ΠΩΣ (ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ) ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΙΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ
Τα ταξίδια με παιδιά είναι μια πρόκληση για πολλούς γονείς, ειδικά όταν εκείνα βρίσκονται σε μικρή ηλικία. Τα οφέλη τους όμως είναι τεράστια, το ίδιο και η χαρά που προσφέρουν. Μια blogger που ταξιδεύει με τα δίδυμα αγόρια της έχει να μας πει πολλά για το πού και το πώς.
Για τους περισσότερους νέους γονείς το κεφάλαιο «ταξίδια με τα παιδιά» είναι μια αχαρτογράφητη πίστα. Συχνά, τα πρώτα χρόνια, διστάζουν να κάνουν τις εξορμήσεις που έκαναν προτού αποκτήσουν παιδιά, σκεπτόμενοι την ασφάλεια και την ταλαιπωρία.
Για την Άννα Παπαρίζου-Φατσή αυτό δεν ήταν πρόβλημα, παρότι είναι μητέρα διδύμων. Και αυτό επειδή ήταν και παραμένει μια travel blogger, με απλά λόγια, επαγγελματίας ταξιδεύτρια. Στο μπλογκ Dreamista Twins & Travels περιγράφει από το 2014 όλες τις περιπέτειές της στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 2016 που έγινε μαμά, ασχολείται περισσότερο με τα οικογενειακά ταξίδια.
Έχοντας πλέον επισκεφτεί περισσότερα από 30 ξενοδοχεία και δεκάδες προορισμούς μαζί με δύο μικρά αγόρια, τα οποία σήμερα είναι 5 ετών, η Άννα είναι η πλέον αρμόδια να μιλήσει για συνηθισμένα προβλήματα, baby friendly ταξιδιωτικούς προορισμούς και κακοτοπιές. Επιπλέον, έχει ιδρύσει μια ιστοσελίδα αποκλειστικά με ξενοδοχεία ιδανικά για οικογένειες.
– Ποιος είναι ο μεγαλύτερος μύθος για τα ταξίδια με τα παιδιά;
Ότι δεν θα θυμούνται, άρα δεν έχει νόημα να ταξιδέψουμε μαζί τους πριν γίνουν 3 ετών, 6 έτων. Πιστέψτε με, τα καλά ταξίδια τα θυμούνται! Επίσης, ότι είναι δύσκολα τα ταξίδια με μωρά, άρα καλύτερα να περιμένουμε να μην φοράνε πάνες, να μην χρειάζονται καρότσι κ.λπ. Αυτό είναι μεγάλο λάθος, γιατί αν δεν συνηθίσουμε με μωρά, στη συνέχεια με νήπια κ.λπ., πώς θα ξέρουμε τι να κάνουμε ή πώς θα αντιδράσουν τα παιδιά μας σε ένα ταξίδι όταν μεγαλώσουν; Και, το κυριότερο, γιατί να στερήσουμε από αυτά και από εμάς την εμπειρία ενός ταξιδιού, εφόσον είναι οικονομικά εφικτό;
– Ποιο ήταν το πιο δύσκολο που σας έτυχε ταξιδεύοντας;
Νομίζω αυτό που μας «παραλύει» είναι όταν κάποιο αρρωστήσει ή χτυπήσει όσο είμαστε μακριά από το σπίτι μας. Έχει συμβεί σίγουρα τρεις φορές και δεν έχουμε καταφέρει να προσαρμόσουμε sightseeing και ευχάριστη διάθεση μετά το συμβάν. Λογικό, αλλά δύσκολο.
– Ποια ήταν η πιο όμορφη εκδρομή και γιατί;
Μας άρεσε πολύ στη βρετανική επαρχία, μιάμιση ώρα από την Οξφόρδη. Μείναμε στο Chicheley Hall, μια παλιά έπαυλη που έχει μετατραπεί σε boutique ξενοδοχείο, με απέραντους χώρους πράσινου, και μπορούσαμε να κάνουμε εξορμήσεις σε χωριά, κωμοπόλεις και παιδικά θεματικά πάρκα. Το θεματικό πάρκο Gulliver's Land και το ΜΚ Safari είναι η χαρά μικρών και μεγάλων παιδιών. Εκτός από την απίστευτη ομορφιά του τοπίου και την εναλλαγή των δραστηριοτήτων που επιλέξαμε, υπήρχε μια ευχάριστη κούραση από το έντονο πρόγραμμα. Έτσι, παρότι τα παιδιά ήταν 2,5 ετών έκαναν έναν εύκολο και ξεκούραστο ύπνο.
– Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση του να ταξιδεύεις με παιδιά;
Θα έλεγα το οικονομικό και το κουβάλημα. Από τότε που έγιναν 2 ετών, πληρώνουμε 4 αεροπορικά εισιτήρια, ενώ τώρα που είναι 5 ετών, οι διαμονές που βρίσκουμε στο εξωτερικό είναι διπλή τιμή απ' ό,τι είναι για 2 άτομα. Από την αρχή, είχαμε να κουβαλήσουμε υπέρδιπλες αποσκευές, αν υπολογίσεις το διδυμοκάροτσο και λοιπό εξοπλισμό, συν δύο μωρά. Όσο και να έχουμε καταφέρει να μειώσουμε τις αποσκευές μας, το γεγονός ότι δύο ενήλικες κουβαλάνε 2 βαλιτσούλες, 2 backpack, 2 καρότσια και 2 τρίχρονα είναι όπως και να το κάνεις... βαρύ.
