Το Πόρτο Κατσίκι, μία από τις υπέροχες παραλίες της Λευκάδας. iStock

ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΙΟ ΧΡΗΣΙΜΑ TIPS ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΑΠΙΘΑΝΑ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ

02:57

Η διευθύντρια του OW, Μυρτώ Αντωνοπούλου, αποκαλύπτει σε ένα video τους κρυμμένους θησαυρούς της αγαπημένης της Λευκάδας, που συνδυάζει το γαλάζιο και το πράσινο με τον πιο μοναδικό τρόπο που έχεις φανταστεί.

Οι παραλίες της σου κόβουν την ανάσα. Τα νερά της είναι προκλητικά. Τα χωριά της σου προσφέρουν την απόλυτη χαλάρωση στη δροσιά. Η Μυρτώ Αντωνοπούλου έχει γυρίσει τη Λευκάδα απ’ άκρη σ’ άκρη (αν και είναι πολύ μεγάλη για να πεις ότι την έχεις δει όλη) και μας δίνει inside tips για να την απολαύσουμε χωρίς να στριμωχτούμε, να φάμε καλά και να ανακαλύψουμε όσα την κάνουν τόσο προκλητική.

Στη Λευκάδα θα φτάσεις μόνο με αυτοκίνητο. Ο νέος αυτοκινητόδρομος που παραδόθηκε έχει μειώσει την απόσταση – από Αθήνα θα χρειαστείς 3 ώρες και 45 λεπτά και από Θεσσαλονίκη 4 ώρες και 20 λεπτά.

Το όνομά της η Λευκάδα το πήρε από το «ακρωτήριο Λευκάτα», που βρίσκεται στα νότια του νησιού και ο μύθος λέει ότι η ποιήτρια Σαπφώ πήδηξε από τον βράχο αυτόν για να απαλλαγεί από τον έρωτά της για τον Φάωνα. Η παρουσία του νησιού γίνεται αισθητή σε όλη τη διάρκεια της Ιστορίας, από το Βυζάντιο, τον Μεσαίωνα και την Τουρκοκρατία, μέχρι και τη νεότερη ιστορία.

Το 1963, ο Ωνάσης αγοράζει τον Σκορπιό, απέναντι από το κοσμοπολίτικο Νυδρί της Λευκάδας, και το νησί αποκτά παγκόσμια φήμη, καθώς το επισκέπτονται μεγιστάνες από όλο τον κόσμο.

Στη Λευκάδα θα βρεις συγκλονιστικές παραλίες και θα κολυμπήσεις στα φημισμένα τιρκουάζ νερά τους. Εγκρεμνοί, Πόρτο Κατσίκι, Μύλος, Κάθισμα, Αγιοφύλλι υπόσχονται εικόνες που θα σου μείνουν αξέχαστες. Αν βέβαια έχει πολύ κύμα, είναι πιθανό να μην μπορείς καν να μπεις στη θάλασσα. Σ’  αυτή την περίπτωση, σε περιμένουν με απάνεμα νερά οι ανατολικές παραλίες του νησιού που έχουν εύκολη πρόσβαση και είναι ιδανικές για οικογένειες με μικρά παιδιά. Oι λάτρεις του kite θα βρουν τη θάλασσα των ονείρων τους στον Άγιο Ιωάννη.

Μην περιοριστείς στις θάλασσες – η Λευκάδα έχει και υπέροχα ορεινά χωριά. Μη φύγεις αν δεν απολαύσεις τη δροσιά στην εκπληκτική πλατεία (με τους 7 πλατάνους) της Καρυάς. Κάνε ένα πέρασμα και από την Εγκλουβή, το χωριό από όπου βγαίνουν οι απίθανες στη γεύση φακές Εγκλουβής (δυστυχώς, η παραγωγή είναι πολύ περιορισμένη). Πάρε μαζί σου και ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια αν είσαι τύπος που του αρέσουν οι πεζοπορίες.

Μπορείς να νοικιάσεις βάρκα και να κάνεις tour στα κοντινά νησάκια: Μεγανήσι (είναι το μεγαλύτερο του συμπλέγματος), Σκορπιός, Μαδουρή, κ.ά. Μην ξεχνάς ότι πολύ κοντά είναι η Ιθάκη αν θες ποικιλία στις διακοπές σου.

Πείνασες; Τα μέρη για φαγητό στη Λευκάδα είναι πολλά και οι τοπικές σπεσιαλιτέ δελεαστικές. Ντόπια λιχουδιά το φρυγαδέλι (συκώτι στη σούβλα), υπέροχα τα τσιγαρίδια (χόρτα τσιγαριαστά), και μοναδική η λαδόπιτα που θα βρεις μόνο στη Λευκάδα – στο νησί οι ντόπιοι την έφτιαχναν σε όλες τις περιστάσεις, από γάμους μέχρι και κηδείες. Δοκίμασε και ριγανάδα – πρόκειται για ξερό ψωμί, μουσκεμένο σε νερό και ραντισμένο με λάδι, αλάτι και ρίγανη.

Πριν φύγεις, πάρε μαζί σου σαλάμι Λευκάδος, παστέλι και μαντολάτο.