iStock

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΛΑΝΕ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΣΟΥ

Αν θες να σώσεις τα φρούτα και τα λαχανικά σου από τον κάδο απορριμμάτων, ακολούθησε αυτές τις απλές συμβουλές αποθήκευσης και μείωσε τα διατροφικά σου απορρίμματα.

Αγοράζεις τη συσκευασμένη σαλάτα, τρως λίγο και μετά τη φυλάσσεις στο ψυγείο. Πας στη λαϊκή αγορά της γειτονιάς, γεμίζεις τις σακούλες με μπανάνες και μήλα και τα βάζεις στη φρουτιέρα στον πάγκο της κουζίνας. Θες να φτιάξεις φασολάκια και αντί να πάρεις μόνο τα κρεμμύδια που χρειάζεσαι, παίρνεις αρκετά παραπάνω, μιας και… κάπου θα χρειαστούν.

Τελικά, οι μέρες περνούν, τα τρόφιμα μένουν ξεχασμένα, δεν καταναλώνονται και τελικά καταλήγουν την καλύτερη περίπτωση στον κάδο κομποστοποίησης.

Όπως εξηγεί σε βίντεο στο CNN, η ειδικός σε θέματα τροφίμων Brittany Towers Lewis, η αρχή του προβλήματος βρίσκεται στο γεγονός ότι αγοράζουμε μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που πραγματικά χρειαζόμαστε. Το επόμενο στάδιο στη σκάλα των διατροφικών απορριμμάτων έχει να κάνει με τον τρόπο που αποθηκεύουμε τα τρόφιμα.

Αν θες, λοιπόν, να μειώσεις τα έξοδα και την σπατάλη πόρων, βοηθώντας έτσι την τσέπη σου και τον πλανήτη, ακολούθησε τις απλές συμβουλές αποθήκευσης που ακολουθούν.

αποθήκευση
iStock

Απλές συμβουλές αποθήκευσης φρούτων και λαχανικών

Προφανώς, το αυτονόητο είναι να καταναλώσεις τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά το συντομότερο δυνατόν. Διαφορετικά, ο χρόνος που περνά σε συνδυασμό με την έκθεση στο οξυγόνο, στα μικρόβια, στην ακτινοβολία του ήλιου, κάνει τα τρόφιμα να χαλούν. Η Lewis εξηγεί πώς να διατηρήσεις τρία από τα πιο συνηθισμένα τρόφιμα που θα βρεις σε μια κουζίνα.

Πατάτες: Κράτα τις σε δροσερό και σκοτεινό μέρος και μέσα σε σακούλα, που επιτρέπει την κυκλοφορία του αέρα, ώστε να αποφύγεις τον σχηματισμό υγρασίας. Φρόντισε, επίσης, να μην τις βάλεις κοντά σε μπανάνες, γιατί οι τελευταίες εκλύουν αιθυλένιο, ένα αέριο που επιταχύνει την ωρίμανση φρούτων και λαχανικών.

Πράσινα σαλατικά: Ένας τρόπος να τα διατηρήσεις λίγο περισσότερο είναι να τα ξεπλύνεις με μείγμα από ξύδι και νερό, έπειτα να τα στεγνώσεις καλά με τη βοήθεια ενός spiner ή με χαρτί κουζίνας και τέλος να τα βάλεις σε δοχείο που σφραγίζει μαζί με λίγο χαρτί κουζίνας και τα να φυλάξεις στο ψυγείο. Το ξίδι θα περιορίσει την ανάπτυξη βακτηρίων, τα οποία επίσης δεν αγαπούν το όξινο περιβάλλον που δημιουργείται.

αποθήκευση
iStock

Φασολάκια, σπαράγγια, καρότα: Αν δεν έχουν μουχλιάσει, η Lewis προτείνει να τα μπλανσάρεις σε βραστό νερό για λιγότερο από ένα λεπτό και στη συνέχεια να τα βάλεις σε μια λεκάνη που έχεις γεμίσει με νερό και παγάκια, ώστε να κρυώσουν. Το πρώτο βήμα τα ψήνει ελαφρά και σκοτώνει βακτήρια και το δεύτερο βοηθά να διατηρηθούν.

Βότανα, μυρωδικά: Κόβεις το κάτω μέρος και τα βάζεις με τα κοτσάνια σε ένα μικρό δοχείο με νερό. Τα καλύπτεις με μια σακούλα και τα φυλάσσεις στο ψυγείο. Εναλλακτικά, τα μπλανσάρεις σε βραστό νερό, μετά τα βουτάς σε παγωμένο νερό, συμπληρώνεις ελαιόλαδο και τα χτυπάς στο μπλέντερ. Σουρώνεις το μείγμα και φυλάσσεις το αρωματικό λάδι στο ψυγείο ή το χωρίζεις σε παγοθήκες και το διατηρείς στην κατάψυξη.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.