ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ COMFORT FOOD;
Γιατί αναζητάμε ό,τι ονομάζουμε comfort food; Σε ποια φαγητά αποδίδουμε συνήθως αυτή την ιδιότητα και ποια θέση έχουν σε μια ισορροπημένη διατροφή;
Το ακούμε, το διαβάζουμε, το κατανοούμε. Πολλές φορές, όμως, αδυνατούμε να δώσουμε έναν ορισμό στο τι περιλαμβάνει ο όρος «comfort food» και να κατατάξουμε φαγητά στην κατηγορία αυτή. Είναι, ας πούμε, μία σούπα, όπως η ιταλική μινεστρόνε ή –το «must» της γρίπης– η κοτόσουπα;
Ένας ορισμός του comfort food είναι ότι πρόκειται για φαγητό που έχει παρασκευαστεί με έναν παραδοσιακό τρόπο και συνήθως έχει μια συναισθηματική και νοσταλγική επίδραση σε αυτόν που το καταναλώνει.
Έτσι, κατατάσσουμε τα φαγητά αυτά σε δύο κατηγορίες:
- Φαγητά που συνδέονται με την κουλτούρα και την παράδοση της χώρας μας.
- Φαγητά με συγκεκριμένη συναισθηματική αξία για κάθε άτομο.
Ο όρος, ωστόσο, τείνει να διευρυνθεί, ώστε να περιλαμβάνει τρόφιμα και μαγειρικές παρασκευές που μας κάνουν να αισθανόμαστε όμορφα, χαλαρά και να ανακαλούμε ευχάριστες μνήμες.
Εκτός από τα φαγητά εκείνα που σχετίζονται με την ελληνική μας παράδοση, υπάρχουν και εκείνα που φέρνει μαζί της κάθε εποχή.
Χειμώνας, λοιπόν, και στο μυαλό πολλών έρχεται μια ζεστή αρωματική σοκολάτα, ο συνδυασμός μπισκότων σοκολάτας με γάλα, οι ζεστές σούπες, τα σπιτικά κέικ που συνοδεύουν τον καφέ και πραλίνα απλωμένη πάνω σε φρέσκο, ζεστό ψωμί. Αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα φαγητών που μας κάνουν να χαλαρώνουμε και έχουμε συνδέσει με την άνεση και την ξεκούραση.
Το βασικό χαρακτηριστικό του
Το βασικό χαρακτηριστικό σε πολλές τροφές που θεωρούμε comfort food είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε λιπαρά και υδατάνθρακες. Τα λιπαρά προσδίδουν ελκυστική γεύση στο φαγητό. Οι υδατάνθρακες χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό (και κυρίως τον εγκέφαλο) ως άμεση καύσιμη ύλη.
Να, λοιπόν, γιατί τα συνδέουμε με το αίσθημα της ευφορίας και της επιβράβευσης του ουρανίσκου μας.
Comfort food και ισορροπημένη διατροφή
Ποια είναι η θέση του comfort food στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής; Τα υψηλά ποσοστά λιπαρών και υδατανθράκων (κυρίως απλών και ιδιαίτερα ζάχαρης) συνεπάγονται το υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο των τροφίμων αυτών. Έτσι, η συχνή κατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπίες το καθημερινό μας διαιτολόγιο και σε πρόσληψη βάρους.
Επιπλέον, είναι αρκετά σημαντικό να μην συνδέουμε την εκάστοτε συναισθηματική μας κατάσταση με την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος συναισθηματικών υπερφαγιών και διατροφικών διαταραχών.
Παρ’ όλα αυτά, το comfort food υπάρχει στον γαστρονομικό ορίζοντα και είναι στο χέρι μας η ορθή και λογική κατανάλωσή του, όπως άλλωστε συμβαίνει με το καθετί στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Να θυμάστε: Δεν υπάρχουν καλά και κακά τρόφιμα! Αρκεί να έχουμε επίγνωση του τι καταναλώνουμε, πόσο και πότε, ώστε να υπάρχει ισορροπία.
Η Μαρία Δρίλλη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος.