Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

3 ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΟΥ ΔΙΝΕΙ ΕΝΑ ΚΑΚΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ

Πριν εγκαταλείψεις ένα κακό αφεντικό, κράτα σημειώσεις: Οι τύποι αυτοί είναι χρυσωρυχεία γνώσης ως προς τι δεν θέλεις ποτέ να είσαι.

Σου έχει τύχει ποτέ να ξυπνάς το πρωί για να πας στη δουλειά και να νιώθεις ένα βάρος στο στήθος; Να πρέπει να καταβάλλεις αγώνα για να μαζέψεις τα κουράγια σου ώστε να πρέπει να αντιμετωπίσεις ξανά το κακό αφεντικό σου, που είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο να σε κρίνει με ένα υποτιμητικό σχόλιο; Αν έχεις βρεθεί στη θέση αυτή, το ξέρουν σίγουρα και η οικογένεια και οι φίλοι σου που πιθανότατα έχουν βαρεθεί να σε ακούν να παραπονιέσαι.

Ένα κακό αφεντικό μπορεί να σε κάνει δυστυχισμένο, όσο υπερβολικό κι αν ακούγεται αυτό. Όχι μόνο κατά τις ώρες εργασίας σου. Σύμφωνα με μελέτη, είναι τόσο το στρες που βιώνεις μέσα στο 8ωρο, ώστε μπορεί να επηρεαστεί η λειτουργία τις καρδιάς σου, καθώς και οι δυναμικές μέσα στην οικογένειά σου.

Θυμάμαι πριν από πολλά χρόνια που βρέθηκα σε αυτή τη θέση, στην πρώτη μου δουλειά, να ξεσπώ σε κλάματα στο σπίτι εξαιτίας της συμπεριφοράς του προϊσταμένου μου, κυρίως επειδή θύμωνα με τον εαυτό μου που την ανεχόταν. Η κόρη μου, μικρή τότε, με κοιτούσε σαστισμένη και ο άντρας μου ωρυόταν να σηκωθώ να φύγω, όμως κι αυτό σαν ήττα μου φαινόταν.

Φεύγοντας τελικά από εκείνη τη δουλειά, συνειδητοποίησα πως το κομπλεξικό αφεντικό είχε λειτουργήσει για εμένα ως «αντι-πρότυπο». Αντιπροσώπευε όσα ακριβώς δεν ήθελα να γίνω ποτέ, ακόμα κι όταν βρέθηκα στη δική του θέση στις επόμενες δουλειές μου. Και κατάλαβα πως, αν καταφέρεις να δεις το ποτήρι μισογεμάτο, τέτοιες εμπειρίες έχουν να σου δώσουν σπουδαία μαθήματα ζωής.

3 μαθήματα που έχεις να πάρεις από ένα κακό αφεντικό

1. Ότι η αξιοπρέπεια και η υγεία σου είναι σημαντικότερες από κάθε δουλειά

Το κακό αφεντικό είναι κατά κανόνα ένα άτομο με ελάχιστη ενσυναίσθηση. Το καταλαβαίνεις από τον σαρκασμό που χρησιμοποιεί για να γελοιοποιήσει τους άλλους ή να μειώσει τις προσπάθειες τους. Είναι το άτομο που δεν θα διστάσει να σε προσβάλει κατάμουτρα, ακόμα και δημόσια, λέγοντάς σου πράγματα όπως «καλά, ηλίθια είσαι;» ή «χρειάζεται να βάζεις λίγη σκέψη πριν κάνεις κάτι». Δεν θα νοιαστεί αν πρέπει να σχολάσεις στην ώρα σου για να πάρεις το παιδί σου από το φροντιστήριο. Ο τοξικός αυτός άνθρωπος θα υψώσει τη φωνή του ή ακόμα και θα ουρλιάξει πιστεύοντας πως με τα tantrums και την τρομοκρατία θα εντυπωσιάσει και θα επιβληθεί. Η συμπεριφορά 4χρονου, όμως, δεν αρμόζει σε ένα άτομο που κατέχει κάποια θέση κύρους.

Το απόγευμα που χρειάστηκε να πάρω ηρεμιστικό για να μη διαλυθώ μπροστά στο παιδί μου από την ένταση που μου είχε δημιουργήσει το κακό αφεντικό μου, κατάλαβα ότι δεν πήγαινε άλλο. Το πρωί εκείνο που στο τηλέφωνο με αποκάλεσε «ηλίθια» για ένα αστείο λάθος, η σταγόνα ξεχείλισε το ποτήρι. Ούτε η αξιοπρέπεια ούτε η υγεία μου θα ανέχονταν ένα ακόμα πλήγμα.

