ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ;
Αν δεν έχεις ακούσει για τη Σωματική Ψυχοθεραπεία (Body Psychotherapy), ίσως είναι η ώρα να γνωρίσεις την ολιστική αυτή θεραπεία.
Η Σωματική Ψυχοθεραπεία (Body Psychotherapy) είναι μία ολιστική θεραπεία, με υπόβαθρο την ψυχανάλυση, που αντιμετωπίζει ως ολότητα το σώμα, τον νου και το συναίσθημα. Το σώμα έχει «μνήμη» και σε αυτό είναι «γραμμένα» όλα τα βιώματά μας, γεγονός που το καθιστά την πιο αυθεντική πηγή γνώσης για το σύνολο του εαυτού μας.
Οι εντάσεις του σώματος καθρεφτίζουν τις ψυχικές εντάσεις. Στη Σωματική Ψυχοθεραπεία χρησιμοποιούνται διάφορες τεχνικές που αυξάνουν την επίγνωση του σώματός μας, με στόχο τη συντομότερη αποκατάσταση των συμπτωμάτων που μας ταλαιπωρούν στο τώρα.
Η Σωματική Ψυχοθεραπεία βασίζεται στην αρχή ότι το σώμα και το μυαλό είναι ένα και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται χωριστά. Οι μυϊκές εντάσεις, η στάση του σώματος και η κίνηση που χαρακτηρίζει κάποιον, συνδέονται άμεσα τόσο με τα συναισθήματά του όσο και με το πώς αντιμετωπίζει τις καταστάσεις της ζωής.
Πώς λειτουργεί η Σωματική Ψυχοθεραπεία;
Μέσω της επίγνωσης του σώματος, μπορούμε να αποκτήσουμε μια πιο άμεση πρόσβαση στο υποσυνείδητο και στη συναισθηματική, σωματική μνήμη. Μπορούμε, επίσης, να αποκτήσουμε πρόσβαση σε μνήμες από περιόδους πολύ σημαντικές εξελικτικά, ακόμα και στα προ-λεκτικά χρόνια, τα οποία δεν μπορούμε να θυμηθούμε με το γνωστικό κομμάτι του εγκεφάλου.
Σε αντίθεση με μια καθαρά λεκτική θεραπεία, στη Σωματική Ψυχοθεραπεία χρησιμοποιούμε το σώμα ως ένα μέσο να ανακαλύψουμε καταπιεσμένα συναισθήματα, σκέψεις ή καταστάσεις που δεν μπορέσαμε να διαχειριστούμε και να τα απελευθερώσουμε, ώστε να αποδεχτούμε τον αυθεντικό εαυτό μας.
Τι να περιμένεις σε μία συνεδρία;
Στη διαδικασία της ανάλυσης χρησιμοποιούνται τεχνικές που εστιάζουν στο σώμα και ειδικότερα στο επίπεδο των σωματικών αισθήσεων, που συχνά είναι έξω από την επίγνωσή μας. Στόχος είναι να αναγνωριστεί η σύνδεση των σωματικών εντάσεων με τις ψυχικές.
Η επαφή με την αναπνοή, η γείωση, το θεραπευτικό άγγιγμα, καθώς και ο καθοδηγούμενος οραματισμός είναι μερικές μόνο από τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο μιας συνεδρίας. Η εξερεύνηση των συναισθημάτων σε σχέση με τις σωματικές αισθήσεις, καθώς και η λεκτική επεξεργασία που ακολουθεί, εγκαθιδρύουν πιο αποτελεσματικά την «πληροφορία» που χρειάζεται ο θεραπευόμενος, προκειμένου να συν-δημιουργήσει με τον θεραπευτή ένα νέο μονοπάτι και μια νέα οπτική στα πράγματα.
Οι συνεδρίες γίνονται είτε ατομικά, είτε σε ομαδικό πλαίσιο.
Ποια είναι τα οφέλη της Σωματικής Ψυχοθεραπείας;
Πέρα από το κομμάτι της ανάλυσης, που μας βοηθά να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της ιστορίας μας, η Σωματική Ψυχοθεραπεία μάς φέρνει σε επαφή με το σώμα και βοηθά να ζούμε περισσότερο γειωμένοι, στο παρόν, βοηθά στη διαχείριση του άγχους της καθημερινότητας και φυσικά στην ποιότητα των διαπροσωπικών μας σχέσεων.
Όπως εξηγούν οι θεραπευτές στα workshop που γίνονται, όπως π.χ. αυτό του Astra Yoga Lifetrips, είναι μια θεραπεία που μπορεί να βοηθήσει βαθιά και σε σύντομο χρόνο στην αντιμετώπιση του τραύματος, στη ρύθμιση του Αυτόνομου Νευρικού Συστήματος, αλλά και στην ολιστική διερεύνηση του εσωτερικού κόσμου του ατόμου. Ο θεραπευόμενος έρχεται πιο κοντά στον αυθεντικό εαυτό του, προκειμένου να καταλάβει τις πραγματικές ανάγκες και τις πιο βαθιές σκέψεις του.
Μια ψυχοθεραπευτική δουλειά προσανατολισμένη στο σώμα δημιουργεί θετικά ερεθίσματα στο μυϊκό κινητικό σύστημα, καθώς και στο σπλαχνικό (γαστρεντερικό) σύστημα αναπλήρωσης της ενέργειας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια αλλαγή –προς το φυσιολογικότερο– των συναισθημάτων και των νοητικών λειτουργιών με μια παράλληλη αύξηση της ζωτικότητας του σώματος.
Για ποιους ενδείκνυται;
Η σωματική ψυχοθεραπεία απευθύνεται σε όσους βιώνουν συναισθηματικές δυσκολίες (όπως π.χ. θλίψη, φόβο, θυμό, άγχος, δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις), όσους ταλαιπωρούνται από αρνητικές σκέψεις, όσους έχουν μια κακή εικόνα σώματος, αλλά και ανθρώπους με ψυχοσωματικά συμπτώματα.
Τι χρειάζεται να γνωρίζεις πριν την πρώτη επαφή
Δεν απαιτείται καμία προετοιμασία, ωστόσο ο θεραπευόμενος χρειάζεται να έχει πρόθεση, ώστε να μπορέσει να δημιουργηθεί μια ουσιαστική θεραπευτική σχέση μεταξύ θεραπευτή- θεραπευόμενου. Έτσι, θα μπορέσει να δουλευτεί το εκάστοτε αίτημά του σε βάθος.
Ευχαριστούμε τις Κατερίνα Αγγελοπούλου, Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας με εξειδίκευση στη Σωματική Ψυχοθεραπεία, Ενεργειακή Θεραπεύτρια και Μαρία Κουρούπη, Σωματική Ψυχοθεραπεύτρια και Life & Business Coach.