8 ΤΟΞΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΣΑΣ
Όλοι έχουμε ορισμένες προσδοκίες από τους φίλους μας και αυτό είναι εύλογο και αναμενόμενο. Μερικές φορές όμως οι πεποιθήσεις αυτές είναι λανθασμένες, ακόμα και τοξικές, και μπορεί να προκαλέσουν περισσότερο κακό παρά καλό.
Υπάρχουν πολλά που περιμένουμε από τους φίλους μας. Από το να είναι δίπλα μας σε στιγμές ανάγκης, μέχρι το να μας ακούν να μιλάμε για τα προβλήματα της σχέσης μας και τις ατυχίες στην καριέρα μας. Κάπως έτσι, είναι εύκολο να πέσουμε στην παγίδα να έχουμε υπερβολικές προσδοκίες και να πιστεύουμε ότι οι φιλίες μας πρέπει να είναι πάντα τέλειες.
Οι φιλίες, όμως, είναι ακριβώς όπως κάθε άλλη σχέση – περιλαμβάνουν δύο ανθρώπους και ο καθένας μπαίνει στη σχέση με το δικό του σύνολο αποσκευών. Ως αποτέλεσμα, οι φιλίες μπορεί να είναι περίπλοκες και είναι φυσιολογικό να υπάρχουν σκαμπανεβάσματα, τα οποία κατά κανόνα ξεπερνιούνται.
Το πρόβλημα ξεκινάει με τις βλαβερές πεποιθήσεις με τις οποίες συχνά μεγαλώνουμε και οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ιδέα μας για το πώς μοιάζει η φιλία. Τέτοιες είναι το ότι χρειάζεται πάντα να ανταλλάσσουμε δώρα, το ότι οι φίλοι μας δεν θα μας πληγώσουν ή δεν θα μας απογοητεύσουν ποτέ ή ότι πρέπει να είμαστε σε συνεχή επικοινωνία μαζί τους. Όλα αυτά όμως ποικίλουν και αλλάζουν κατά περίπτωση.
Έτσι, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι το να έχουμε προσδοκίες από τους φίλους μας είναι σημαντικό, ωστόσο είναι παράλληλα απαραίτητο το να αναλογιστούμε ποιες είναι αυτές οι προσδοκίες και από πού προέρχονται, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι είναι οι σωστές για εμάς και τις φιλίες που έχουμε χτίσει.
Οι λανθασμένες πεποιθήσεις για τη φιλία που χρειάζεται να αμφισβητήσουμε
Πρέπει να λέμε στους φίλους μας τα πάντα
Στη λίστα με τις επιβλαβείς πεποιθήσεις που έχουν οι άνθρωποι για τις φιλίες, συμπεριλαμβάνεται το ότι πολλοί από εμάς πιστεύουμε ότι πρέπει να λέμε τα πάντα στους φίλους μας. Αυτό δεν ισχύει. Είναι σημαντικό να είμαστε ανοιχτοί και ειλικρινείς με τους φίλους μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τους λέμε κάθε λεπτομέρεια της ζωής μας. Κάποια πράγματα είναι εύλογο να θέλουμε να τα κρατάμε για τον εαυτό μας ή να τα μοιραστούμε όταν νοιώθουμε έτοιμοι, και αυτό χρειάζεται να γίνεται κατανοητό και σεβαστό από τους φίλους μας.
Χρειάζεται να ακολουθούμε τις συμβουλές τους
Οι φίλοι μας είναι εκεί για να μας στηρίζουν και συχνά θα μας πουν πολλά – συμβουλές, ιδέες, γνώμες… Αυτό είναι υπέροχο, αλλά δεν σημαίνει ότι είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε ό,τι μας λένε. Είναι προτιμότερο να εμπιστευόμαστε το ένστικτό μας και να παίρνουμε τις δικές μας αποφάσεις. Μ' αυτόν τον τρόπο θα νοιώθουμε υπεύθυνοι και για τα όσα θα ακολουθήσουν μετά τις αποφάσεις μας.
