iStock

ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΣΤΟ ΕΝΤΕΡΟ

Η υγεία του εντέρου είναι πολύ σημαντική για την ποιότητα της ζωής σου. Νέα έρευνα εξηγεί γιατί είναι τόσο σημαντικό να μένεις πιστός στις τροφές που κάνουν καλό στο έντερο.

Όταν η υγεία του εντέρου σου δεν είναι καλή, αυτό μπορεί να καταστρέψει τη μέρα σου αλλά και τη ζωή σου. Νιώθοντας πόνο στο στομάχι ή τρέχοντας συνέχεια στην τουαλέτα δεν μπορείς να έχεις μια φυσιολογική ζωή, να είσαι αποτελεσματικός στη δουλειά και στην καθημερινότητα με την οικογένεια σου, ή να απολαύσεις τον ελεύθερο χρόνο σου. Υπάρχουν όμως συγκεκριμένα είδη διατροφής που βοηθούν στο να διατηρείς το έντερο σου υγιές

Σύμφωνα με το John’s Hopkins Medicine, το 15% των Αμερικανών πάσχουν από σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, μια πάθηση η οποία χαρακτηρίζεται από μη τακτική λειτουργία του εντέρου και μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, διάρροια, δυσκοιλιότητα και άλλες ενοχλήσεις.

Η συχνότητα εμφάνισης του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου διαφέρει από χώρα σε χώρα, με την Ελλάδα να κατέχει υψηλή θέση, με ποσοστό κοντά στο 20%. Παγκοσμίως, το ποσοστό του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου κυμαίνεται στο 11%, με τις γυναίκες να ταλαιπωρούνται περισσότερο, σε ποσοστό 14%, ενώ οι άντρες το εμφανίζουν λιγότερο, με ποσοστό 8,9%. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι η πιθανότητα εμφάνισης της σπαστικής κολίτιδας σε ηλικία κάτω των 50 ετών είναι σημαντικά μεγαλύτερη ειδικά στις γυναίκες.

Εάν είσαι ένας από αυτούς που πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή από μια σειρά ενοχλήσεων του πεπτικού συστήματος, μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Food Science and Nutrition τον Ιούνιο του 2024 έχει πολύ καλά νέα για σένα.

Η έρευνα υποστηρίζει πως αν καταφέρεις να ακολουθήσεις πιστά μια διατροφή που είναι φιλική προς το έντερο σου, θα μπορέσεις να ανακουφιστείς από τα δυσάρεστα συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου.

Η έρευνα μελέτησε 73 ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου για τέσσερις βδομάδες, για να μετρήσει την επίδραση των προβιοτικών και των FODMAP, των σακχάρων που μπορεί να προκαλέσουν εντερικές ενοχλήσεις.

FODMAP είναι τα αρχικά των λέξεων:

  • Fermentable - ζυμώσιμοι
  • Oligosaccharides - ολιγοσακχαρίτες
  • Disaccharides - δισακχαρίτες
  • Monosaccharides - μονοσακχαρίτες
  • Polyols - πολυόλες

Νέα έρευνα αποκαλύπτει γιατί είναι σημαντική η διατροφή για το έντερο
iStock

Πρόκειται για υδατάνθρακες βραχείας αλυσίδας, σάκχαρα δηλαδή, που το λεπτό έντερο απορροφά ελάχιστα ή καθόλου. Λόγω της χημικής τους σύστασης, όταν βρεθούν στο λεπτό έντερο, απορροφούν νερό και το κατακρατούν. Η επιπλέον ποσότητα νερού μαζί με τα μη αφομοιωμένα σάκχαρα φτάνουν στο παχύ έντερο. Εκεί, κατά τη διαδικασία διάσπασής τους, προκαλείται διόγκωση με αποτέλεσμα να νιώθουμε φούσκωμα ή πόνο, να έχουμε αέρια, διάρροια ή δυσκοιλιότητα.

Σε ανθρώπους με εντερικά προβλήματα οι γιατροί μπορεί να συστήσουν μια διατροφή από την οποία έχουν αφαιρέσει αυτές οι τροφές, ώστε να τις προσθέσουν εκ νέου και να δουν ποιες από αυτές επιβαρύνουν το άτομο. Οι τροφές που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες είναι:

  • Γαλακτοκομικά, όπως γάλα, κατσικίσιο γάλα, παγωτό, γιαούρτι και τυρί.
  • Όσπρια, όπως ρεβίθια, φασόλια, φακές και σόγια.
  • Λαχανικά, όπως τζίντζερ, σπαράγγια, μπρόκολο, λάχανο, μάραθο, σκόρδο, πράσο, μπάμιες, κρεμμύδι, πράσινο κρεμμύδι, ραδίκια, πικραλίδα, ινουλίνη, κουνουπίδι, πράσινη πιπεριά, μανιτάρια και γλυκό καλαμπόκι.
  • Φρούτα, όπως μήλο, μάνγκο, αχλάδι, καρπούζι, βερίκοκο, αβοκάντο, βατόμουρο και κεράσι.
  • Τρόφιμα με μεγάλες ποσότητες σιταριού ή σίκαλης, όπως δημητριακά, ζυμαρικά, ψωμί, κράκερ, μπισκότα.
  • Γλυκαντικά, όπως φρουκτόζη, σιρόπι καλαμποκιού, μέλι ή σορβιτόλη.

Νέα έρευνα αποκαλύπτει γιατί είναι σημαντική η διατροφή για το έντερο
iStock

Στους συμμετέχοντες στην έρευνα ζητήθηκε να συνεχίσου την συνηθισμένη τους διατροφή προσθέτοντας κάποιους βασικούς διατροφικούς κανόνες, όπως το να τρώνε τακτικά γεύματα και να μειώσουν την κατανάλωση λιπαρών, αλκοόλ, καφεΐνης και πικάντικων φαγητών που είναι παράγοντες που επιδεινώνουν τα συμπτώματα του πεπτικού. Επιπλέον, στους συμμετέχοντες χορηγήθηκε ένα μασώμενο δισκίο προβιοτικών για να καταναλώνουν τρεις φορές την ημέρα στην διάρκεια των τεσσάρων εβδομάδων της έρευνας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως μετά από δύο και μετά από τέσσερις εβδομάδες όλες οι ομάδες και εκείνη που περιόρισε την κατανάλωση FODMAP, και η ομάδα που κατανάλωνε προβιοτικά, και η ομάδα που συνδύαζε τα δύο ανέφεραν σημαντική μείωση συμπτωμάτων όπως το φούσκωμα, και οι πόνοι στην κοιλιά, και βελτιωμένη κινητικότητα του εντέρου.

Στην ομάδα που περιόρισε την κατανάλωση FODMAP, οι ερευνητές παρατήρησαν έντονα μειωμένη εμφάνιση βλαβερών βακτηρίων στο έντερο, την οποία οι ερευνητές συνέδεσαν με τη βελτίωση των συμπτωμάτων του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου.

Η υγεία του εντέρου μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην ποιότητα της ζωής σου, γι' αυτό μην χάνεις χρόνο και συμβουλεύσου τον γιατρό σου για να βελτιώσεις την υγεία του πεπτικού σου και να ανακουφιστείς από τους πόνους και τις ενοχλήσεις.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.