iStock

ΣΕ ΤΙ ΥΠΕΡΕΧΟΥΝ Η ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΚΑΙ Η ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Είναι πιθανό να έχεις δοκιμάσει γεύσεις από την ιαπωνική και την κινεζική κουζίνα, ίσως να έχεις και κάποια προτίμηση. Ξέρεις όμως ποια στοιχεία από τη φιλοσοφία καθεμιάς σου κάνουν καλό;

Κίνα και Ιαπωνία. Δύο ασιατικές χώρες με πληθώρα πολιτιστικών επιρροών και ιδιαίτερη γαστρονομία. Με μοναδικές γεύσεις και χαρακτηριστικά αρώματα, η ιαπωνική και η κινεζική κουζίνα έχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά, όπως βέβαια και διαφορές.

Ας δούμε τα ιδιαίτερα στοιχεία καθεμίας, ώστε πέρα από το τι ταιριάζει τόσο στο γούστο όσο και στην εκάστοτε διάθεση σου, να ξέρεις και ποια είναι τα οφέλη για τον οργανισμό σου.

Ιαπωνική κουζίνα

Οι ρίζες της Ιαπωνικής κουζίνας ανάγονται στη Νεολιθική εποχή. Είναι γνωστή για την απλότητά της, την προσοχή στη λεπτομέρεια και την έμφαση στη φρεσκάδα των υλικών. Βασίζεται κυρίως στο ρύζι, τα θαλασσινά (συχνότερα το ψάρι) και φυσικά τα φρέσκα λαχανικά, ενώ στην αρχή της σύγχρονης περιόδου κατάφερε να μπει στη νοοτροπία των ντόπιων και το κόκκινο κρέας. Τα πιάτα της ιαπωνικής κουζίνας συνήθως σερβίρονται με ζωμούς και σάλτσες, που ενισχύουν τις φυσικές γεύσεις.

Σε τι υπερέχουν η ιαπωνική και η κινεζική κουζίνα
iStock

Η ιαπωνική διατροφή θεωρείται μία από τις πιο υγιεινές στον κόσμο, με πολυάριθμα οφέλη για την υγεία, που συμβάλλουν στη μακροζωία και την καλή ποιότητα ζωής. Λέγεται ότι το μεγάλο προσδόκιμο ζωής που έχει διαπιστωθεί στην Ιαπωνία οφείλεται κατά κύριο λόγο στη διατροφή και τους ανέλπιστους «θησαυρούς» που προσφέρει. Αυτό αποδίδεται στη χρήση φρέσκων και υψηλής ποιότητας υλικών, καθώς και στην ισορροπημένη προσέγγιση των γευμάτων.

Στην ιαπωνική κουζίνα, κυριαρχούν τα φρούτα και τα λαχανικά, το ρύζι, τα noodles, το ψάρι, τα άπαχα κρέατα όπως το κοτόπουλο, το μοσχάρι, η πάπια, καθώς και τα παραδοσιακά μπαχαρικά και βότανα, που όλοι ξέρουμε τις ευεργετικές τους ιδιότητες για την υγεία του οργανισμού μας.

σούσι

Η ιαπωνική κουζίνα φημίζεται επίσης για την εκτεταμένη χρήση ωμών υλικών, κάτι που της προσδίδει μια μοναδική θέση στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη. Η πρακτική αυτή απορρέει από την ιαπωνική φιλοσοφία της απλότητας και του σεβασμού προς τα φυσικά υλικά.

Οι Ιάπωνες πάντα προτιμούσαν να τρώνε το φαγητό τους φρεσκότατο, δείχνοντας ιδιαίτερη προτίμηση στο ψήσιμο σε υψηλή θερμοκρασία, που μαγειρεύει τα τρόφιμα πιο γρήγορα αλλά αφήνει το εσωτερικό άψητο ή ωμό, με ακριβώς αυτό το μέρος του πιάτου να είναι και το αγαπημένο τους. Το πρώτο πράγμα, φυσικά, που μας έρχεται στο μυαλό όταν μιλάμε για ωμό φαγητό είναι το γνωστό σε όλους μας sushi, το πιο παραδοσιακό ωμό ιαπωνικό πιάτο, φτιαγμένο με ρύζι και θαλασσινά.

Κινεζική κουζίνα

Η κινεζική κουζίνα, γνωστή για την πλούσια ποικιλία και τη γευστική της αρμονία, αποτελεί έναν διατροφικό θησαυρό με σημαντικά ευεργετικά οφέλη για την υγεία. Στην συγκεκριμένη διατροφή κυριαρχούν τα φρέσκα λαχανικά, τα οποία θεωρούνται από μόνα τους ένα πλήρες γεύμα, αλλά και τα άπαχα κρέατα, τα θαλασσινά, τα ζυμαρικά, το ρύζι και τα φασόλια.

Όλα εδώ μαγειρεύονται με γρηγορότερο, διαφορετικό και πιο «ελαφρύ» τρόπο σε σχέση με τον δικό μας, ώστε να μην προλαβαίνει το λάδι να απορροφηθεί, να διατηρείται η γεύση, οι βιταμίνες αλλά και η θρεπτική αξία των τροφίμων.

κινεζική κουζίνα
iStock

Επιπλέον, τα παραδοσιακά συστατικά όπως το τζίντζερ, το σκόρδο και το πράσινο τσάι προσδίδουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, καθιστώντας την κινεζική κουζίνα όχι μόνο γευστική αλλά και ευεργετική για την συνολική ευεξία και μακροζωία.

Ο κινεζικός πολιτισμός θεωρεί ότι είναι απαραίτητο να επιδιώκουμε την τέλεια ισορροπία σε όλα, και αυτή η αρχή εφαρμόζεται σε μεγάλο βαθμό και στα γεύματά τους. Σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, η κινέζικη διατροφή έχει 5 γεύσεις-κλειδιά οι οποίες πρέπει να έρθουν σε ισορροπία: η γλυκιά, η ξινή, η αλμυρή, η πικάντικη και η πικρή. Για την επίτευξη αυτής της ισορροπίας, για κάθε υδαρές ή λιπαρό γεύμα πρέπει να υπάρχει και ένα στεγνό πιάτο και για κάθε πηγή πρωτεΐνης πρέπει να υπάρχει μια αντίστοιχη πηγή υδατανθράκων. Με αυτή την τεχνική, οι Κινέζοι πιστεύουν ακράδαντα ότι κάθε γεύμα έχει στόχο να συμβάλλει στη διατήρηση μιας καλής ροής ενέργειας.

κινεζική κουζίνα
iStock

Οι σούπες συνιστούν από τα πιο αγαπημένα πιάτα σε ολόκληρη την Κίνα και αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής τους διατροφής. Σε μερικά μέρη της Κίνας, σερβίρονται μεταξύ των κρύων πιάτων και των κύριων πιάτων ενώ σε άλλα πριν από τα επιδόρπια ή τη φρουτοσαλάτα. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι πρόκειται για ένα πιάτο με θρεπτική πυκνότητα και θεραπευτικές ιδιότητες που παρέχουν ένα ευρύ φάσμα βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών. Πολύ συχνά οι Κινέζοι προσθέτουν επίσης ρύζι στη σούπα, καθώς το ρύζι αναμεμειγμένο με νερό συνδυάζει δύο οφέλη σε ένα πιάτο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.