iStock

ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ ΤΗΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ ΣΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ

Αν και δεν μπορείς πάντα να αποφύγεις μια κρίση ημικρανίας κατά τη διάρκεια ενός αεροπορικού ταξιδιού, μπορείς να προσπαθήσεις να την προλάβεις ή να την αντιμετωπίσεις έτσι, ώστε όταν προσγειωθείς να αισθάνεσαι καλά και να μπορείς να απολαύσεις το ταξίδι σου.

Τα ταξίδια με αεροπλάνο μπορεί να γίνουν βασανιστικά αν σε πιάσει μια κρίση ημικρανίας, που δεν είναι ένας απλός πονοκέφαλος. Σίγουρα το μόνο που δεν θες για το ταξίδι σου είναι αυτός ο διαπεραστικός πόνος που δεν θα σε αφήσει να κάνεις πολλά όταν φτάσεις στον προορισμό σου, ιδιαίτερα αν σκεφτείς πως μπορεί να διαρκέσει από τέσσερις ώρες μέχρι και τρεις μέρες.

Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να προλάβεις την ημικρανία πριν εκδηλωθεί, φροντίζοντας να κάνεις κάποια πράγματα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την πτήση.

Πριν την πτήση

Επίλεξε την σωστή πτήση

Προσπάθησε να αποφύγεις, αν είναι δυνατόν, πτήσεις που μπορεί να διαταράξουν το πρόγραμμα του ύπνου σου. «Μην επιλέξεις εκείνη τη φτηνή πτήση για την οποία πρέπει να σηκωθείς στις 5 το πρωί, ειδικά αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σηκωθείς πολύ νωρίτερα από το συνηθισμένο σου για να φτάσεις στο αεροδρόμιο, χωρίς καν να προλάβεις να φας πρωινό» συμβουλεύει η επίκουρη καθηγήτρια νευρολογίας Dr. Αnna Pace.

– Έχε τα φάρμακα για την ημικρανία στη χειραποσκευή σου

Είναι σημαντικό να βεβαιωθείς ότι η χειραποσκευή σου έχει όλα απαραίτητα φάρμακα, μεταξύ των οποίων και αυτά για την ημικρανία. Φρόντισε επίσης να έχεις μαζί σου παυσίπονα και δραμαμίνες.

– Μην παραλείπεις γεύματα

Φρόντισε να φας κάτι πριν ξεκινήσεις για το αεροδρόμιο. Η παράλειψη ενός γεύματος μπορεί να προκαλέσει ημικρανία, οπότε φρόντισε να μπεις στην πτήση με γεμάτο στομάχι. Μια έξυπνη ιδέα είναι να έχεις μαζί σου στο αεροπλάνο υγιεινά σνακ όπως μια μπάρα πρωτεΐνης, ωμούς ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα.

– Έχε μαζί σου ένα παγούρι με νερό

Έτσι θα μείνεις καλά ενυδατωμένος/η κατά την διάρκεια της πτήσης. Απλά θυμήσου να το αδειάσεις πριν περάσεις τον έλεγχο ασφαλείας του αεροδρομίου. Μπορείς να το ξαναγεμίσεις μόλις φτάσεις στην πύλη σου.

– Έχε μαζί σου μάσκα ύπνου, ωτοασπίδες ή μαξιλάρι

«Αυτό θα σε βοηθήσει να προστατευτείς από το έντονο φως ή τον θόρυβο που μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν μια κρίση ημικρανίας» εξηγεί η Dr. Pace. Ένα μαξιλάρι αυχένα μπορεί επίσης να αποδειχτεί σωτήριο στην αποφυγή ημικρανίας.

Πώς να αποφύγεις την ημικρανία στο αεροπλάνο
iStock

– Πριν επιβιβαστείς κάνε διαλογισμό

Εάν φοβάσαι τα αεροπλάνα και γενικά το ταξίδι σου προκαλεί άγχος, μπορεί να είναι χρήσιμο να κάνεις μερικές ασκήσεις ενσυνειδητότητας ή κάποιες αναπνοές πριν από την πτήση. Υπάρχουν πολλά σχετικά διαθέσιμα podcast που μπορείς να ακούσεις καθώς είσαι στην πύλη και περιμένεις την πτήση σου.

– Φτάσε έγκαιρα στο αεροδρόμιο

Μερικοί άνθρωποι αγχώνονται πολύ με την πίεση του χρόνου, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ημικρανία. Αν είσαι από αυτούς, φρόντισε να είσαι έγκαιρα στο αεροδρόμιο ώστε να έχεις αρκετό χρόνο για το check in και τους ελέγχους, και να μην νιώσεις άγχος και πίεση

Κατά τη διάρκεια της πτήσης

– Να τρως συχνά

Επίλεξε τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο, Β2 και ωμέγα-3, σνακ με πρωτεΐνες και υγιεινά λιπαρά ή δημητριακά ολικής αλέσεως. Προσπάθησε να αποφύγεις τρόφιμα που θεωρούνται υπεύθυνα για ημικρανίες, όπως τα γαλακτοκομικά και τα αλλαντικά.

– Φρόντισε την ενυδάτωσή σου

Η αφυδάτωση είναι συχνό αίτιο ημικρανίας, γι' αυτό φρόντισε να πίνεις νερό καθ' όλη τη διάρκεια της πτήσης.

Πώς να αποφύγεις την ημικρανία στο αεροπλάνο
iStock

– Απόφυγε το αλκοόλ και την καφεΐνη

Αν σου είναι αδύνατον να τα αποφύγεις περιόρισέ τα. «Και τα δύο είναι γνωστό ότι πυροδοτούν κρίση ημικρανίας», αναφέρει η Dr. Pace.

– Κάνε διατάσεις

Τέντωσε τον αυχένα, τα χέρια και τους ώμους σου, και όσο είναι δυνατόν σήκω από τη θέση σου και περπάτα.

Μετά την πτήση

– Κοιμήσου

Μην μπεις στον πειρασμό να πιεις ένα φλιτζάνι καφέ και να ξεκινήσεις τις δραστηριότητές σου. Ο καλύτερος τρόπος για να προλάβεις μια κρίση ημικρανίας είναι να κοιμηθείς, ειδικά αν έχεις ταξιδέψει σε προορισμό που έχει διαφορά στη ζώνη ώρας.

Πώς να αποφύγεις την ημικρανία στο αεροπλάνο
iStock

– Παρ’ το χαλαρά

Μη γεμίσεις το πρόγραμμά σου με πάρα πολλές δραστηριότητες μετά την άφιξη στον προορισμό σου. «Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν να προγραμματίσουν σημαντικές συναντήσεις ή εκδρομές για κάποιες ώρες μετά την προσγείωση, ώστε να μπορέσουν να συνέλθουν και να ανασυνταχθούν. Αυτή είναι μια πολύ καλή ιδέα, ειδικά για τα άτομα με ημικρανία που τείνουν να παθαίνουν κρίσεις κατά τη διάρκεια αεροπορικών ταξιδιών», σημειώνει η Dr. Pace.

– Μπες σε μια ρουτίνα

Έστω και τις λίγες μέρες που θα είσαι σε αυτόν τον προορισμό, η καθιέρωση μιας ρουτίνας για τα γεύματα, την ενυδάτωση και τον ύπνο σου είναι πολύ σημαντική.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.