Στην επόμενη δουλειά μου, λοιπόν, έκανα σαφές εξαρχής ότι μία συγκεκριμένη ώρα θα πρέπει υποχρεωτικά να σχολάω και το τήρησα απαρέγκλιτα. Και όταν κάποια στιγμή ήρθαμε σε μια έντονη διαφωνία με τη διοίκηση, απάντησα: «Καταρχάς δεν σας επιτρέπω να μου μιλάτε έτσι». Θαύμασα τόσο πολύ την ψυχραιμία και τη δύναμή μου εκείνη τη στιγμή, που σχεδόν έκανα high five στον εαυτό μου. Επιπλέον, ήταν μάλλον και η τελευταία φορά που ήρθαμε σε οποιαδήποτε ρήξη με τη διοίκηση. Σεβάσου τον εαυτό σου για να σε σέβονται και οι άλλοι, λοιπόν. Και μην ξεχνάς ποτέ πως η δουλειά σου δεν είναι η ζωή σου.

3 σπουδαία μαθήματα που σου δίνει ένα κακό αφεντικό
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

2. Να προσπαθείς για το καλύτερο (κι ας μην αναγνωρίζεται)

Το κακό αφεντικό συνήθως δεν θα σου δώσει αναλυτικές πληροφορίες για το τι περιμένει από εσένα να κάνεις, συχνά επειδή και το ίδιο δεν είναι σίγουρο. Θα σε αφήσει να παλεύεις με τα κύματα μέχρι να βρεις εσύ τη λύση και έπειτα να σε κατηγορήσει για κάτι που ίσως δεν έκανες.

Αυτό σου μαθαίνει δύο πράγματα:

  • Το ένα, αν έχεις λίγο φιλότιμο, είναι πραγματικά να προσπαθείς όσο περισσότερο μπορείς προκειμένου να φέρεις εις πέρας άριστα τη δουλειά που σου ζητήθηκε. Εσύ μπορεί να το κάνεις καταρχάς γιατί δεν αντέχεις την γκρίνια, όμως αυτό που κερδίζεις τελικά είναι να γίνεσαι όλο και καλύτερος στη δουλειά σου. Και αυτό είναι που θα σου ανοίξει τις επόμενες επαγγελματικές σου πόρτες.
  • Το δεύτερο είναι να προσπαθείς εσύ να δεις το καλό στους ανθρώπους γύρω σου και δη σε αυτούς με τους οποίους συνεργάζεσαι. Να βλέπεις πόσα έχουν να προσφέρουν στη δουλειά, τις ιδέες και τα ταλέντα τους. Και να τους εκτιμάς γι’αυτό. Όταν οι συνεργάτες σου νιώθουν την εκτίμησή σου και καταλάβουν τι ακριβώς περιμένεις από αυτούς, θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Αυτό δεν ισχύει, άλλωστε, σε κάθε μορφή σχέσης;

3. Να φεύγεις

Οι καλοί εργαζόμενοι τις περισσότερες φορές δεν παραιτούνται λόγω μιας καλύτερης δουλειάς, μα εξαιτίας ενός κακού αφεντικού. Ειδικά όταν αυτό σου λέει κατάμουτρα ότι «αν δεν σου αρέσει ο τρόπος που δουλεύουμε εδώ, μπορείς πάντα να βρεις αλλού καλύτερα». Η έπαρση των ανθρώπων αυτών είναι τόση, ώστε νιώθουν σαν ευεργέτες που σου κάνουν χάρη να δουλεύεις γι’ αυτούς. Και πιστεύουν ειλικρινά πως η ευγνωμοσύνη που θα πρέπει κι εσύ να νιώθεις θα σε κρατήσει αιχμάλωτο κοντά τους, να σε βασανίζουν για πάντα.

Είναι πραγματικά σπουδαίο να έχεις γύρω σου συνεργάτες πιστούς, που αγαπούν τη δουλειά τους και χαίρονται να συνεργάζονται μαζί σου. Είναι ο μόνος τρόπος να «ανθίσει» μια εταιρεία και να πετύχει ακόμα υψηλότερους στόχους. Τα καλά αφεντικά που δημιουργούν τέτοιες σχέσεις στην ομάδα τους είναι εκεί έξω και το μόνο που έχεις να κάνεις για να τα συναντήσεις είναι να φύγεις από το κακό σου αφεντικό, παίρνοντας μαζί μόνο όσα σου έμαθε.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.