iStock

ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ 9 ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΤΟΚΕΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ

Πιο σημαντική από την «τσάντα μαιευτηρίου» είναι η λίστα που ακολουθεί, με τα SOS σημάδια-μηνύματα που σου δίνει το ίδιο σου το σώμα ότι πρόκειται να γεννήσεις.

Flashback στο μακρινό 1998, πριν τον πρώτο μου τοκετό. Μία μέρα πριν γεννήσω τον Γιώργο, τον πρωτότοκό μου, με πιάνει μία ξαφνική μανία να μείνω σπίτι με τα φώτα χαμηλωμένα. Δεν αντέχω τις έντονες φωνές, ούτε από την τηλεόραση. Νιώθω παράξενα, σα να παρακολουθώ τον εαυτό μου από έξω, σα να βλέπω ταινία.

Περπατάω μέσα στο σπίτι και αισθάνομαι τον βηματισμό μου διαφορετικό. Με πιάνει ένα πείσμα να φτιάξω carrot cake, να ξεσκονίσω τη βιβλιοθήκη, να αρχειοθετήσω τις φωτογραφίες μου. Μέσα στη νύχτα και το επόμενο πρωί, λίγη ώρα πριν αρχίσουν να έρχονται κατά κύματα οι συσπάσεις που μου επιβεβαιώνουν ότι το μωρό είναι καθ’ οδόν, πηγαίνω διαρκώς στην τουαλέτα. Την τελευταία φορά, διακρίνω και κάτι σαν ροζ βλέννα. Τα υπόλοιπα είναι, όπως λένε, ιστορία. Στο δρόμο για το μαιευτήριο, βγάζω συνέχεια το κεφάλι μου από το παράθυρο του συνοδηγού και κάνω εμετό. Οι συσπάσεις γίνονται ολοένα κι εντονότερες. Ο Γιώργος λίγες ώρες μετά είναι στην αγκαλιά μου.

τοκετός
iStock

Πρελούδιο τοκετού

Παρά το νεαρό της ηλικίας μου και την ακόμα λιγοστή γνώση που είχαν τη διάθεση να μοιράζονται εκείνη την εποχή οι γιατροί με τις επιτόκους (δεν είχε εδραιωθεί ακόμη καλά καλά το κίνημα για ενεργή συμμετοχή και αυτοδιαχείριση στον τοκετό ΜΑΣ), ήξερα πολλά για το τι με περίμενε. Παρακολουθούσα σεμινάρια στην τότε στα σπάργανα Ευτοκία (σωματείο για την προαγωγή του φυσικού τοκετού), από τον πρώτο μήνα της εγκυμοσύνης μου πήγαινα στις μηνιαίες συναντήσεις του Συνδέσμου Θηλασμού La Leche League, και διάβαζα ό,τι έπεφτε στα χέρια μου.

Ήξερα για τις συσπάσεις, είχα μάθει καλά τις αναπνοές μου, κανείς όμως δεν είχε σκεφτεί να με ενημερώσει για αυτές τις λεπτές, ανεπαίσθητες αλλαγές που σήμαιναν ότι σε λίγες ώρες θα γεννήσω.

Στον δεύτερο γιο μου, 15 χρόνια αργότερα, τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά. Είχα δίπλα μου μία φανταστική μαία και φίλη, την Ορσαλία Δέσκου. Της ζήτησα λοιπόν να καταγράψουμε όλα εκείνα τα γνωστά και κυρίως άγνωστα σημάδια για τα οποία με είχε προϊδεάσει εκείνη τότε, ώστε να τα μοιραστούμε σήμερα εδώ.

