iStock

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΞΕΓΝΟΙΑΣΤΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΟΤΑΝ ΠΑΣΧΕΙΣ ΑΠΟ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ

Οι διακοπές για όσους πάσχουν από αρθρίτιδα είναι αληθινή πρόκληση. Ο πόνος και η ταλαιπωρία όμως μπορούν να περιοριστούν, χάρη σε μερικές απλές λύσεις και καλό προγραμματισμό.

Όταν πάσχεις από αρθρίτιδα, ο πόνος και η δυσκολία στην κίνηση είναι παρόντα στην καθημερινότητά σου. Αυτό που είναι απλό για κάποιον άλλο, μπορεί να είναι δύσκολο και να απαιτεί μεγάλη έγνοια και φροντίδα για εσένα που πάσχεις από αρθρίτιδα.

Ο ίδιος ο προγραμματισμός του ταξιδιού μπορεί να προκαλέσει στρες και ένταση, τα οποία επιβαρύνουν και επιδεινώνουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας. Κάποιες φορές μπορεί να είσαι πολύ κοντά στο να ακυρώσεις μια δραστηριότητα ή ένα ταξίδι όταν σκέφτεσαι τα εμπόδια και τις δυσκολίες. Μην το κάνεις όμως. Μην στερήσεις από τον εαυτό σου αυτή την εμπειρία. Απλώς σκέψου έξυπνα και προγραμμάτισε σωστά ώστε να μπορέσεις να απολαύσεις τις διακοπές σου χωρίς πόνο και ταλαιπωρία. Χρειάζεται μόνο καλός προγραμματισμός και να λάβεις υπόψιν σου τα παρακάτω tips.

Συμβουλεύσου έναν ειδικό

Πριν ξεκινήσεις για το ταξίδι σου, συμβουλεύσου έναν εργοθεραπευτή ή έναν ειδικό αποκατάστασης, οι οποίοι μπορούν να σου δώσουν συμβουλές για το ποιο όχημα θα ήταν καλό να επιλέξεις και ποιες είναι οι προσαρμογές που θα μπορούσες να κάνεις στο αυτοκίνητό σου για να διευκολυνθείς. Υπάρχουν ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα που διαθέτουν περιστρεφόμενα καθίσματα και ειδικές λαβές για το τιμόνι.

Οδηγός επιβίωσης για τις διακοπές όταν πάσχεις από αρθρίτιδα
istock

Κάνε έξυπνα τις κρατήσεις σου

Προσπάθησε να αποφύγεις τις μεγάλες ουρές και τον συνωστισμό στο αεροδρόμιο και στα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς προγραμματίζοντας το ταξίδι σου στη μέση της εβδομάδας. Στο αεροπλάνο επίλεξε business θέση για μεγαλύτερη άνεση κινήσεων αν έχεις την οικονομική δυνατότητα ή διαφορετικά διάλεξε θέση στον διάδρομο για να μπορείς κάποιες στιγμές να απλώνεις λίγο τα πόδια σου αν χρειαστεί.

Επίλεξε δωμάτιο ξενοδοχείου κοντά στο ασανσέρ ή στον 1ο όροφο και προτίμησε ένα ξενοδοχείο που να έχει πισίνα για να μπορείς να κολυμπάς, προγράμματα pilates ή tai chi που αποτελούν ιδανικές μορφές άσκησης για όσους υποφέρουν από αρθρίτιδα.

Ταξίδεψε με παρέα

Το να ταξιδεύεις με παρέα είναι το ιδανικό αν πάσχεις από αρθρίτιδα ώστε να μπορέσεις να μοιραστείς την οδήγηση (αν ταξιδεύεις με αυτοκίνητο) και να έχεις βοήθεια με τις αποσκευές σου. Από την άλλη, αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό μην ξεχάσεις να έχεις μαζί σου κάποια βοηθητικά αξεσουάρ, όπως ειδικό κάλυμμα καθίσματος αυτοκινήτου με χάντρες, πτυσσόμενο μπαστούνι ή ένα έξτρα μαξιλάρι για στήριξη.

Προνόησε για τα φάρμακά σου

Έχε τα φάρμακά σου στη χειραποσκευή σου και όχι σε αποσκευές στις οποίες δεν έχεις πρόσβαση. Τοποθέτησέ τα σε ένα μικρό ψυγείο ή σε ένα τσαντάκι στο οποίο θα έχεις βάλει παγοκύστες. Αγόρασε μια θήκη για χάπια (υπάρχουν ακόμα και high tech θήκες στην αγορά), τσέκαρε που είναι το πλησιέστερο φαρμακείο στον προορισμό των διακοπών σου, και έχε μαζί σου και μια επιπλέον συνταγή στην περίπτωση που τα φάρμακά σου αλλοιωθούν ή χαθούν.

Οδηγός επιβίωσης για τις διακοπές όταν πάσχεις από αρθρίτιδα
iStock

Ταξίδεψε σαν VIP

Ενημέρωσε την αεροπορική εταιρεία με την οποία ταξιδεύεις για το ότι πάσχεις από αρθρίτιδα. Πολλές εταιρείες φροντίζουν να παρέχουν στους επιβάτες με δυσκολία στην κίνηση, αναπηρικά αμαξίδια ή αλλά μέσα μεταφοράς ενώ παράλληλα φροντίζουν να μην περιμένουν πολύ ώρα όρθιοι. Μόλις επιβιβαστείς στο αεροπλάνο, ζήτησε από τους/τις αεροσυνοδούς να τοποθετήσουν τα πράγματά σου στα ντουλάπια που βρίσκονται πάνω από τα καθίσματα .

Πρόσεξε τη διατροφή σου

Στις διακοπές είναι πολύ εύκολο να καταφύγεις σε λύσεις πρόχειρου φαγητού που είναι υψηλές σε λιπαρά και θερμίδες καθώς και σε επεξεργασμένα τρόφιμα που ευνοούν τις φλεγμονές. Η λύση είναι να έχεις μαζί σου υγιεινά snack, να πίνεις πολύ νερό και να καταναλώνεις με φειδώ αλκοόλ και καφεΐνη που επίσης αυξάνουν τις φλεγμονές. Αν το νερό σου φαίνεται άνοστο, επίλεξε φυσική βυσσινάδα που μειώνει τις φλεγμονές, αλλά απόφυγε επιλογές που περιέχουν ζάχαρη.

Φρόντισε να κινείσαι όσο το δυνατόν περισσότερο

Το να κάθεσαι ακίνητος για μεγάλα διαστήματα ενισχύει την ακαμψία της αρθρίτιδας. Όταν ταξιδεύεις με αυτοκίνητο κάνε αρκετές στάσεις, μην επιλέγεις προορισμούς που απαιτούν πολύωρες πτήσεις και προτίμησε το τρένο σαν μεταφορικό μέσο για να μπορείς να κινείσαι στη διαδρομή.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.