Ηλιοβασίλεμα στο Sea Lion, το νοτιότερο επισκέψιμο μέρος πριν από την Ανταρκτική. Α. Μουζάκης

ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΠΟΛΥΤΑΡΑΧΑ ΝΗΣΙΑ ΦΩΚΛΑΝΤ ΘΑ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΑΛΛΙΩΣ

Τα νησιά Φώκλαντ είναι ένα αρχιπέλαγος που βρίσκεται στον Νότιο Ατλαντικό Ωκεανό. Θα τα έχεις ίσως ακούσει από τον ιστορικό πόλεμο τη δεκαετία του '80. Ένα ταξίδι, όμως, εκεί, δίπλα σε πιγκουίνους, θαλάσσιους ελέφαντες και λευκές φώκιες αναδεικνύεται σε πραγματική εμπειρία ζωής.

Τα νησιά Φώκλαντ είναι ένα αρχιπέλαγος που βρίσκεται στον Νότιο Ατλαντικό Ωκεανό. Αποτελείται από δύο κύρια νησιά, το Ανατολικό και το Δυτικό Φώκλαντ, καθώς και περίπου 776 μικρότερα, ενώ σε ελάχιστα από αυτά υπάρχουν καταλύματα.

Για να φτάσεις ως εκεί ο δρόμος είναι μεγάλος και θα χρειαστείς από 1 έως 2 ημέρες, αφού οργανωμένα ταξίδια δεν υπάρχουν. Όμως, οι εμπειρίες που θα αποκτήσεις είναι τόσο διαφορετικές απ' οτιδήποτε άλλο έχεις ζήσει μέχρι τώρα, που θα σε κάνουν να θέλεις να ξαναπάς.

Πώς φτάνει κανείς μέχρι τα νησιά Φώκλαντ

Ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος για να επισκεφτεί κανείς τα νησιά είναι με τη Royal Air Force - RAF, η οποία προγραμματίζει 2 δρομολόγια κάθε εβδομάδα από και προς τα νησιά. Αυτόν τον τρόπο ακολουθήσαμε εμείς. Φτάσαμε αεροπορικώς στο Λονδίνο κι από εκεί με τρένο στη στρατιωτική βάση Brize Norton, απ' όπου αναχωρούν τα αεροπλάνα.

Επιβιβαστήκαμε ως απλοί πολίτες και ταξιδέψαμε συνολικά περίπου 19,5 ώρες (8 ώρες μέχρι το Assession Island, όπου κατεβήκαμε για 2 ώρες κι άλλες 9,5 ώρες για τα νησιά Φώκλαντ). Τα αεροπορικά εισιτήρια ανέρχονται στις 2.500 στερλίνες / άτομο. Όσο για την εξυπηρέτηση, ήταν η καλύτερη που έχουμε ζήσει από όλες τις αεροπορικές μας εμπειρίες.

Νησιά Φώκλαντ
Οι βασιλικοί πιγκουίνοι είναι οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών. Α. Μουζάκης/Χ. Βασιλείου
Οι βασιλικοί πιγκουίνοι είναι οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών.

Άλλη επιλογή είναι η πτήση με πολιτικές αεροπορίες από την Ευρώπη στην Αμερική, από εκεί στη Χιλή (Santiago), στη συνέχεια Παταγονία (Punta Arenas) και από εκεί στα Φώκλαντς. Όποιο συνδυασμό πολιτικών πτήσεων και να διαλέξει κάποιος, σε λιγότερες από 45 ώρες δεν θα μπορέσει να φτάσει στα νησιά. Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να προσαρμόσει την εμπειρία του ανάλογα με το κόστος που θέλει να έχει.

Σημειώνουμε, επίσης, πως η μετακίνηση από νησί σε νησί γίνεται μόνο με την τοπική αεροπορική εταιρία (FIGAS), η οποία μεταφέρει μέχρι 8 άτομα σε κάθε δρομολόγιο. Το κόστος κάθε πτήσης διαφέρει ανάλογα με την απόσταση (όπως συμβαίνει με τα ταξί) και κυμαίνεται γύρω στα 200 ευρώ ανά άτομο.

Νησιά Φώκλαντ
Λευκές φώκιες στο Carcass Island. Α.Μουζάκης/Χ.Βασιλείου
Λευκές φώκιες στο Carcass Island.

Πολιτισμός και ιστορία

Τα νησιά Φώκλαντ είναι αυτόνομο υπερπόντιο βρετανικό έδαφος από το 1833 με τη δική του τοπική κυβέρνηση. Η ιστορία του είναι πολυτάραχη. Η Αργεντινή ως γειτονική χώρα αμφισβητεί την κυριαρχία της Μεγάλης Βρετανίας μέχρι και σήμερα. Η κορύφωση της διαμάχης για την κυριαρχία των νησιών έγινε το 1982 με τον πόλεμο των Φώκλαντς, όπου δυνάμεις της Αργεντινής εισέβαλαν στα νησιά, αλλά τελικά ηττήθηκαν από τους Βρετανούς.

Νησιά Φώκλνατ
Εκκλησία στην πρωτεύουσα Stanley. Α.Μουζάκης/Χ.Βασιλείου
Εκκλησία στην πρωτεύουσα Stanley.

