χωρίς να χρειαστεί να απουσιάσουν από σημαντικές διοργανώσεις, χωρίς να χρειαστεί να μείνουν εκτός πρωταθλητισμού. Όπως δηλαδή θα έπρεπε να είναι.

Allyson Felix
AP Photo Rebecca Blackwell

Οι κατακτήσεις και η αγωνιστικότητά της μας εμπνέουν περισσότερο από τα μετάλλιά της, γιατί μας υπενθυμίζουν ότι τα δικαιώματα κερδίζονται με διεκδικήσεις. «Με τη σιωπή δεν αλλάζει τίποτα», έχει πει η ίδια στο παρελθόν.

Με τη σιωπή μας δεν θα αλλάξει τίποτα. Ας κοιτάξουμε γύρω μας κι ας αλλάξουμε αυτά που δεν μας αρέσουν μιλώντας δυνατά και ξεκάθαρα. Η γυναικεία ενδυνάμωση είναι ένας στίβος. Υπάρχουν πολλοί.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.