Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙΣ ΤΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΦΙΛΙΕΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Οι επαγγελματικές φιλίες έχουν πολλά να σου προσφέρουν, αρκεί να ξέρεις τον τρόπο να τις διαχειριστείς, ώστε να μην σου γυρίσουν μπούμερανγκ.

Περνάς τουλάχιστον 8 ώρες τη μέρα μαζί με τους συναδέλφους σου. Τους βλέπεις στα πάνω και στα κάτω τους, ανταλλάσσεις μαζί τους απόψεις και εμπειρίες, συμμετέχετε σε κοινές δράσεις και εκδηλώσεις. Έτσι, ο χώρος εργασίας γίνεται ιδανικό μέρος για να συνδεθείς με άλλους άνθρωποι, για να αναπτύξεις επαγγελματικές φιλίες.

«Η ύπαρξη ουσιαστικών συνδέσεων στην εργασία είναι απαραίτητη για την προσωπική και επαγγελματική επιτυχία», λέει σε άρθρο του στο Conversation ο Τζέισον Γουόκερ, Διευθυντής Προγράμματος & Αναπληρωτής Καθηγητής Βιομηχανικής-Οργανωτικής και Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Adler.

Υπάρχει, φυσικά, διαφορά ανάμεσα στις τυπικές σχέσεις συναδέλφων και στις αληθινές φιλίες. Τα άτομα με τα οποία συνεργάζεσαι δεν είναι απαραίτητα φίλοι σου. Στην προσωπική μας ζωή συχνά χρειάζονται χρόνια προκειμένου να οικοδομηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης. Ωστόσο, πολλοί αναπτύσσουν φιλίες με συναδέλφους, με τους οποίους συνεργάζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορεί, όπως παραδέχεται ο Γουόκερ, να μην μοιράζεται τα πιο βαθιά και σκοτεινά του μυστικά με τους φίλους της δουλειάς, αλλά οι σχέσεις αυτές αξίζουν. «Ακόμη και οι πιο χαλαρές σχέσεις μπορεί να είναι ευεργετικές», λέει.

Τα υπέρ και τα κατά της επαγγελματικής φιλίας

Οι φιλίες μπορούν να αποφέρουν σημαντικά οφέλη στους εργαζομένους. Οι επαγγελματικές φιλίες καλλιεργούν την αίσθηση του ανήκειν, διευκολύνουν την επικοινωνία και την ανταλλαγή συμβουλών. Για παράδειγμα, έρευνα διαπίστωσε ότι το 57% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι η ύπαρξη ενός φίλου στην εργασία ενίσχυσε σημαντικά την ικανοποίησή τους. Επίσης, το 22% πίστευε ότι οι φιλίες αυτές ενίσχυαν την παραγωγικότητά τους και ένα 21% θεώρησε ότι τονώνουν την καινοτομία.

επαγγελματικές φιλίες
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Από την άλλη, μια φιλία στον χώρο εργασίας μπορεί να γίνει προβληματική, αν για παράδειγμα υπάρχει κλίμα ευνοιοκρατίας. Ωστόσο, στη δεύτερη αυτή περίπτωση, το ζήτημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με την ανοιχτή επικοινωνία και τη σαφή οριοθέτηση.

Τα οφέλη που έχουν οι επαγγελματικές φιλίες για τον εργοδότη

Οι εργαζόμενοι δεν είναι οι μόνοι που επωφελούνται από τους φίλους στον χώρο εργασίας. Υπάρχουν σημαντικά οφέλη και για τους εργοδότες, καθώς οι σχέσεις αυτές έχουν ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να είναι λιγότερο διατεθειμένοι να αναζητήσουν άλλες επαγγελματικές ευκαιρίες. Οι εργαζόμενοι με φίλους στη δουλειά έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αισθάνονται παθιασμένοι με τους ρόλους τους, τείνουν να αλληλεπιδρούν καλύτερα με πελάτες, προσφέρουν εργασία υψηλής ποιότητας και εκφράζουν συνολικά μεγαλύτερους βαθμούς ευημερίας.

Κανόνες καλής συμπεριφοράς

Προκειμένου οι φιλίες στον χώρο εργασίας να είναι θετικές, υπάρχουν μερικοί βασικοί κανόνες που καλό είναι να τηρείς:

  1. Μην ξεχνάς να γιορτάζεις τα επιτεύγματα των συναδέλφων και να περνάς χρόνο μαζί τους, π.χ. στο μεσημεριανό γεύμα.
  2. Φρόντισε να διατηρείς τον επαγγελματισμό σου, ακόμα κι όταν περνάς χρόνο με φίλους.
  3. Να είσαι ευγενικός με τους γύρω σου.
  4. Αν αντιμετωπίζεις δυσκολίες στη επαγγελματική σου σχέση, μην ρίχνεις την ευθύνη στην άλλη πλευρά και μην κάνεις ghosting. Αντιμετώπισε τα ζητήματα ώριμα.
  5. Αν η φιλία επηρεάζει την παραγωγικότητά σου, φρόντισε να προσαρμόσεις τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδράς την ώρα της δουλειάς.
  6. Βεβαιώσου ότι η φιλία σου δεν οδηγεί σε νεποτισμό, που μπορεί να βλάψει τη δυναμική και την εμπιστοσύνη της ομάδας.
  7. Μην κοινοποιείς προσωπικές πληροφορίες σχετικά με τους φίλους της δουλειάς σε άλλους συναδέλφους.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.