– Ποια είναι τα 5 βασικότερα tips που θα έδινες για ένα επιτυχημένο ταξίδι;
- Να είμαστε κι εμείς ενθουσιασμένοι με αυτό που ζούμε στο ταξίδι και να το δείχνουμε. Η γκρίνια η δική μας θα προκαλέσει την γκρίνια τη δική τους.
- Να τα προετοιμάσουμε μήνες πριν για το ταξίδι. Να τους μιλάμε για αυτό, για την πτήση, για τον προορισμό, να δείξουμε φωτογραφίες, να δείξουμε το μέρος που θα πάμε στον χάρτη.
- Το ταξίδι να είναι στα μέτρα μιας οικογένειας. Να μείνουμε σε φιλικό για οικογένειες ξενοδοχείο, να βρούμε εστιατόρια με χώρο για παιχνίδι, να κάνουμε στάσεις για παιχνίδι, να έχουμε στο πλάνο μας πράγματα με ενδιαφέρον για τα παιδιά, θεματικά πάρκα, παιδικά μουσεία κ.λπ.
- Nα ταξιδεύουμε με λίγα πράγματα. Για να είναι εύκολες οι μετακινήσεις μας.
- Τα ελαφριά, μικρά, ταξιδιωτικά καρότσια μας βοήθησαν επίσης πολύ! Όταν δεν τα χρειάζονται, αυτό που συμβουλεύω είναι το παιδί να έχει το δικό του μικρό backpack, με λίγα παιχνίδια, νερό, μάσκα και αντισηπτικό.
– Πώς να βοηθήσουμε ένα μικρό παιδί να αγαπήσει το ταξίδι;
Αυτό ξεκινάει από νωρίς. Από όταν είναι μωρά και τα πάμε βόλτες καθημερινά με το καρότσι. Έχει σημασία να μάθουν τις βόλτες, να συνηθίσουν ότι ντυνόμαστε, ετοιμαζόμαστε και βγαίνουμε έξω, βλέπουμε κόσμο, αυτοκίνητα κ.λπ. Καλό είναι επίσης να ξεκινήσουμε έστω με μικρά ταξιδάκια από όσο είναι βρέφη, από όταν το επιτρέψει ο παιδίατρος δηλαδή. Έχει σημασία να συνηθίσουμε κι εμείς τις νέες ταξιδιωτικές συνθήκες.
– Τι κερδίζει ένα παιδί που ταξιδεύει;
Βοηθάει στη μνήμη, αυτό βλέπω. Τα ταξίδια που θυμούνται είναι τα ταξίδια στο εξωτερικό. Για κάποιο λόγο, τι Σύβοτα τι Καλάβρυτα, ένα και το αυτό για τα μικρά παιδάκια, αλλά η Πράγα έγραψε στη μνήμη τους, παρότι σε όλα αυτά τα μέρη πήγαν στην ίδια ηλικία.
Τα ταξίδια προσφέρουν επίσης ένα είδος μόρφωσης, θα έλεγα. Μια καλύτερη αντίληψη της πραγματικότητας γύρω τους, της φύσης. Ίσως όλες αυτές οι εικόνες να τα βοηθούν να παρατηρούν καλύτερα.
Το βασικό όμως είναι ότι γίνονται πιο άνετα με τα ταξίδια, πιο ανοιχτά να δεχτούν νέες καταστάσεις, ένα πιο ανοιχτό μυαλό σε νέες συνθήκες.
– Τι κερδίζουν οι γονείς που ταξιδεύουν με τα παιδιά τους;
Για μένα είναι πολύ σημαντικό ότι δεν έχουμε αλλάξει. Ακόμα είμαστε το ζευγάρι που αγαπάει τα ταξίδια, που κανονίζει ταξίδια, που ονειρεύεται προορισμούς. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι τα ταξίδια μας είναι οι όμορφες εμπειρίες μας μαζί τους.
– Τι χρειάζεται να έχει ένα ξενοδοχείο για να χαρακτηριστεί baby friendly και kids friendly;
Για να θεωρηθεί ένα ξενοδοχείο baby friendly, καλό είναι να έχει προσβασιμότητα, παρκοκρέβατα και καθίσματα φαγητού για μωρά. Αυτά είναι τα βασικά. Ιδανικά, να παρέχει μπανιεράκι ή και αλλαξιέρα, βρεφικά καλλυντικά στο μπάνιο και να κάνει βρεφικές τροφές.
Για να χαρακτηριστεί kids friendly, χρειάζεται βασικά χώρο για παιχνίδι: μέσα ή έξω. Επιπλέον, να έχει δραστηριότητες για παιδιά, παιδικό μενού, πλαστικά πιάτα/μπολ στο εστιατόριο, παιχνίδια ή και παιδικά βιβλία στο δωμάτιο και ιδανικά φάρμα για επαφή με τη φύση.