iStock

ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΣΕΙΡΩΝ; 

Συμβαίνει μήπως και σε σένα; Βλέπεις συνεχώς επαναλήψεις σειρών και πολλές φορές το προτιμάς περισσότερο από το να επιλέξεις να δεις μια καινούργια. Αν ναι, δεν είσαι μόνος/η. Μάλιστα, οι επιστήμονες έχουν δώσει και την εξήγηση.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά μια φίλη να μου περιγράφει πως σε μια πολύ δύσκολη συναισθηματικά περίοδο της ζωής της, ενώ ταυτόχρονα είχε μείνει άνεργη, περνούσε τις μέρες της στον καναπέ των γονιών της βλέποντας για πολλές ώρες Φιλαράκια σε επανάληψη. Από όλες τις επιλογές που έδινε το Netflix, εκείνη επέλεγε να βλέπει ξανά και ξανά μια σειρά που είχε δει αμέτρητες φορές. Αν τη ρωτούσες γιατί, θα σου έλεγε πως αυτές οι ώρες της μέρας της ήταν οι μόνες στις οποίες αισθανόταν καλά. 

Αυτό που συνέβη μεμονωμένα στην φίλη μου ήρθε να πάρει διαστάσεις φαινομένου στη διάρκεια της πανδημίας. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι, πιεσμένοι από τον εγκλεισμό και τις δύσκολες συνθήκες που αυτός δημιούργησε, συνήθιζαν να βλέπουν τις αγαπημένες τους σειρές σε επανάληψη, ξανά και ξανά, διαπιστώνοντας ότι αυτή η συνήθεια κατάφερνε να τους χαλαρώσει.

Οι επαναλήψεις σειρών σαν αγχολυτικό

Οι απαιτητικοί ρυθμοί, η συνεχής εξισορρόπηση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια στην εργασία, η συνεχής ροή πληροφορίας από τα μίντια και τα social media, ένας τρόπος ζωής που μας θέλει συνεχώς συνδεδεμένους, όλα αυτά μας επιβαρύνουν με ένα έντονο γνωστικό φορτίο που μας κάνει να νιώθουμε κουρασμένοι και εξουθενωμένοι. Σε μια τέτοια κατάσταση, το τελευταίο που χρειάζεται κανείς είναι μια νέα σειρά με άγνωστη πλοκή και εκπλήξεις. Μια σειρά που έχεις δει και για την οποία ξέρεις τι να περιμένεις φαίνεται να είναι το καταλληλότερο αντίδοτο σε έναν υπερφορτωμένο νου

Γιατί σου αρέσει να βλέπεις επαναλήψεις; 
iStock

Το να παρακολουθείς κάτι νέο απαιτεί σκέψη. Πρέπει να γνωρίσεις και να κατανοήσεις νέους χαρακτήρες, να αφομοιώσεις γεγονότα και πλοκή, να προβλέψεις τι θα συμβεί και να διαχειριστείς ανατροπές, εκπλήξεις αλλά και την πιθανότητα ενός δυσάρεστου τέλους. Στις επαναλήψεις των σειρών που ξέρεις δεν χρειάζεται να μαντεύεις, δεν έχει cliffhangers, παρά μόνο την αναμενόμενη σιγουριά ότι ξέρεις τι θα γίνει μετά, αυτή την ανακουφιστική και παρηγορητική αίσθηση που ένας κουρασμένος και στρεσαρισμένος εγκέφαλος έχει απόλυτη ανάγκη. 

Οι επαναλήψεις λειτουργούν σαν βάλσαμο στην ψυχή

Υπάρχουν ενδείξεις ότι όταν είμαστε αγχωμένοι και κουρασμένοι, η παρακολούθηση τηλεοπτικών σειρών μπορεί να μας χαλαρώσει. Έρευνες δείχνουν ότι η παρακολούθηση αγαπημένων τηλεοπτικών σειριών αποκαθιστά την αίσθηση ότι έχουμε και πάλι τον έλεγχο της ζωής μας μετά από μια έντονη περίοδο που μας έχει αφήσει εξαντλημένους. Η παρακολούθηση μιας γνώριμης σειράς βοηθά τον εγκέφαλό μας να αποφορτιστεί, αλλά μπορεί και να θέλουμε να δούμε την αγαπημένη μας σειρά γιατί απλά μας αρέσει και το νιώθουμε σαν μια μικρή ανταμοιβή που μας αξίζει, σαν έναν ευχάριστο τρόπο να περάσουμε τον χρόνο μας

Γιατί σου αρέσει να βλέπεις επαναλήψεις; 
iStock

Οι νέες σειρές είναι καλές, αλλά οι επαναλήψεις καλύτερες 

Οι νέες εμπειρίες αν και συναρπαστικές μπορεί να είναι στρεσογόνες. Έρευνες συνεχώς επιβεβαιώνουν ότι όσο περισσότερο εκτιθέμεθα σε κάτι, τόσο περισσότερο τείνουμε να μας αρέσει αργότερα. Αυτό συμβαίνει γιατί το να είμαστε εξοικειωμένοι ήδη με κάτι αυξάνει την ικανότητά μας να αντιλαμβανόμαστε εύκολα τα πράγματα και μας διευκολύνει να επεξεργαστούμε την πληροφορία. Όταν κάτι είναι εύκολο στην κατανόηση, μας κάνει να νιώθουμε καλά, μας δημιουργεί θετικά συναισθήματα, συνεπώς μας κάνει να μας αρέσει ακόμη περισσότερο. 

Την επόμενη φορά που θα νιώσεις πίεση, εξουθένωση, ή που θα αισθανθείς ότι το μυαλό σου χρειάζεται αποφόρτιση και ξεκούραση, απλά βάλε την αγαπημένη σου σειρά

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.