ΜΑΘΕ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΣΑΙ ΤΙΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΣΟΥ
Οι συγκρούσεις και οι διαφωνίες είναι μέρος κάθε σχέσης. Μην τις αποφεύγεις, μάθε απλώς να τις διαχειρίζεσαι σωστά.
Μεγαλώνοντας συνειδητοποιείς ότι οι συγκρούσεις σε ένα ζευγάρι (και γενικά σε κάθε σχέση) είναι αναπόφευκτες. Τα θέλω, οι ανάγκες, τα όνειρα των ανθρώπων αλλάζουν, και μπορεί να γίνουν αιτία για μικρές και μεγάλες διαφωνίες.
Μην βιάζεσαι, ωστόσο, να πεις ωχ! Οι διαφωνίες από μόνες τους δεν είναι απαραίτητα σημάδι ότι βαδίζεις προς τον χωρισμό. Αντιθέτως, μπορεί να αποτελέσουν μια ευκαιρία να καλλιεργήσουν οι σύντροφοι δεξιότητες και παράλληλα να εξελίξουν τη σχέση τους.
Μην κλείνεις τα μάτια
Καλό είναι να έχεις πάντα κατά νου ότι δεν μπορείς να επιλύσεις κάθε διαφωνία που προκύπτει. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να τη διαχειριστείς. Μέσα από τη διαδικασία αυτή θα μπορέσεις να γνωρίσεις τον/τη σύντροφό σου καλύτερα και να εξελιχθείτε μαζί.
Διαφορετικά, αν αφήσεις τις διαφωνίες να αιωρούνται ή κάνεις πώς δεν τις βλέπεις, τότε να είσαι έτοιμος για τις αρνητικές συνέπειες που θα χτυπήσουν την πόρτα τόσο της υγείας σου όσο και της σχέσης σου. Η τακτική αυτή στερεί από τους συντρόφους την ευκαιρία να βελτιώσουν μια κατάσταση και μπορεί να αποτελεί σημάδι έλλειψης εμπλοκής στη σχέση.
Πώς, λοιπόν, μπορείς να διαχειριστείς μια διαφωνία με τον/τη σύντροφό σου, ώστε μέσα από αυτή να προχωρήσετε μπροστά;
2 στρατηγικές για να διαχειριστείς τις συγκρούσεις στη σχέση σου
1. Η σημασία της σωστής επικοινωνίας
Οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί γύρω από τις συγκρούσεις μέσα σε μια σχέση έχουν δείξει ότι τα δυστυχισμένα ζευγάρια είναι πιο πιθανό να υιοθετήσουν μια στάση πιο εχθρική και επικριτική, ενώ τα ευτυχισμένα ζευγάρια να εκφραστούν με στοργή και χιούμορ.
Ωστόσο, αυτό είναι η μισή αλήθεια, γιατί στοιχεία δείχνουν ότι ακόμα και η έκφραση θυμού και εχθρικότητας κατά τη διάρκεια ενός καβγά, μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα σε βάθος χρόνου. Από την άλλη, πιο θετικές αλληλεπιδράσεις (π.χ. η χρήση του χιούμορ) θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη σχέση βραχυπρόθεσμα, αλλά να μην επιφέρουν ουσιαστική αλλαγή, που θα οδηγήσει στη διαχείριση του όποιου προβλήματος.
Με άλλα λόγια, το αν οι αλληλεπιδράσεις είναι θετικές ή αρνητικές είναι μόνο ένας παράγοντας για το πώς εξελίσσονται οι συγκρούσεις σε μια σχέση. Το πόσο άμεσοι είναι οι σύντροφοι στην επικοινωνία παίζει επίσης σημαντικό ρόλο.
Βέβαια, τα συναισθήματα που εκφράζονται χρειάζεται να είναι ανάλογα της κατάστασης. Δεν μπορεί κάποιος να νευριάζει με τα πάντα, γιατί έτσι η άλλη πλευρά δεν θα μπορέσει να εντοπίσει το πραγματικό πρόβλημα.
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΠΙΛΥΣΕΙΣ ΚΑΘΕ ΔΙΑΦΩΝΙΑ. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙΣ.
2. Εποικοδομητική επίλυση προβλημάτων
Είναι σημαντικό μέσα από τον συλλογισμό, τη διαπραγμάτευση και τη συζήτηση, που σκοπό έχει φυσικά την εξεύρεση κάποιας λύσης, οι σύντροφοι να ανταλλάξουν χρήσιμες πληροφορίες για τη διαχείριση μιας σύγκρουσης. Ένας τρόπος να το πετύχουν αυτό είναι να θέσουν ερωτήματα μεταξύ τους, όπως γιατί τους απασχολεί το συγκεκριμένο θέμα και πώς νιώθουν για το ζήτημα αυτό. Στόχος είναι η αμοιβαία κατανόηση και το πέρασμα από το αδιέξοδο στον διάλογο.
Φυσικά, οι συζητήσεις αυτές δεν είναι εύκολες, γι' αυτό καλό είναι να ξεκινούν... μαλακά. Μπορεί, για παράδειγμα, ο ένας σύντροφος να περιγράψει τον εαυτό του μέσα στην προβληματική κατάσταση και στη συνέχεια να εκφράσει στην άλλη πλευρά με θετικό τρόπο την όποια ανάγκη του. Μπορεί, για παράδειγμα, να πει «με αγχώνει το γεγονός ότι οι λογαριασμοί δεν έχουν πληρωθεί. Θα μπορούσες να τους πληρώσεις αύριο;»
Τέλος, μην ξεχνάς ότι και τα συναισθήματα μεταφέρουν σημαντικές πληροφορίες για το πόσο νοιάζεσαι για τον/τη σύντροφό σου και για τη σχέση.
Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.
Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts.