© UNHCR/Socrates Baltagiannis

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ CHEF ΜΑΣ ΚΑΛΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, το Φεστιβάλ Μαγειρικής Cooking #WithRefugees γιορτάζει στην Αθήνα και τη Λέσβο τη δύναμη της αλληλεγγύης και της συμπερίληψης, μέσα από τη συνεργασία Ελλήνων με πρόσφυγες σεφ, που θα μας χαρίσουν μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες.

«Όλοι οι άνθρωποι είναι ίδιοι – μόνο τα σύνορα αλλάζουν. Δεν θα έπρεπε να χωριζόμαστε με βάση τη θρησκεία και το χρώμα του δέρματος κάθε ανθρώπου». Με αυτή τη φράση κλείνει τη συνομιλία μας η Ιρανή Aram (Mahboubeh) Dorostkar, μία από τους πρόσφυγες που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Μαγειρικής Cooking #WithRefugees. Σε λίγες μέρες θα μαγειρέψει στο Feyrouz πιάτα με άρωμα από την πατρίδα της, μαζί με τη Feyrouz-Ελένη Κιλτσικσή.

Η Aram κατάγεται από την περίφημη πόλη Shiraz, όπου βρίσκεται η αρχαία Περσέπολη, και έχει τελειώσει νοσηλευτική στο πανεπιστήμιο. Στο Ιράν δούλευε ως νοσοκόμα, αλλά είχε πάντα αγάπη για τη μαγειρική, γιατί όπως λέει όλοι οι Ιρανοί ξέρουν να μαγειρεύουν.

Η ίδια έμαθε από τη μαμά της να μαγειρεύει και είχε πολλές ευκαιρίες για εξάσκηση, μια που μεγάλωσε σε μια οικογένεια που ήταν οκτώ αδέρφια.

μαγειρεύοντας με πρόσφυγες
H Aram (Mahboubeh) Dorostkar και η Feyrouz-Ελένη Κιλτσικσή. © UNHCR/Socrates Baltagiannis
H Aram (Mahboubeh) Dorostkar και η Feyrouz-Ελένη Κιλτσικσή.

Η χαρά της που Έλληνες θα δοκιμάσουν τις γεύσεις της είναι μεγάλη. Άλλωστε, όπως λέει, οι Πέρσες και οι Έλληνες έχουν βαθιά φιλία. Έχουν κοινές παραδόσεις και ήθη που ανάγονται εκατοντάδες χρόνια πριν, από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. «Ακόμα και εμφανισιακά μοιάζουμε», τονίζει χαρακτηριστικά.

Οι πρόσφυγες ανάμεσά μας

Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσαν να ενώνουν τους ανθρώπους, σκέφτομαι. Από την άλλη, υπάρχουν πάντα –δυστυχώς– κι εκείνα που τους χωρίζουν, με τα χειρότερα να αναγκάζουν εκατομμύρια να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και να γίνουν πρόσφυγες, όχι για να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή, αλλά για να διεκδικήσουν το ίδιο το δικαίωμα στη ζωή.

πρόσφυγες σεφ
Η Khane Habdulla με τη σεφ Ρίτα Καββαθά στο Ντόπιος. © UNHCR/Socrates Baltagiannis
Η Khane Habdulla με τη σεφ Ρίτα Καββαθά στο Ντόπιος.

Κάθε χρόνο, η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων στις 20 Ιουνίου είναι αφιερωμένη στους συνανθρώπους μας σε όλο τον κόσμο που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω του πολέμου και των διωγμών. Η μέρα αυτή είναι η αφορμή για το φεστιβάλ Cooking #WithRefugees, που θα διαρκέσει από τις 17 ως τις 20 Ιουνίου 2024 και διοργανώνεται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Οι σεφ που ενώνουν φέτος τις δυνάμεις και το μεράκι τους σε πέντε εστιατόρια και cafe της Αθήνας, θα παρουσιάσουν πρωτότυπες γεύσεις και μαγειρικούς συνδυασμούς που θα μας ταξιδέψουν στην κουζίνα του Αφγανιστάν, της Γουινέας, του Ιράκ, του Ιράν και της Νιγηρίας. Παράλληλα, στη Μυτιλήνη το Φεστιβάλ παρουσιάζει συριακές γεύσεις με ελληνικά στοιχεία.

