iStock

Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΕΝΟΧΛΕΙ Ο ΚΡΥΟΣ ΚΑΦΕΣ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι φταίει και σε ενοχλεί ο κρύος καφές, αλλά όχι ο ζεστός; Μήπως σου συμβαίνει κυρίως το πρωί; Και πώς θα το αντιμετωπίσεις;

«Δεν πίνω ποτέ κρύο καφέ το πρωί, μου διαλύει το στομάχι», μου είπε πρόσφατα μια φίλη. Δεν είναι η πρώτη που έχω ακούσει να κάνει αντίστοιχη δήλωση. Γιατί, δηλαδή, να την ενοχλεί ο κρύος καφές και όχι ο ζεστός; Η περιεκτικότητας καφεΐνης, ο τύπος καφέ και η ποσότητα ζάχαρης παραμένουν ίδια, το μόνο που αλλάζει είναι τα παγάκια. Άρα είναι τα παγάκια που ενοχλούν το στομάχι;

Αποφάσισα να το διερευνήσω και να διαπιστώσω γιατί κάποιοι άνθρωποι υποστηρίζουν ότι ο κρύος καφές –ειδικά το πρωί– τους ενοχλεί και ανακάλυψα όχι μόνο τι μπορεί να φταίει, αλλά και πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα.

Μήπως σε ενοχλεί ο καφές με άδειο στομάχι;

Για τους περισσότερους ανθρώπους, ο πρωινός καφές είναι μια ιεροτελεστία αυτοφροντίδας. Η καφεΐνη βοηθά το μυαλό και το σώμα να ενεργοποιηθούν γρήγορα και αποτελεσματικά, ενώ και τα οφέλη για την υγεία δεν είναι αμελητέα. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αν καταναλώσουν καφέ με άδειο στομάχι, π.χ. το πρωί αφού ξυπνήσουν, μπορεί να αισθανθούν ανυπόφορες ενοχλήσεις.

Ο βασικός λόγος, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ότι ο καφές αυξάνει την παραγωγή οξέων στο στομάχι, οπότε άτομα με ευαίσθητο πεπτικό σύστημα θα επιβαρύνουν έτσι τον βλεννογόνο τους. Μπορεί τότε να εμφανίσουν καούρες, δυσπεψία, φούσκωμα και συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου.

Γιατί με ενοχλεί ο κρύος καφές;
iStock

Μήπως δεν φταίει ο κρύος καφές αλλά το κρύο γάλα;

Αν απολαμβάνεις χωρίς καμία ενόχληση έναν ζεστό cappuccino αλλά με τον κρύο εμφανίζεις συμπτώματα σαν αυτά που αναφέρω παραπάνω, μπορεί να μην ευθύνεται ο καφές αλλά το πώς αντιδρά ο οργανισμός σου στο γάλα.

Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Katherine Marengo, ο βρασμός αλλάζει μία από τις βασικές πρωτεΐνες του γάλακτος, τον ορό γάλακτος, καθώς και τον βασικό του υδατάνθρακα, τη λακτόζη, και ορισμένα λιπαρά. Για το στομάχι κάποιων ανθρώπων οι αλλαγές αυτές μετά τον βρασμό μπορεί να έχουν πλεονεκτήματα:

«Λόγω της αλλαγής στην πρωτεΐνη και τη λακτόζη, άτομα με αλλεργίες στην πρωτεΐνη γάλακτος ή δυσανεξία στη λακτόζη ανέχονται πολύ πιο εύκολα το γάλα μετά τον βρασμό. Δεν είναι τυχαίο ότι τα παιδιά με αλλεργία στη λακτόζη μπορούν να καταναλώσουν τροφές με μαγειρεμένο γάλα χωρίς να ενοχληθούν», λέει η ειδικός.

Μήπως φταίνε τα παγάκια;

Πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται ότι και το παγωμένο νερό μπορεί να ενοχλήσει το στομάχι τους και υπάρχει εξήγηση γι’αυτό, ειδικά αν έχουν κάποια ευαισθησία. «Κάποια άτομα μπορεί να εμφανίσουν στομαχικούς σπασμούς στο παγωμένο νερό», λέει ο γαστρεντερολόγος William J. Bulsiewicz. «Αυτό, όμως, είναι εντελώς εξατομικεύμενο φαινόμενο. Τα άτομα αυτά θα πρέπει απλά να προτιμούν να πίνουν νερό σε θερμοκρασία δωματίου».

Γιατί με ενοχλεί ο κρύος καφές;
iStock

Τον cold brew τον δοκίμασες;

Αν και δεν υπάρχει κάποια μεγάλη έρευνα που να καταλήγει στο αν είναι προτιμότερος ο κρύος ή ο ζεστός καφές για το στομάχι, ο Dr. Maheinthan Yogeswaran υποστηρίζει τον κρύο, καθώς, όπως λέει, είναι λιγότερο όξινος. «Είναι προτιμότερος για το πεπτικό σύστημα και είναι λιγότερο πιθανό να νιώσει κανείς πόνο ή άλλη ενόχληση στο στομάχι πίνοντας κρύο καφέ», λέει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα ο cold brew συγκεκριμένα δείχνει να είναι πολύ πιο ανεκτός για το στομάχι από τον ζεστό καφέ. Όταν λέμε cold brew εννοούμε την παγωμένη έκδοση του καφέ φίλτρου που έχει γίνει πολύ δημοφιλής τελευταία. Δεν πρόκειται για καφέ φίλτρου που έχει κρυώσει ή ψυχθεί, αλλά για καφέ που έχει εκχυλιστεί εξαρχής σε κρύο νερό. Το αποτέλεσμα, πέρα από την πολύ πιο ήπια γεύση, είναι και ένας καφές λιγότερο όξινος, άρα λιγότερο ερεθιστικός για το στομάχι.

Επιπλέον, ο cold brew έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ακατέργαστους πολυσακχαρίτες. Αυτοί έχουν την ιδιότητα να ενισχύουν την ανοσία του πεπτικού συστήματος και έτσι μειώνεται ο ερεθισμός του εντέρου και οι ενοχλητικές επιπτώσεις της οξύτητας του καφέ στο στομάχι. Αν ο κλασικός freddo espresso σε «πειράζει», αξίζει να δοκιμάσεις έναν cold brew.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.