Τα σημάδια που δείχνουν ότι ο τοκετός πλησιάζει

  • Οι σύνδεσμοι στο σώμα σου γίνονται πιο χαλαροί (εγώ ένιωθα και τις δύο φορές σαν χιλιοπαιγμένη κούκλα Barbie με χαλασμένα λάστιχα). Στην ουσία, πρόκειται για εντολή που στέλνει το σώμα στη λεκάνη σου να γίνει πιο «ελαστική» και να ανοίξει το πέρασμα για το μωρό.
  • Οι μύες γύρω από τον πρωκτό γίνονται πιο χαλαροί, με σκοπό να επιτρέψουν στο έντερο να αδειάσει, προκειμένου να υπάρχει χώρος για τον τοκετό. Παράλληλα, το μωρό κατεβαίνει λίγο ακόμα, πιέζοντας διαρκώς την ουροδόχο κύστη και στέλνοντάς σε συνέχεια στην τουαλέτα και για το «νούμερο ένα».
  • Καθώς το μωρό έχει κατέβει αρκετά, το περπάτημά σου γίνεται ένα «τσικ» πιο δύσκολο. Εγώ θυμάμαι να περπατάω το βράδυ πριν γεννηθεί ο Γιώργος σα να υπήρχε μία μπάλα ανάμεσα στα πόδια μου.
  • Βάρος στο κατώτατο σημείο του κορμού, στο πυελικό έδαφος, και πόνος χαμηλά στη μέση, που αντανακλάται στην περιοχή της λεκάνης και δεν φεύγει όσο και να προσπαθείς να βρεις μία στάση που θα σε ανακουφίζει. Μούδιασμα μαζί με υπόκωφο πόνο από έκταση του κατώτατου σημείου της σπονδυλικής στήλης. Συνήθως αυτή η αίσθηση πίεσης και μπουκώματος της περιοχής δε φεύγει παρά μετά τον τοκετό.
  • Ανεβαίνοντας στη ζυγαριά η επίτοκος μπορεί να διαπιστώσει ότι έχει χάσει ένα με δύο κιλά! Αυτό έχει να κάνει με τη μειωμένη δυνατότητα πρόσληψης τροφής, λόγω αδυναμίας σωστής σύσπασης και αιμάτωσης του στομάχου, αλλά και δυσκολίας στην πέψη. Επίσης, λίγες ημέρες πριν τον τοκετό, αυξάνεται η ανάγκη για δροσερά και ευκατάποτα γεύματα. Το σώμα πάντα ξέρει…
  • Έντονη διούρηση, πίεση στο έντερο, ναυτία, διάρροια. Οι προσταγλαδίνες που εκκρίνονται στο σώμα λίγο πριν τον τοκετό κάνουν τη δουλειά τους και το προετοιμάζουν.

τοκετός
iStock

  • Έχετε ακούσει για το nesting, την τάση να «χτίσουμε τη φωλίτσα μας» για το μωρό που έρχεται; Λίγες ώρες πριν τον τοκετό ίσως φτάσει σε υπερβολή, όπως μία ξαφνική μανία να καθαρίσουμε το σπίτι, να τσεκάρουμε εκατό φορές την τσάντα μαιευτηρίου, να μετακινήσουμε τα έπιπλα!
  • Ίσως διαπιστώσετε ότι τα πόδια σας έχουν πρηστεί λιγάκι παραπάνω, όπως και το πρόσωπό σας, μια αίσθηση μικρής διάνοιξης και τσιμπήματος μέσα στον κόλπο και στα χείλη του αιδοίου, και έντονη ανησυχία του σώματος, η οποία ξεκινά τρία 24ωρα πριν την αυτόματη ρήξη του θυλακίου.
  • Τέλος, κάτι που πολλοί συγχέουν με το σπάσιμο των νερών, τα λευκόρευστα υγρά σε ποσότητα που μπορεί να μουσκέψει το κάθισμα του αυτοκινήτου ή τον καναπέ, το κρεβάτι, ή την καρέκλα. Αυτό είναι το τραχηλικό βύσμα από την εξάλειψη του τραχήλου και μπορεί να έχει και ροζ-κόκκινο χρώμα. Μην θορυβηθείτε, απλά ετοιμαστείτε γιατί το μωρό έρχεται!

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.