Στην καρδιά της Αθήνας, η οικογένεια του Feyrouz προσφέρει εδώ και χρόνια χειροποίητο, υψηλής ποιότητας, σύγχρονο street food. Οι βαθιές ρίζες των γεύσεών του βρίσκονται στη βαλκανικότητα του φαγητού της Κωνσταντινούπολης και στην πνευματικότητα της λεβαντίνικης παράδοσης. H Aram θα μαγειρέψει εκεί το περίφημο μακρύκοκκο ιρανικό ρύζι με σαφράν και βερβερίδες.

Φεστιβάλ Μαγειρικής
H Aram συνομιλεί με την Feuroyz-Ελένη και τον Ανδρέα Κιλτσικσή στο Feyrouz. © UNHCR/Socrates Baltagiannis
H Aram συνομιλεί με την Feuroyz-Ελένη και τον Ανδρέα Κιλτσικσή στο Feyrouz.

Στο πλαίσιο της σύμπραξής της με τη Feyrouz-Ελένη Κιλτσικσή, θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να δοκιμάσουμε, ανάμεσα σε άλλα, τη δροσερή σαλάτα shirazi, που θα συνδυαστεί με γευστικές πινελιές όπως ένα τοπικό ελληνικό τυρί.

Το Φεστιβάλ Μαγειρικής Cooking #WithRefugees

To Φεστιβάλ Μαγειρικής με πρόσφυγες διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2017, στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής συνεργασίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με τη γαλλική οργάνωση Food Sweet Food. Aπό τότε, διάφορες χώρες στην Ευρώπη –και όχι μόνο– έχουν δουλέψει πάνω στη βασική ιδέα σύμπραξης ανάμεσα σε έναν ντόπιο και έναν πρόσφυγα σεφ, παρουσιάζοντας τοπικές παραλλαγές της εκδήλωσης.

Από το 2019 το φεστιβάλ τιτλοφορείται Cooking #WithRefugees, και (μετά από ένα διάλειμμα λίγων ετών εξαιτίας της πανδημίας) φέρνει στο προσκήνιο όχι μόνο τη συνεργασία Ελλήνων και προσφύγων σεφ, αλλά παρουσιάζει επίσης εστιατόρια και χώρους εστίασης που ανήκουν σε πρόσφυγες.

«Το Feyrouz ταιριάζει απόλυτα με αυτό το Φεστιβάλ σε επίπεδο φιλοσοφίας», μου λέει από την πλευρά του ο Ανδρέας Κιλτσικσής, γιος της Feyrouz-Ελένης Κιλτσικσή. «Γιατί εμείς είμαστε μια οικογένεια μεταναστών που κάνει μια διαδρομή αυτή τη στιγμή στην αθηναϊκή σκηνή, και κάπως δημιουργεί μια καινούργια πατρίδα. Με ενδιαφέρει πολύ πώς μέσα από το φαγητό προβάλεις σε μια πόλη τον προσωπικό σου χώρο και τις προσωπικές σου μνήμες, και κάπως βρίσκει μια απήχηση αυτό. Ο κόσμος βρίσκει κάτι καινούργιο και ενώνεται με κάτι δικό σου. Είναι κάτι πολιτικό, είναι πολιτισμικό, είναι καλλιτεχνικό, έχει πολλές πτυχές».

Από την Περσία στην Ελλάδα

Η Aram ήρθε στην Ελλάδα το 2019 μαζί με τον γιο της και είναι αναγνωρισμένη πρόσφυγας. Εδώ άρχισε να ασχολείται με τη μαγειρική, όταν έμαθε στην οργάνωση Οδύσσεια για ένα επιμορφωτικό πρόγραμμα βοηθού κουζίνας, το οποίο παρακολούθησε με επιτυχία. Το όνειρό της είναι να συνδυάσει τη νοσηλευτική με τη μαγειρική, καθώς αγαπάει πολύ τους ανθρώπους τρίτης ηλικίας και έχει ασχοληθεί με τη φροντίδα ηλικιωμένων στη χώρα μας.

