Πράσσα, η πιο διάσημη παραλία της Κιμώλου. iStock

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΙΜΩΛΟΥ ΣΕ ΕΝΑ VIDEO

3:00

Η Editorial Director της 24 Media, Μίνα Μπιράκου, περιγράφει σε ένα video το «νησί της», την Κίμωλο, και μοιράζεται μαζί μας τα μυστικά του.

Αν θες να χορτάσει το μάτι σου τιρκουάζ νερά, χρυσαφένιες αμμουδιές, βότσαλα και λευκά βράχια, αν θες να χαλαρώσεις πραγματικά παρέα με το βιβλίο σου, πήγαινε στην Κίμωλο. Ήρεμη και γλυκιά, με ρετρό νότες, η Κίμωλος είναι έτοιμη να σε σαγηνεύσει.

Αν σε πείσαμε, δες το βίντεο για να ανακαλύψεις όλα τα κρυμμένα μυστικά της Κιμώλου. Πού θα φας το καλύτερο γιουβέτσι με κατσικάκι; Ποια είναι η ιδανική περίοδος να την απολαύσεις; Σε ποια παραλία μπορείς να βρεθείς μόνος σου; Η Μίνα Μπιράκου έχει περάσει 17(!) καλοκαίρια στο νησί, οπότε γνωρίζει όλα τα tips που θα χρειαστείς.

Στην Κίμωλο θα φτάσεις από τον Πειραιά σε 4,5-7,5 ώρες (ανάλογα με το πλοίο που θα επιλέξεις). Υπάρχει, όμως, και η δυνατότητα να πας αεροπορικώς μέχρι τη Μήλο και στη συνέχεια να περάσεις απέναντι με τοπικό καραβάκι ή θαλάσσιο ταξί (υπολόγισε 20 λεπτά στην πρώτη περίπτωση και 10 λεπτά στη δεύτερη).

Η Κίμωλος είναι μικρή, αλλά με πολλές «χάρες». Έχει μεσαιωνικό κάστρο, μουσεία, εκκλησίες, ιαματικά λουτρά και το γεωλογικό μνημείο Σκιάδι, ένα γιγάντιο πέτρινο μανιτάρι. Στον βυθό της παραλίας «Ελληνικά» θα συναντήσεις τη βυθισμένη αρχαία πόλη του νησιού (βάλε μάσκα, κάνε βουτιά και απόλαυσέ την). Η ατμοσφαιρική Χώρα της Κιμώλου (που ονομάζεται «Χωριό»), με κλασική κυκλαδίτικη ομορφιά σε άσπρο-μπλε, μοιάζει βγαλμένη από παραμύθι.

Μοναδική ποικιλία από πετρώματα θα συναντήσεις στην Κίμωλο, εξάλλου βρισκόμαστε σε ηφαιστειογενές περιβάλλον και οι βραχώδεις σχηματισμοί εμφανίζονται πολύ συχνά σε όλη την έκταση του νησιού. Το πιο χαρακτηριστικό όλων, είναι η γνωστή λευκή κιμωλία. Η «Κιμωλία γη», όπως λέγεται, είναι ένα είδος αργίλου με λευκόφαιο χρώμα που πήρε το όνομά του από το νησί, μιας και είναι ο μοναδικός τόπος παραγωγής του.

Στην Κίμωλο σε περιμένουν παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά, λευκά βράχια, άμμο ή βότσαλα που δεν θα μπορείς να αποχωριστείς. Θα σε οδηγήσουν εκεί μονοπάτια, τα περισσότερα φιλικά στο περπάτημα. Αποκλειστικά με σκάφος, αξίζει να επισκεφτείς την Πολύαιγο, που βρίσκεται απέναντι, και είναι το μεγαλύτερο σε έκταση ακατοίκητο νησί του αιγαίου.

Για πρωινό, μην χάσεις τις παραδοσιακές πιτούλες της Κιμώλου (Λαδένια, Αμαραθένια, Τυρένια κ.ά.). Θα τις βρεις σε κάποιον από τους φούρνους του νησιού, αλλά μην αργήσεις, γιατί γίνονται ανάρπαστες! Στα ταβερνάκια του νησιού, εκτός από φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, θα γευτείς παραδοσιακές συνταγές, όπως λαγό στιφάδο, μανούρα με αβγά, μπαρμπούνια με κάπαρη, τηγανίτες με κάπαρη.

Ήρθε η ώρα να πας στην Κίμωλο και το ξέρεις!