ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΤΟ ΓΑΛΑ ΤΑ ΣΠΥΡΑΚΙΑ;
Εδώ και χρόνια το γάλα ενοχοποιείται ως επιβαρυντικό για την ακμή. Πρόσφατη μελέτη δείχνει να βάζει τα πράγματα στη θέση τους.
Η επίδραση της διατροφής στην ακμή απασχολεί εδώ και χρόνια τους επιστήμονες, οι οποίοι έχουν επιβεβαιωμένα καταλήξει στο ότι οι τροφές υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, αυτές δηλαδή που ανεβάζουν γρήγορα το ζάχαρο στο αίμα (όπως το λευκό ψωμί, τα γλυκά και οι τηγανητές πατάτες), μπορεί να επιδεινώσουν την ακμή. Με το γάλα, όμως, τι γίνεται; Γιατί ενώ είναι τροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη ενοχοποιείται συχνά ως επιβαρυντικό για τα σπυράκια;
Σύμφωνα με τη δερματολόγο Δήμητρα Ντάσιου–Πλακίδα, «ο λόγος που το γάλα της αγελάδας αυξάνει ή χειροτερεύει την ακμή είναι μυστήριο, αλλά ενδέχεται να σχετίζεται με κάποιες ορμόνες που βρίσκονται μέσα στο γάλα και προκαλούν φλεγμονή στο σώμα. Η φλεγμονή προκαλεί την απόφραξη των πόρων και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ακμή. Δεν υπάρχουν, πάντως, στοιχεία που να συνδέουν την εμφάνιση της ακμής με άλλα παράγωγα του γάλακτος, όπως το γιαούρτι ή το τυρί».
Τι ρόλο παίζει τελικά στην ακμή ο ορός γάλακτος;
Σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες, ο πραγματικός ύποπτος για την επιβάρυνση της ακμής είναι ο ορός γάλακτος, ο οποίος παράγεται από το γάλα. Οι επιστήμονες έχουν βρει έναν πιθανό εύλογο συσχετισμό ανάμεσα στην ακμή και τον ορό γάλακτος.
Το γάλα και ο ορός γάλακτος είναι ουσίες που αφού καταναλωθούν προκαλούν σημαντικές αυξήσεις στην ινσουλίνη και συγκεκριμένα στον αυξητικό παράγοντα 1, που μοιάζει με ινσουλίνη (IGF-1). Ο IGF-1 έχει την ιδιότητα να βοηθά τους ιστούς –ακόμα και αυτούς με ακμή– να αναπτύσσονται με διάφορους τρόπους:
- Με αυξημένη φλεγμονή των ωοθυλακίων.
- Με ειδογένεση.
- Με αυξημένο πολλαπλασιασμό των κερατινοκυττάρων.
- Με αυξημένη λιπογένεση (παραγωγή λίπους).
- Με αυξημένη παραγωγή σμήγματος.
Βέβαια, ο συσχετισμός αυτός δεν αποδεικνύει την αιτιότητα. Τουλάχιστον όχι μέχρι πρότινος, οπότε δημοσιεύτηκε μία νέα μελέτη, η πρώτη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που διερευνά την επίδραση του συμπληρώματος πρωτεΐνης ορού γάλακτος στη σοβαρότητα της ακμής. Χάρη σε αυτήν δίνεται μια αρκετά σαφής απάντηση στο αν η κατανάλωση γάλακτος μπορεί να ευθύνεται για περισσότερα και χειρότερα σπυράκια.
Για τις ανάγκες της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στην Journal of Dermatology τον Ιανουάριο του 2024, στο στόχαστρο μιας ομάδας Ιαπώνων επιστημόνων μπήκαν 49 Ταϊλανδοί μαθητές γυμναστικής με ακμή. Οι έφηβοι κατανάλωναν σε μορφή shake είτε 30 γρ. πρωτεΐνης ορού γάλακτος είτε κάποιο παρόμοιο συμπλήρωμα πρωτεΐνης χωρίς ορό γάλακτος. Από την ομάδα ελέγχου οι επιστήμονες ζήτησαν να αποφεύγεται για το διάστημα της μελέτης το γάλα.
Τι έδειξε η μελέτη
Έπειτα από 6 μήνες κατανάλωσης των παραπάνω ροφημάτων, δεν υπήρξαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων εθελοντών ως προς την ποσότητα ή τη σοβαρότητα της ακμής.
Για την ακρίβεια, η έρευνα έδειξε ότι είναι το φλεγμονώδες φορτίο της διατροφής που σχετίζεται με την ακμή, επομένως η συνολική δίαιτα, είναι πιθανώς πιο σημαντική από μία μεμονωμένη τροφή.
Επιπλέον, επισημαίνουν οι επιστήμονες, καθώς ορισμένοι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στα γαλακτοκομικά, υπάρχει περίπτωση τα γάλα να τους προκαλεί εξανθήματα στο πλαίσιο μιας γενικότερης αλλεργικής αντίδρασης.