Φεστιβάλ Μαγειρικής
Η Aram με τη Feyrouz-Ελένη Κιλτσικσή. © UNHCR/Socrates Baltagiannis
Η Aram με τη Feyrouz-Ελένη Κιλτσικσή.

«Όταν είδα ότι υπάρχει μια κοπέλα από την Περσία η οποία θέλει να μαγειρέψει και είναι και πρόσφυγας, θεώρησα ότι είναι μέσα στο DNA του Feyrouz», λέει ο Ανδρέας. «Θα μπορούσε να είναι η μητέρα μου, που θα μαγείρευε σε ένα αντίστοιχο μαγαζί στη χώρα της και τώρα δεν έχει την ευκαιρία να το κάνει. Περιμένω με πολλή αγωνία να δοκιμάσω αυτό που θα μαγειρέψει η Aram. Να δω αν είναι όπως φαντάζομαι, γιατί ξέρεις, επινοούμε και τις πατρίδες μας. Είναι μια καλή ευκαιρία να φάμε αυθεντικό περσικό φαγητό και να δούμε αν είναι όπως το έχουμε στο μυαλό μας».

Το Cooking #WithRefugees θα είναι στο Feyrouz την Τετάρτη 19 Ιουνίου, για ένα fixed μενού με περιορισμένο αριθμό μερίδων (περίπου 40-50). Διεύθυνση: Καρόρη 23 & Αγάθωνος 1, Αθήνα

Τα υπόλοιπα εστιατόρια που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Μαγειρικής Cooking #WithRefugees

Η Κhane μαγειρεύει με τον Χριστόφορο Πέσκια και τη Ρίτα Καββαθά στο Ντόπιος

Το Φεστιβάλ κάνει το ντεμπούτο του με την Ιρακινή Khane Habdulla στον πολυσύχναστο πεζόδρομο του μεζεδοπωλείου Ντόπιος.

μαγειρεύοντας με πρόσφυγες
© UNHCR/Socrates Baltagiannis

Η Khane θα μοιραστεί το μυστικό της κουρδικής εκδοχής των περίφημων kubbeh (κίμπε), θυμίζοντας στον Κύπριο σεφ Χριστόφορο Πέσκια τις κούπες της πατρίδας του, και θα συνεργαστεί με τη σεφ Ρίτα Καββαθά για μια «πειραγμένη» πρόταση του κλασικού γεμιστού dolma.

Δευτέρα 17 & Τρίτη 18 Ιουνίου, μετά τις 6 μ.μ. Διεύθυνση: Σκουλενίου 1, Αθήνα

O Diallo συνεργάζεται με τους Φώτη Φωτεινόγλου, Κλεομένη Ζουρνατζή, Γιάννη Μαρκαδάκη στις Σεϋχέλλες

Στις Σεϋχέλλες, οι Φώτης Φωτεινόγλου, Κλεομένης Ζουρνατζής και Γιάννης Μαρκαδάκης θα υποδεχτούν τον Diallo Safaye από τη Γουινέα.

μαγειρεύοντας με πρόσφυγες
© UNHCR/Socrates Baltagiannis

Οι προσεγμένες γεύσεις του Diallo και η εμπειρία που έχει αποκτήσει στην Ελλάδα –συνδυάζοντας από τοπικές συνταγές της Γουινέας μέχρι παραδοσιακά ελληνικά πιάτα και ιταλική γαστρονομία– θα βρουν την ιδανική φιλοξενία σε ένα μαγαζί, που όπως λέει, αγαπάει το να «μαζευόμαστε γύρω από ένα τραπέζι, να τρώμε φαγητό νόστιμο κι απλό και να λέμε ιστορίες».

Τρίτη 18 Ιουνίου, μετά τις 6 μ.μ. Διεύθυνση: Κεραμεικού 49, Πλατεία Αυδή, Μεταξουργείο

Ο Μamadou συναντά τους Αλέξανδρο Xαραλαμπόπουλο και Δημήτρη Στράτη στο Λοκάλι

Στο Λοκάλι, ο Mamadou Oury Diallo θα μας συστήσει τη Γουινέα και τον γευστικό πλούτο της παραθαλάσσιας πρωτεύουσάς της, του Κονακρί.