Το τέλος μιας φιλίας μπορεί να μοιάζει σαν ένας μικρός χωρισμός
Αυτή η πεποίθηση μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε ενοχές ή ντροπή όταν τελειώνει μια φιλία. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι φιλίες, όπως όλες οι σχέσεις, είναι μοναδικές. Όταν τελειώνει μια φιλία είναι σημαντικό να δώσουμε στον εαυτό μας χρόνο να θρηνήσει την απώλεια της σχέσης και να είμαστε ευγενικοί και γεμάτοι κατανόηση με τον εαυτό μας κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.
Οι φίλοι πρέπει να ξέρουν τι χρειαζόμαστε, αν αυτό δεν συμβαίνει είναι κακοί φίλοι
Οι φιλίες χτίζονται πάνω στην εμπιστοσύνη, στον αμοιβαίο σεβασμό και βέβαια στο νοιάξιμο. Θα πρέπει να έχουμε όμως υπόψη μας ότι δεν είναι πάντα δυνατό ή ρεαλιστικό οι φίλοι μας να γνωρίζουν τι χρειαζόμαστε, ειδικά αν δεν επικοινωνούμε τις ανάγκες μας ανοιχτά μαζί τους.
Πρέπει να επικοινωνούμε συνεχώς με τους φίλους μας
Πρόκειται για κάτι που είναι πολύ διαφορετικό από σχέση σε σχέση. Σίγουρα η συχνότητα, το είδος αλλά και η ποιότητα της επικοινωνίας που έχουμε με τους φίλους μας σχετίζεται με την προσωπικότητά μας, την ηλικία μας, τις υπόλοιπες συνθήκες της ζωής μας κλπ. Οπότε, θα πρέπει πάντα να έχουμε υπόψη μας ότι το είδος και η συχνότητα της επικοινωνίας είναι κάτι που καθορίζεται και από τους δύο φίλους και μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τις συνθήκες. Πάνω απ’ όλα θα πρέπει να δείχνουμε κατανόηση και ενδιαφέρον γι’ αυτό που θέλει ή δεν θέλει να κάνει ο φίλος μας.
Αν τελειώσει μία φιλία θα οφείλεται σε κάποιο λάθος μας
Όταν οι φιλίες φτάνουν στο τέλος τους, είναι επιβλαβές να πιστεύουμε ότι πρέπει να έχουμε κάνει κάτι λάθος – μερικές φορές απλώς δεν υπάρχει κανένας που να φταίει. Πριν όμως φτάσει να τελειώσει μία φιλία είναι σκόπιμο να αναλογιστούμε τι έχουμε κάνει, τι μας έχει πειράξει, τι μπορεί να μπει σε νέα βάση.
Πρέπει να ανταλλάσσουμε δώρα
Δεν πρόκειται για ένα θέσφατο. Είναι κάτι που εξαρτάται από το είδος της σχέσης που έχουμε. Κάποιοι φίλοι ανταλλάσσουν δώρα σε γιορτές και γενέθλια, άλλοι σε άσχετες στιγμές, κάποιοι ποτέ. Όλα έχουν να κάνουν με την κουλτούρα μας, το τι έχουμε συνηθίσει, τη σχέση που έχουμε αναπτύξει, αλλά και άλλα πιο πεζά χαρακτηριστικά, όπως το πόσα χρήματα έχουμε, πόσο μας αρέσει να ψωνίζουμε, αν είμαστε τύποι που θέλουν να μοιράζονται κλπ.
Οι φίλοι δεν θα μας πληγώσουν και δεν θα μας απογοητεύσουν ποτέ
Αυτό δεν μπορεί να ισχύει. Κάθε άνθρωπος θα πληγώσει κάποια στιγμή τον άλλον, θα τον απογοητεύσει, θα τον στεναχωρήσει. Είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης και των ανθρώπινων σχέσεων. Έτσι ακριβώς όπως χαροποιούμε τους φίλους μας, έτσι ακριβώς είναι πιθανό και κάποια στιγμή να τους στεναχωρήσουμε.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τη Δρ. Ναταλία Κουτρούλη, ψυχολόγο με εκπαίδευση στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία και τη Συμβουλευτική.
Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.
Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts.