Ryan Evans/Alamy/Visualhellas.gr

GORDON HERBERT: Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ

Άλλη μια θαρραλέα αποκάλυψη για τη μάχη με την κατάθλιψη έρχεται να προστεθεί στον μέχρι πρότινος αψεγάδιαστο χώρο του αθλητισμού. Ο προπονητής της εθνικής ομάδας μπάσκετ της Γερμανίας, Gordon Herbert, μας εμπνέει με την τόλμη του.

Άλλος ένας σημαντικός εκπρόσωπος από τον χώρο του αθλητισμού αποφάσισε να δείξει το αληθινό του πρόσωπο και να μιλήσει για τη μάχη του με την κατάθλιψη, καταρρίπτοντας την εικόνα του ατρόμητου πρωταθλητή που συνήθως συνοδεύει τους ανθρώπους στον χώρο του.

Ο προπονητής της εθνικής ομάδας μπάσκετ της Γερμανίας, Gordon Herbert, που οδήγησε τη χώρα στην πρώτη θέση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Μπάσκετ FIBA το 2023 και στην τρίτη θέση στο Eurobasket την ίδια χρονιά, αποκάλυψε πρόσφατα ότι πάλευε με την κατάθλιψη και τον εθισμό στο αλκοόλ για αρκετά χρόνια, πράγμα που κρατούσε μυστικό από τους παίκτες του.

Ο φινλανδικής καταγωγής Καναδός τεχνικός έκανε αυτή την αποκάλυψη μέσα από ένα βιβλίο, με τίτλο The boys gave me back my life, στο οποίο παραδέχτηκε ότι προσπάθησε να καταπολεμήσει την κατάθλιψη μέσω του αλκοόλ. Παράλληλα, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι αυτά τα 6 χρόνια που διήρκεσε το πρόβλημα, μερικές φορές ήταν τόσο άσχημα που δεν ήθελε να ζει.

Gordon Herbert
O Gordon Herbert στα 75α Bambi Awards, το 2023, όπου βραβεύτηκε η Εθνική Ομάδα Μπάσκετ της Γερμανίας. Imago/Alamy/Visualhellas.gr
O Gordon Herbert στα 75α Bambi Awards, το 2023, όπου βραβεύτηκε η Εθνική Ομάδα Μπάσκετ της Γερμανίας.

Ο Gordon Herbert εμπνέει με το θάρρος του

Ο Herbert, που την περίοδο 1982-1994 υπήρξε εξέχων παίκτης του μπάσκετ πριν από την προπονητική του καριέρα, ενώ έχει διατελέσει και προπονητής της ελληνικής ομάδας του Άρη, εκτός από εξαιρετικός προπονητής είναι και ένας υπέροχος ομιλητής. Όπως λένε οι άνθρωποι που τον γνωρίζουν και έχουν παρακολουθήσει τις ομιλίες τους, έχει την ικανότητα να εμπνέει με τα λόγια του και να παρακινεί.

Έτσι και αυτή τη φορά, με το θάρρος του να μιλήσει τόσο ανοιχτά ενέπνευσε όχι μόνο τους παίκτες της ομάδας του, όπως τον Moritz Wagner, αλλά και σημαντικούς παράγοντες του χώρου, όπως τον Dirk Nowitzki, ο οποίος προλόγισε το βιβλίο του.

«Τώρα γνωρίζουν την ιστορία μου και μπορούν να την αξιολογήσουν διαφορετικά», δήλωσε ο ίδιος, αφού παραδέχτηκε ότι νοσηλεύτηκε σε ψυχιατρική κλινική για 2 εβδομάδες, όταν πλέον είχε γίνει τόσο δυσλειτουργικός, ώστε δεν μπορούσε καν να επικοινωνήσει με τους γύρω του.

Ο Herbert αποκάλυψε τη δική του ιστορία με στόχο να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της κατάθλιψης: «Αυτό που έπρεπε να μάθω κατά τη διάρκεια των καταθλιπτικών επεισοδίων μου ήταν να πω: Χρειάζομαι βοήθεια. Είναι μια απλή πρόταση, που δύσκολα λέγεται εξαιτίας της ντροπής και της ψεύτικης υπερηφάνειας», παραδέχτηκε.