μαγειρεύοντας με πρόσφυγες
© UNHCR/Socrates Baltagiannis

Ο σεφ Αλέξανδρος Xαραλαμπόπουλος, μαζί με τον σεφ Δημήτρη Στράτη, θα συνδυάσουν το παιχνιδιάρικο μενού τους με το ταλέντο του Μamadou, προτείνοντάς μας από αρωματικό χυμό ιβίσκου και πικάντικο σεβίτσε μέχρι το αυθεντικό vegetarian πιάτο Fouti lafidi.

Τετάρτη 19 Ιουνίου, μετά τις 6 μ.μ. Διεύθυνση: Σαρρή 44, Ψυρρή

Η Sardar και o Θωμάς θα μας υποδεχτούν στο café του Myrtillo

Ανήμερα την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, το Cooking #WithRefugees συμμετέχει στη γιορτή «Το σπίτι μας, η γειτονιά μας» στο Πάρκο ΚΑΠΑΨ στο πλαίσιο του πολιτιστικού φεστιβάλ Refugee Week Greece. Στο φιλόξενο cafe–πολυχώρο της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Myrtillo, όπου απασχολούνται κατά πλειοψηφία άτομα με αναπηρίες, ο Θωμάς Αυλακιώτης θα ενώσει τις δυνάμεις του με την Sardar Hasemi από το Αφγανιστάν σε μια συνεργασία με ιδιαίτερη συμβολική σημασία.

φεστιβάλ μαγειρικής
© UNHCR/Socrates Baltagiannis

Μη χάσετε την πορτοκαλόπιτα του Θωμά, το αρωματικό γλυκό με κάρδαμο και τα πιτάκια με κιμά της Sardar που θα μας σερβίρουν με μπόλικη αγάπη!

Πέμπτη 20 Ιουνίου, μετά τις 5 μ.μ. Διεύθυνση: Πάρκο για το Παιδί & τον Πολιτισμό (Πρώην ΚΑΨΑΠ), Τριφυλίας & Λάμψα, Αμπελόκηποι

H Βlessing και η Γωγώ Δελογιάννη ενώνουν δυνάμεις στη Γαλιάντρα

Η δυναμική μαγείρισσα Blessing Ibeakam, με μεγάλη εμπειρία στα πιάτα της χώρας της, της Νιγηρίας, αλλά και γενικότερα στις γεύσεις της Αφρικής, συναντά την πολύχρωμη καντίνα της Γαλιάντρας, με το πιο ενδιαφέρον street food της πόλης.

Γαλιάντρα
© UNHCR/Socrates Baltagiannis

H σεφ Γωγώ Δελογιάννη καλωσορίζει για άλλη μια χρονιά το Cooking #WithRefugees και μαζί με την Blessing θα μας παρασύρουν στο δίλημμα «τηγανητή πατάτα ή τηγανητή plantain;» και πολλά ακόμα στο πιο χαρούμενο κλείσιμο του Φεστιβάλ.

Πέμπτη 20 Ιουνίου, μετά τις 6 μ.μ. Διεύθυνση: Γιατράκου 4, πλατεία Αυδή, Μεταξουργείο

Ο Mahmoud, η Αγγελική και η Νίνα μας υποδέχονται στο Reem στη Μυτιλήνη

Φέτος, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μαγειρικής Cooking #WithRefugees οι κάτοικοι της Μυτιλήνης θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν συριακή κουζίνα με ελληνικά στοιχεία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

Reem
© UNHCR/Theodoros Alexellis

Ο Σύρος ιδιοκτήτης και μάγειρας του Reem, Mahmoud, θα ενώσει τις δυνάμεις του με τις Ελληνίδες συναδέλφους του Αγγελική και Νίνα για να παρουσιάσουν ένα ειδικό μενού για μία εβδομάδα.

Δευτέρα 17 με Παρασκευή 21 Ιουνίου, 2 μ.μ. – 5 μ.μ. Διεύθυνση: Χίου 1-3, Μυτιλήνη, Λέσβος

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.