ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΤΟ ΟΤΙ ΒΑΖΕΙΣ ΑΛΑΤΙ ΣΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙΣ
Ο μεγιστάνας και ιδρυτής της ομώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας, Henry Ford, πριν προσλάβει έναν εργαζόμενο του έκανε το «τεστ του αλατιού».
Ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε ακόμα και στις φαινομενικά πιο απλές στιγμές της καθημερινότητάς μας μπορεί να λέει πολλά για τον χαρακτήρα και την ιδιοσυγκρασία μας. Ειδικά αν πρόκειται για μία συμπεριφορά υποσυνείδητη και συστηματική. Ο μεγιστάνας και ιδρυτής της ομώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας, Henry Ford, φαίνεται πως το είχε καταλάβει από νωρίς αυτό και έτσι πριν προσλάβει έναν νέο υπάλληλο στις επιχειρήσεις του τού έκανε το «τεστ του αλατιού» (λέτε να συνέβαλλε στην τεράστια επιτυχία του;)
Σύμφωνα με μαρτυρίες, λοιπόν, ο Ford πριν προσλάβει έναν νέο εργαζόμενο τον έβγαζε έξω για φαγητό για να τον «μελετήσει». Κατά τη διάρκεια του γεύματος, δεν παρατηρούσε μόνο τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος απέναντί του φερόταν στους σερβιτόρους (μία στάση που πάντα λέει πολλά για τον χαρακτήρα κάποιου), αλλά και το κατά πόσο προσέθετε αλάτι και πιπέρι στο φαγητό του πριν το δοκιμάσει.
Τι δείχνει για τον χαρακτήρα σου αυτή η κίνηση;
Πρόκειται για μία συνήθεια που έχουν πολλοί άνθρωποι γύρω μας, σωστά; Και παρόλο που κάποιοι μπορεί πράγματι να χρειάζονται περισσότερο αλάτι στο φαγητό τους επειδή υποφέρουν από κάποια σωματική (βλέπε έλλειψη νατρίου) ή ψυχολογική (βλέπε: στρες) πάθηση, κατά τον Ford η κίνηση αυτή μαρτυρά και κάτι ακόμα. Για την ακρίβεια, αποκαλύπτει τρία στοιχεία χαρακτήρα:
- Έλλειψη σεβασμού στη δεξιότητα του σεφ που ετοιμάζει το φαγητό, αλλά και στον άνθρωπο που σε προσκάλεσε στο συγκεκριμένο εστιατόριο. Αν πάλι τρως στο σπίτι, μπορεί να δείχνει έλλειψη σεβασμού σε όποιον μαγείρεψε.
- Δείχνει άτομο που λαμβάνει αποφάσεις που δεν βασίζονται σε κάποια λογική εξήγηση ή ανάλυση. Πώς μπορείς να ξέρεις ότι λείπει αλάτι από το φαγητό πριν το δοκιμάσεις;
- Έλλειψη προσαρμοστικότητας και δεκτικότητας. Αν δεν δέχεσαι να φας ένα φαγητό που μπορεί να έχει λίγο λιγότερο αλάτι (ή μπορεί και όχι), πώς θα δεχτείς να βρεθείς σε καταστάσεις που κάποιες φορές θα σε βγάλουν από το comfort zone σου;
Όπως εξηγούσε ο Ford «μου αρέσουν οι άνθρωποι που είναι δεκτικοί να δοκιμάσουν πράγματα πρώτα, πριν αποφασίσουν να τα αλλάξουν».
Έχει κάποια βάση αυτό το «πείραμα» του Ford με το αλάτι;
Ο παγκοσμίου φήμης εκπαιδευτής, ομιλητής και συγγραφέας, εξειδικευμένος σε θέματα ηγεσίας και επιχειρηματικής κουλτούρας, Michael Virardi, συμφωνεί με το τεστ αυτό απόλυτα (και δεν είναι ο μόνος). Όπως λέει, η συνήθεια του να βάζεις αλάτι στο φαγητό σου πριν το δοκιμάσεις, μπορεί να σημαίνει πολλά για τον άνθρωπο που κάθεται απέναντί σου, ο οποίος διακρίνει έτσι σε εσένα στοιχεία της ανθρώπινης υπόστασής σου: Τι χαρακτήρα έχεις, πόσο ταπεινός είσαι, αν έχεις ενσυναίσθηση.
Για έναν εργοδότη τα στοιχεία αυτά αποτελούν δείγματα ενός ανθρώπου που μπορεί όχι μόνο να συμβάλλει στην επιτυχία μιας εταιρείας, αλλά και σε ένα αρμονικό και γεμάτο σεβασμό περιβάλλον εργασίας.
Πολύ αντισυμβατική μέθοδος για να προσλάβεις κάποιον, δεν λέω. Όμως δεν αποκλείεται να έχει δόσεις αλήθειας. Και σε κάθε περίπτωση, είναι γνωστό ότι το πολύ αλάτι βλάπτει.