ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΝΕΑΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΤΑΤΟΥΑΖ
Το χημικό περιεχόμενο του μελανιού για τατουάζ προβληματίζει τους επιστήμονες εδώ και χρόνια. Μία νέα μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες τους.
Τα νέα δεν είναι ενθαρρυντικά για τους ανθρώπους που αγαπούν τα τατουάζ, τα οποία ούτως ή άλλως έχουν χρόνια τώρα μπει στο στόχαστρο για τυχόν επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην υγεία. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό eClinicalMedicine, ερευνητές προσδιόρισαν τη σχέση μεταξύ της έκθεσης σε χημικά συστατικά που χρησιμοποιούνται για τατουάζ και του κακοήθους λεμφώματος. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με τατουάζ έχουν 21% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν λέμφωμα από τα άτομα που δεν έχουν κάνει τατουάζ.
Η Christel Nielsen, εκ των επικεφαλής της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας, εξήγησε μιλώντας στο Medical News Today:
«Έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στο χημικό περιεχόμενο του μελανιού για τατουάζ τα τελευταία 10 χρόνια, ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Το μελάνι για τατουάζ περιέχει συχνά χημικές ουσίες που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο σε άλλα περιβάλλοντα, για παράδειγμα σε εργαζομένους που εκτίθενται στον χώρο εργασίας τους. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι το μελάνι μεταφέρεται από το ανοσοποιητικό σύστημα μακριά από το δέρμα, καθώς το σώμα προσπαθεί να αφαιρέσει τα σωματίδια μελανιού που τα αντιλαμβάνεται ως κάτι ξένο, το οποίο δεν πρέπει να υπάρχει εκεί. Έχει αποδειχθεί ότι αυτή η διαδικασία μετακινεί τη χρωστική ουσία στους λεμφαδένες και ότι αποθηκεύεται μόνιμα εκεί».
«Θέλαμε να ενώσουμε τις τελείες και να καταλάβουμε πώς η υγεία μας επηρεάζεται από τη μόνιμη αποθήκευση των δυνητικά τοξικών χημικών μέσα στο ανοσοποιητικό μας σύστημα», συμπλήρωσε η ίδια.
Είναι επικίνδυνα τα τατουάζ;
Η μελέτη, η οποία εξέτασε περιστατικά ανθρώπων με και χωρίς λέμφωμα κατά τη δεκαετία 2007-2017, έδειξε ότι ο κίνδυνος για λέμφωμα ήταν 81% υψηλότερος για τα άτομα με τατουάζ μέσα στα 2 πρώτα χρόνια από τη στιγμή που το έκαναν. Το ρίσκο έπεφτε στα 3 με 10 έτη μετά το τατουάζ και έπειτα ανέβαινε πάλι κατά 19% έπειτα από 11 χρόνια. Οι δύο τύποι λεμφώματος που τα άτομα με τατουάζ φάνηκε να αναπτύσσουν ήταν το «διάχυτο λέμφωμα μεγάλων Β-κυττάρων» και το «θυλακιώδες λέμφωμα».
Αναφερόμενος στο συμπέρασμα της έρευνας σε ανάρτησή του, ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, πρώην καθηγητής Γενετικής του Α.Π.Θ., γράφει: «Το μελάνι τατουάζ περιλαμβάνει καρκινογόνες ουσίες όπως πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAH), πρωτοταγείς αρωματικές αμίνες (PAA) και μέταλλα. Τα μελάνια τατουάζ προκαλούν μια ανοσολογική αντίδραση, με αποτέλεσμα τη μετανάστευση των μελανιών τατουάζ από τα σημεία παρέμβασης/ένεσης.»
Άλλοι ερευνητές που σχολίασαν την έρευνα προβληματίστηκαν για τα επιμέρους χαρακτηριστικά του δείγματος που ελέγχθηκε, τονίζοντας ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορεί να έπαιξαν ρόλο στο να εμφανίσουν οι άνθρωποι με τατουάζ λέμφωμα, όπως π.χ. το περιβάλλον στο οποίο ζουν ή το αν καπνίζουν. Ενώ υπήρξαν και αυτοί που συμπλήρωσαν ότι πέρα από το μελάνι, το οποίο μπορεί να έχει χίλια μύρια συστατικά, υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι που συνδέονται με τα τατουάζ, όπως π.χ. οι βελόνες, που αν δεν είναι άριστα αποστειρωμένες μπορούν να μεταφέρουν ασθένειες όπως η Ηπατίτιδα C και το non-Hodgin λέμφωμα.
Σε κάθε περίπτωση, η Nielsen τόνισε: «Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι το λέμφωμα είναι μια πολύ σπάνια ασθένεια και ότι ακόμα και η αύξηση κατά 21% που παρατηρήσαμε συνεχίζει να αναφέρεται σε χαμηλά νούμερα ασθενών. Ωστόσο, θα ήθελα να τονίσω ότι τα άτομα με τατουάζ πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτά μπορεί να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία και ότι θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα εάν εμφανίσουν συμπτώματα που πιστεύουν ότι μπορεί να σχετίζονται με αυτά».