ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ;
Το κοινό κρυολόγημα δεν εμφανίζεται μόνο τον χειμώνα. Υπάρχει και το καλοκαιρινό κρυολόγημα, που σε ταλαιπωρεί κάτω από τον καυτό ήλιο.
Μπορεί εκεί έξω ο ουρανός να είναι καταγάλανος και οι θερμοκρασίες να τραβούν την ανηφόρα, αλλά κάποιοι είναι κλεισμένοι στο σπίτι τους και δεν νιώθουν και τόσο καλά. Ο λαιμός πονάει, η μύτη τρέχει, το κεφάλι βρίσκεται σε μια θολούρα. Το καλοκαιρινό κρυολόγημα δεν είναι μύθος, αλλά κάτι που σε βρίσκει όταν δεν το περιμένεις (ή όταν ετοιμάζεσαι να φύγεις για διακοπές).
«Οι ιοί του κοινού κρυολογήματος κυκλοφορούν όλο τον χρόνο, επομένως είναι πιθανό να αρρωστήσεις οποιαδήποτε εποχή», λέει σε άρθρο του ο γιατρός πρωτοβάθμιας περίθαλψης Matthew Badgett. Αυτό σημαίνει ότι το κοινό κρυολόγημα μπορεί να σου... χτυπήσει την πόρτα και τους καλοκαιρινούς μήνες.
Όπως γράφει η Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος, «το "καλοκαιρινό κρύωμα" είναι ένας αδόκιμος όρος που χρησιμοποιείται καταχρηστικά για να σηματοδοτήσει ετερόκλητα νοσήματα που μοιάζουν με το κοινό κρυολόγημα του χειμώνα».
Χειμωνιάτικο VS καλοκαιρινό κρυολόγημα
Υπάρχουν δεκάδες ιοί οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν το κοινό κρυολόγημα. Αν έρθεις σε επαφή με κάποιον που νοσεί και φτερνίζεται ή βήχει, τότε είναι πολύ πιθανό να κολλήσεις.
Τον χειμώνα έχεις περισσότερες πιθανότητες να νοσήσεις, γιατί οι άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο κλεισμένοι σε εσωτερικούς χώρους, όπου επικρατεί συνωστισμός και ζέστη. «Οι ρινοϊοί είναι η πιο κοινή αιτία κρυολογήματος το χειμώνα και είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν συμπτώματα του ανώτερου αναπνευστικού, όπως βουλωμένη, καταρροή», λέει ο Badgett. Από την άλλη, οι εντεροϊοί είναι πιο πιθανό να ευθύνονται για τα καλοκαιρινά κρυολογήματα, που μπορούν να επηρεάσουν τόσο το αναπνευστικό (π.χ. βήχα, καταρροή, πονόλαιμο) όσο και το πεπτικό σύστημα (π.χ. διάρροια, ναυτία, έμετος).
Πώς να αντιμετωπίσεις τα συμπτώματα
Δεν χρειάζεται να ανακαλύψεις τον τροχό προκειμένου να διαχειριστείς τα συμπτώματα που προκαλεί το καλοκαιρινό κρυολόγημα. Ο ειδικός προτείνει να ακολουθήσεις τα παρακάτω:
- Επίλεξε μια διατροφή που δεν θα επιβαρύνει το στομάχι σου.
- Κάνε γαργάρες με αλατόνερο και δοκίμασε σπιτικές θεραπείες για τον πονόλαιμο.
- Απόφυγε την αφυδάτωση, καταναλώνοντας άφθονο νερό και ροφήματα ηλεκτρολυτών.
- Ανακούφισε τον βήχα με τα κατάλληλα σκευάσματα, τρώγοντας λίγο μέλι και κάνοντας ένα ζεστό ντους πριν τον ύπνο.
- Μην ξεχνάς να ξεκουράζεσαι.
- Χρησιμοποίησε ρινικά σπρέι φυσιολογικού ορού και υγραντήρες.
Πώς να προλάβεις το καλοκαιρινό κρυολόγημα
Αν δεν έχεις αρρωστήσει και θες να προλάβεις το... κακό, ιδίως αν ετοιμάζεσαι να φύγεις για διακοπές, έχε υπόψη σου τα παρακάτω:
- Μην αγγίζεις το πρόσωπο, τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σου με τα χέρια σου.
- Φρόντισε για την τακτική απολύμανση των χώρων σου και των επιφανειών που αγγίζεις.
- Μην ξεχνάς να πλένεις τα χέρια σου με νερό και σαπούνι ή να τα καθαρίζεις με απολυμαντικό χεριών.
- Αν βρίσκεσαι κοντά σε άτομα που νοσούν ή σε πολύ κόσμο, φόρα μάσκα προσώπου.