Gordon Herbert: Ο προπονητής που έδωσε μάχη με την κατάθλιψη και το αλκοόλ
Σε αγώνα Γερμανία-Ελλάδα (έληξε με σκορ 107-96), στο EuroBasket 2022. Soeren Stache/DPA/Alamy/Visualhellas.gr
Σε αγώνα Γερμανία-Ελλάδα (έληξε με σκορ 107-96), στο EuroBasket 2022.

Η κατάθλιψη στον χώρο του αθλητισμού

Τα περιστατικά κατάθλιψης στον αθλητικό στίβο δεν είναι λίγα. Η 24χρονη πρωταθλήτρια του τένις, Naomi Osakaγνωστοποίησε την απόφασή της να αποσυρθεί από το γαλλικό τουρνουά τένις Όπεν, επικαλούμενη λόγους ψυχικής υγείας. Αλλά και ο δικός μας Εμμανουήλ Καραλής έκανε παρόμοιες δηλώσεις στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου στο Μόναχο το 2022.

Μια έρευνα του 2017, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Psychology, πιστοποίησε ότι περίπου 1 στους 5 αθλητές πάσχουν από κατάθλιψη και το ποσοστό αυξάνεται καθώς πλησιάζει το τέλος της καριέρας τους. Τι συμβαίνει στον αθλητισμό και γιατί ακούμε όλο και περισσότερες τέτοιες εξομολογήσεις;

«Ο αθλητισμός –και ειδικά ο πρωταθλητισμός– είναι δύσκολος, επειδή ο αθλητής έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά καταστάσεων που θεωρούνται πιεστικές για τον ψυχισμό. Όπως η νίκη και η ήττα, οι προσδοκίες του προπονητή και του κόσμου, το βάρος που προκύπτει από τις πιθανές χορηγίες... Το θέμα με τους αθλητές είναι ότι πρέπει να λειτουργούν ως υπεράνθρωποι, ενώ δεν είναι και το ξέρουμε όλοι ότι δεν είναι», μας έχει πει σε παλιότερη συνέντευξη η Φρόσω Πατσού, Ph.D. ψυχολόγος με ειδίκευση στην Αθλητική Ψυχολογία και επιστημονική συνεργάτιδα της εθνικής ομάδας στίβου, που υπήρξε και η ίδια αθλήτρια του στίβου.

Το στίγμα της ψυχικής υγείας και η σημασία της έκθεσης

Ευτυχώς, οι εποχές αλλάζουν, το στίγμα της ψυχικής υγείας υποχωρεί (αν και χρειάζεται πολύς δρόμος ακόμη) και πλέον οι αθλητές μπορούν να μιλήσουν ανοιχτά και να εκτεθούν, χωρίς να φοβούνται ότι θα τσαλακώσουν την εικόνα του υπερήρωα.

«Είναι όφελος για τον αθλητισμό ότι υπάρχουν προσωπικότητες σαν κι αυτόν. Αυτή η ειλικρίνεια θα πρέπει να μας υπενθυμίσει γιατί ο αθλητισμός εκτιμάται τόσο πολύ στην κοινωνία μας και γιατί οι νέοι γίνονται αθλητές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο θρύλος του γερμανικού μπάσκετ Dirk Nowitzki. «Όλοι μπορούμε να μάθουμε από την εμπειρία του και να επωφεληθούμε από τις ιδέες του», συμπλήρωσε.

Η ειδικός επικροτεί. «Η κατάθλιψη δεν είναι θέμα αδύναμου χαρακτήρα. Ίσα ίσα, εκείνος που αναγνωρίζει ότι δεν νιώθει καλά, ότι αυτό είναι κάτι ανθρώπινο και φυσιολογικό και ζητάει βοήθεια, είναι πιο δυνατός από εκείνον που προσπαθεί να κρύψει τα συναισθήματά του, θεωρώντας ότι είναι δυνατός. Μάλιστα, ο μόνος τρόπος για να ξεπεραστεί ένα τέτοιο περιστατικό είναι να μιλήσει ο αθλητής, να το διαχειριστεί και να επιστρέψει στην καριέρα του», αναφέρει η κ. Πατσού.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.