iStock

ΣΕ ΤΙ ΩΦΕΛΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΣ ΕΞΩ

Ο χρόνος που περνάς έξω έχει πολλά περισσότερα οφέλη για την υγεία σου από όσα νομίζεις.

Μια νέα έρευνα αποδεικνύει ότι ο χρόνος που περνάμε έξω μπορεί να έχει σημαντικά μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία της καρδιάς, τη διατήρηση σταθερού βάρους αλλά και για υψηλά επίπεδα ενέργειας.

Σύμφωνα με το Environmental Protection Agency, o μέσος Αμερικανός περνά το 93% της ζωής του σε εσωτερικούς χώρους, 87% μέσα σε κτίρια και 6% στο αυτοκίνητο. Περίπου το 50% των ενηλίκων στις ΗΠΑ περνούν λιγότερες από πέντε ώρες σε εξωτερικό χώρο κάθε εβδομάδα, σύμφωνα με την έρευνα, η οποία έχει τίτλο The Nature of Americans, εξέτασε το πώς οι Αμερικανοί συνδέονται με την φύση και πραγματοποιήθηκε το 2017, με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων και οργανισμών που ασχολούνται με τις περιβαλλοντικές και τις κοινωνικές επιστήμες.

Τα τελευταία χρόνια, με όλο και περισσότερους ανθρώπους να εργάζονται από το σπίτι, να περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους χαλαρώνοντας με κάποια τηλεοπτική σειρά ή να επιλέγουν να παραγγέλνουν delivery αντί να πάνε σε κάποιο εστιατόριο, γινόμαστε όλο και περισσότερο πλάσματα που ζουν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους μέσα.

Σε τι ωφελεί την υγεία σου ο χρόνος που περνάς έξω
iStock

Τα οφέλη της ζωής έξω για την υγεία σου

Αν και μπορεί να μην το έχεις συνειδητοποιήσει, ο χρόνος που περνάς έξω έχει πολύ σημαντικά οφέλη για την υγεία σου. Τα οφέλη του καθαρού αέρα και του ηλιακού φωτός είναι αδιαμφισβήτητα, και η θετική  επίδραση είναι προφανής στη διάθεση, την ψυχική ευεξία, το ανοσοποιητικό σύστημα και την επιδερμίδα.

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Environmental Research εξέτασε 26 μελέτες για να εντοπίσει πως δραστηριότητες, προγράμματα ή στρατηγικές που συμβαίνουν σε εξωτερικούς χώρους, όπως η κηπουρική, η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους ή η δασοθεραπεία επιδρούν στον οργανισμό μας. Οι ερευνητές παρατήρησαν την επίδραση του χρόνου που περνούσαν τα άτομα στη φύση σε μια σειρά παθήσεων όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος, ενδοκρινικές, μυοσκελετικές και αναπνευστικές παθήσεις.

Σε τι ωφελεί την υγεία σου ο χρόνος που περνάς έξω
iStock

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, τα άτομα που περνούσαν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους είχαν καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία, αρτηριακή πίεση και καρδιακό ρυθμό. Όσα άτομα περνούσαν περισσότερο χρόνο σε κίνηση σε εξωτερικούς χώρους είχαν μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, υπέρτασης ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Ο χρόνος στη φύση μειώνει επίσης την κόπωση που προκαλούν παθήσεις όπως πολλαπλή σκλήρυνση ή ινομυαλγία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι ο περισσότερος χρόνος στη φύση οδήγησε σε μείωση του ποσοστού σωματικού λίπους για άτομα με ενδοκρινικές παθήσεις, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης σχετικών προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η υπέρταση και η οστεοαρθρίτιδα.

Σε τι ωφελεί την υγεία σου ο χρόνος που περνάς έξω
iStock

Αν το να πας για μια μακρά πεζοπορία ή η δασοθεραπεία ακούγονται μεγαλεπήβολα σχέδια για σένα, δοκίμασε να ξεκινήσεις από απλά και μικρά πράγματα: Είτε πρόκειται για έναν σύντομο περίπατο στο πάρκο, είτε για λίγη κηπουρική ή απλώς για λίγο χρόνο στο μπαλκόνι σου κάτω από τον ήλιο, η επαφή με τη φύση θα έχει μακροπρόθεσμη επίδραση στην υγεία σου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.