Η πρωτεύουσα, το Stanley, είναι το μόνο μέρος που μπορεί κάποιος να δει μία πόλη. Εκεί, βρίσκεται το Μουσείο των Φώκλαντς που προσφέρει μια ολοκληρωμένη και εντυπωσιακή ματιά στην ιστορία και τη φυσική κληρονομιά των νησιών.

Για να την περπατήσουμε χρειάστηκαν μόλις 2 ώρες. Είναι μια πρωτεύουσα πραγματικά μοναδική συγκριτικά με άλλες πρωτεύουσες του δυτικού κόσμου. Μια πρωτεύουσα με μία pub, ένα εστιατόριο, ένα super market, ένα κοσμηματοπωλείο, ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, μία τράπεζα και κανένα ATM. Είχε, ωστόσο, τρία λογιστικά γραφεία.

Νησιά Φώκλαντ
Στο λιμάνι του Stanley, παρέα με μια μικρή φώκια. Χ. Βασιλείου
Στο λιμάνι του Stanley, παρέα με μια μικρή φώκια.

Γεύσεις και κλίμα

Όποιος ανήκει στην κατηγορία των food lovers, καλό είναι να γνωρίζει ότι δεν πρόκειται για γαστρονομικό προορισμό. Τα πιάτα βασίζονται στην αγγλική κουζίνα και έχουν επιρροές από τη Λατινική Αμερική, καθώς στις κουζίνες των lodges (πρόκειται για ξύλινα καταφύγια) και του μοναδικού ξενοδοχείου εργάζονται Λατινοαμερικανοί. Στην πόλη θα βρεις, επίσης, ένα αποστακτήριο που παράγει περιορισμένη ποσότητα gin με τοπικά βότανα, καθώς και τη νοτιότερη μικροζυθοποιία του κόσμου.

Νησιά Φώκλαντ
Βασιλικός πιγκουίνος. Α.Μουζάκης/Χ.Βασιλείου
Βασιλικός πιγκουίνος.

Το κλίμα επηρεάζεται από τους ψυχρούς ανέμους του Νότιου Ωκεανού. Τον χειμώνα, όπως μας είπαν οι κάτοικοι, έχουν πολύ ισχυρούς ανέμους, ενώ πλέον έχουν γίνει περισσότερο βροχεροί και με λιγότερες χιονοπτώσεις. Ιδανική περίοδος για επίσκεψη είναι από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάρτιο. Παρότι επισκεφτήκαμε τα νησιά στις αρχές Ιανουαρίου, που θεωρείται για αυτούς καλοκαίρι, είχε αρκετό κρύο (έριξε μέχρι και χαλάζι).

Νησιά Φώκλαντ: γιατί να πάει κανείς;

Νησιά Φώκλαντ
Οι «παρέες» στα Φώκλαντς. Α.Μουζάκης/Χ.Βασιλείου
Οι «παρέες» στα Φώκλαντς.

Επισκεφτήκαμε τέσσερα νησάκια, το καθένα με τον δικό του χαρακτήρα. Από το Sea Lion, το νοτιότερο επισκέψιμο μέρος πριν από την Ανταρκτική, με τις αποικίες των πιγκουίνων Rockhopper στα απόκρημνα βράχια και το μαγικό ηλιοβασίλεμα με τα θαλάσσια λιοντάρια δίπλα σου, μέχρι το ανεμοδαρμένο Carcass με τα γεράκια στην αυλή σου και τους θαλάσσιους ελέφαντες να ξεφυσούν στα πόδια σου, καταλαβαίνεις το μεγαλείο της φύσης.

Πού αλλού θα μπορούσες να συναντήσεις μοσχάρια, πρόβατα, πιγκουίνους, πάπιες, χήνες στην ίδια παραλία όπως στο Bleaker island; Ή πού θα μπορούσες να κολυμπήσεις δίπλα σε μια αγέλη commerson’s δελφινιών, τα οποία βγαίνουν ως την παραλία (αν είσαι τυχερός ακόμα και με φάλαινες όρκες) όπως στο Pebble island;

Νησιά Φώκλνατ
Μια παραλία στο Pebble Island. Προσωπικό αρχείο
Μια παραλία στο Pebble Island.

Αυτές οι εμπειρίες είναι που κάνουν το μέρος τόσο μαγευτικό, ώστε να ανυπομονείς να ξαναγυρίσεις. Γενικά, το συγκεκριμένο ταξίδι είναι εντελώς διαφορετικό από οτιδήποτε έχουμε ζήσει μέχρι τώρα. Είναι ένα ταξίδι που σε φέρνει πιο κοντά στη φύση και σου προσφέρει εσωτερική γαλήνη.

Το γεγονός ότι βρισκόμασταν σε απόσταση αναπνοής από άγρια ζώα, όπως πιγκουίνους, άγρια γεράκια και θαλάσσιους ελέφαντες, μας έκανε να νιώσουμε φιλοξενούμενοι και μας ευαισθητοποίησε ακόμα περισσότερο ως προς την προστασία του περιβάλλοντος.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.