ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΠΟΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ
Τα σωστά ποτήρια του κρασιού μπορούν να αναδείξουν αυτό που πίνεις, και η σωστή φροντίδα στο καθάρισμα θα τα κρατήσει σε άριστη κατάσταση, χωρίς λεκέδες και θαμπάδες.
Όλοι οι wine experts, master sommeliers και οινογνώστες συμφωνούν ότι το ποτήρι που πίνουμε το κρασί μας δεν είναι απλώς ένα δοχείο που μας εξυπηρετεί, αλλά παίζει σημαντικό ρόλο και διαμορφώνει τα επίπεδα απόλαυσης. Για την ακρίβεια, μπορεί να αλλάξει ακόμα και την γεύση του κρασιού που έχουμε επιλέξει, επηρεάζοντας το πώς αναδεικνύονται τα αρώματά του.
Τα ποτήρια για τα διάφορα είδη κρασιού, που είναι τόσο διαφορετικά στο σχήμα, στην ποιότητα και στο μέγεθος, έχουν ένα κοινό: πρέπει να λάμπουν από καθαριότητα!
Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζουμε τα ποτήρια του κρασιού;
Ιδανικά, τα ποτήρια του κρασιού πρέπει να πλένονται όσο πιο σύντομα γίνεται μετά από κάθε χρήση. Τα αποθηκευμένα ποτήρια που δεν χρησιμοποιούνται συχνά καλό είναι να καθαρίζονται μια φορά τον χρόνο, ώστε να απομακρύνονται μικρόβια και σκόνες.
Για να προστατέψετε τα ποτήρια σας από σημάδια και γρατζουνιές, προτείνεται το πλύσιμο στο χέρι. Εάν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε το πλυντήριο, φροντίστε να μπουν στον πάνω χώρο, με αρκετή απόσταση μεταξύ τους και χωρίς να ακουμπάνε στα τοιχώματα του πλυντηρίου. Αφού επιλέξετε ένα ελαφρύ πρόγραμμα πλυσίματος, φροντίστε όταν αυτό τελειώσει να σκουπίσετε τα ποτήρια με μια απαλή πετσέτα όσο είναι ακόμα νωπά.
Τα μυστικά για σωστό πλύσιμο στο χέρι
Η Mary Marlowe Leverette, ειδικός στην καθαριότητα και την κηπουρική, δίνει στο The Spruce πολύτιμες συμβουλές, βασισμένη σε περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες εμπειρίας!
1. Απόφυγε τις πολλές σαπουνάδες
Για να πλύνετε τα ποτήρια στο χέρι, γεμίστε τον νεροχύτη ή μια πλαστική λεκάνη με χλιαρό νερό και προσθέστε 1-2 σταγόνες υγρό πιάτων. Δεν χρειάζεται περισσότερο. Στρώστε στο κάτω μέρος του νεροχύτη μια μαλακή πετσέτα, ώστε να αποφύγετε ραγίσματα και γρατζουνιές.
Tip: Μην χρησιμοποιείτε σφουγγάρι με τραχιά επιφάνεια, γιατί προκαλεί σημάδια στο γυαλί.
2. Να πλένεις με απαλές κινήσεις
Ιδανικά, χρησιμοποιήστε μια ειδική βούρτσα για ποτήρια κρασιού, δίνοντας προσοχή στον πάτο του ποτηριού.
3. Σημαντικό ρόλο παίζει η θερμοκρασία του νερού
Το νερό πρέπει να είναι χλιαρό –ποτέ κρύο ή καυτό– τόσο στο πλύσιμο όσο και στο ξέβγαλμα. Αν υπάρχει διαφορά στην θερμοκρασία, μπορεί να προκληθούν ραγίσματα.
4. Για το σκούπισμα των ποτηριών του κρασιού
Θα χρειαστείτε ένα μαλακό πανί που δεν αφήνει χνούδια, π.χ. ένα πανί με μικροΐνες. Με το ένα χέρι κρατάμε το ποτήρι από το πόδι και με το άλλο σκουπίζουμε προσεκτικά.
Πώς να αφαιρέσεις τα έντονα σημάδια από κόκκινο κρασί
Εάν βαρέθηκες να πλύνεις τα ποτήρια αμέσως μετά από μια βραδινή μάζωξη, το πρωί θα δεις τι άφησε πίσω του το κόκκινο κρασί. Έντονοι κόκκινοι λεκέδες, κυρίως στον πάτο, αλλά και σταγόνες στη βάση και στο σώμα των ποτηριών. Τι κάνεις τότε;
- Ζεσταίνεις στον φούρνο μικροκυμάτων ένα μπολ μισογεμάτο με νερό, μέχρι να βράσει. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με ένα τηγάνι ή μια φαρδιά κατσαρόλα στα μάτια της κουζίνας. Βάλε ένα μπουκάλι με λευκό ξύδι μέσα στο μπολ ή στην κατσαρόλα για να ζεσταθεί (μπεν-μαρί).
- Γέμισε τα ποτήρια με το ζεστό ξύδι και άφησέ το έτσι για 1 ώρα.
- Μετά το μούλιασμα, χρησιμοποίησε ένα μακρύ εργαλείο, ειδική βούρτσα ή ένα πιρούνι τυλιγμένο με ένα μαλακό πανί, και ξύσε αργά το κάτω μέρος του ποτηριού.
- Στην περίπτωση που ο λεκές επιμένει, γέμισε ξανά το ποτήρι με ζεστό ξύδι και πρόσθεσε 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα. Όταν ο αφρός που θα δημιουργηθεί εξασθενήσει, μπορείς να προχωρήσεις στο πλύσιμο.
Tip: Η μέθοδος της σόδας, καλό θα είναι να μην εφαρμόζεται στα πολύ ευαίσθητα κρύσταλλα.
Πώς να απομακρύνεις τη θαμπάδα
Το ζεστό ξύδι, και πάλι, μαζί με ελάχιστο υγρό πιάτων θα δώσει λύση στη θαμπάδα, στα σημάδια από δάχτυλα ή λίπη στο ποτήρι, καθώς και στο χρώμα από ανεξίτηλα κραγιόν που επιμένει στα χείλη των ποτηριών.