iStock

ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ ΤΑ ΦΙΛΤΡΑ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟΔΟΣΗ

Ένα κλιματιστικό έχει φίλτρα που επηρεάζουν την απόδοσή του και την ποιότητα του αέρα που αναπνέεις. Κάθε πότε και πώς πρέπει να τα καθαρίζεις για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο;

Το καλοκαιράκι ήρθε φέτος με άγριες διαθέσεις και πολύ υψηλές θερμοκρασίες από νωρίς. Ελαφριά γεύματα, δροσερά ρούχα, συχνά ντους και άλλα γνωστά tips επιστρατεύονται για την αντιμετώπιση της ζέστης, αλλά τι να σου κάνουν τελικά; Μερικές μέρες, χωρίς το κλιματιστικό σου δεν τη βγάζεις με τίποτα!

Αχώριστος σύμμαχος για να να επιβιώσεις το air condition, δουλεύει σχεδόν μέρα νύχτα και ζορίζεται κι αυτό, όπως κι εσύ. Πώς μπορείς να το διατηρείς σε καλή κατάσταση, ώστε να αποδίδει καλύτερα και πιο οικονομικά;

Εκτός από το ετήσιο service, που είναι απαραίτητο, σημαντικό ρόλο παίζει και η καλή κατάσταση των φίλτρων. Μην ξεχνάμε ότι πολλές ασθένειες απλές ή σοβαρότερες (ρινίτιδες, φαρυγγίτιδες, επιπεφυκίτιδες, αλλεργίες κ.ά.), έχουν συνδεθεί με την ελλιπή συντήρηση και καθαριότητα των κλιματιστικών.

Τυπικά, καλό είναι να καθαρίζεις τα φίλτρα του κλιματιστικού σου μία φορά το μήνα, αυτό βέβαια εξαρτάται και από το πόσο συχνά το χρησιμοποιείς. Κάνοντάς το, βελτιώνεις την ποιότητα του αέρα στον χώρο σου, αυξάνεις την απόδοση της συσκευής και μειώνεις τον λογαριασμό του ηλεκτρικού.

φίλτρα κλιματιστικού
iStock

Ας ακολουθήσουμε λοιπόν, μια ρουτίνα φροντίδας για αυτές τις συσκευές – το αξίζουν! Αρχικά, τσέκαρε τι τύπο φίλτρων έχει το κλιματιστικό σου και πράξε αναλόγως:

  • Τα φίλτρα μίας χρήσης είναι πολύ οικονομικά, συνήθως χάρτινα και δεν πλένονται. Οπότε, εάν βρωμίσουν αρκετά, απλώς αγοράζεις καινούργια και τα αντικαθιστάς.
  • Από τα επαναχρησιμοποιούμενα φίλτρα κάποια πλένονται, ωστόσο καλό θα είναι να κοιτάξεις τις οδηγίες του κατασκευαστή για να το επιβεβαιώσεις. Εφόσον πλένονται, μπορείς να τα σαπουνίσεις, να ξεβγάλεις να σκουπίσεις κ.λπ.

Οδηγίες για να πλύνεις τα φίλτρα του κλιματιστικού

  1. Για αρχή, κλείσε το κλιματιστικό. Όπως καταλαβαίνεις, αν το αφήσεις να λειτουργεί χωρίς φίλτρα, ο αέρας που θα μπαίνει στον χώρο σου θα είναι ακατάλληλος.
  2. Βγάλε προσεκτικά τα φίλτρα, εάν χρειαστεί διάβασε και λίγο τις οδηγίες, γιατί δεν αφαιρούνται όλα τα φίλτρα με τον ίδιο τρόπο. Μερικά π.χ έχουν μικρά clips, άλλα κάποιες εσοχές από τις οποίες πρέπει να βγουν κ.λπ. Τα κλιματιστικά τοίχου πολλές φορές έχουν φίλτρα που μπαίνουν και βγαίνουν συρταρωτά.
  3. Χρησιμοποίησε ηλεκτρικό σκουπάκι για να «τραβήξει» την σκόνη από τα φίλτρα.
  4. Άπλωσε την μαγειρική σόδα στα φίλτρα κι έπειτα ξέπλυνε με ζεστό –αλλά όχι καυτό νερό– που θα περιέχει και λίγο ξύδι.
  5. Συνέχισε με ένα διάλυμα χλιαρού νερού και λίγες σταγόνες υγρού πιάτων, και άφησε έτσι τα φίλτρα για 30 λεπτά περίπου.
  6. Τώρα, μπορείς να ξεπλύνεις καλά με χλιαρό νερό και να τα αφήσεις να στεγνώσουν καλά (αυτό μπορεί να χρειαστεί αρκετή ώρα), γιατί αν τα τοποθετήσεις βρεγμένα μπορεί να μουχλιάσουν.
  7. Καθώς περιμένεις να στεγνώσουν τα φίλτρα, καλό θα είναι να καθαρίσεις και τα υπόλοιπα μέρη του κλιματιστικού σου. Με ένα μαλακό πανί που θα βουτάς κάθε τόσο σε ένα μπολ με χλιαρό νερό και λίγο ξύδι ή κάποιο ελαφρύ καθαριστικό, που δεν θα χρειάζεται ξέβγαλμα, φρόντισε και την υπόλοιπη συσκευή.
  8. Αν στέγνωσαν τα φίλτρα  καλά, μπορείς να τα ξαναβάλεις στη θέση τους.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.