ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΣΟΥ
Το παιχνίδι ερωτήσεων «πόσο καλά με ξέρεις» μπορεί να γίνει μια πολύ καλή αφορμή να μιλήσεις για όλα αυτά που σε δυσκολεύουν στην σχέση σου.
Ίσως ακούγεται λίγο «αμερικανιά», αλλά παιχνίδια ερωτήσεων όπως το «πόσο καλά με ξέρεις», αν δεν τα πάρεις «πολύ σοβαρά» και τα δεις σαν μια αφορμή για να ανοίξεις συζήτηση, μπορούν να προσφέρουν επικοινωνία και σύνδεση στη σχέση σου.
Σύμφωνα με τους σύμβουλους σχέσεων, ένα τέτοιο παιχνίδι ερωτήσεων που αφορά τις προτιμήσεις, τις αναμνήσεις, τις εμπειρίες και το παρελθόν του συντρόφου σου, μπορεί να αποτελέσει μια διασκεδαστική αφορμή για να ξεκινήσεις μια σοβαρή συζήτηση που θα σε κάνει να καταλάβεις καλύτερα τον σύντροφό σου, να μάθεις περισσότερα πράγματα γι' αυτόν και να αποκτήσετε καλύτερη επικοινωνία και σύνδεση μεταξύ σας.
Όπως έχουν αποδείξει σχετικές έρευνες, αν και συχνά εσύ ή ο σύντροφός σου μπορεί να θέλετε να ανοίξετε κάποιο θέμα συζήτησης συχνά δεν το κάνετε γιατί μπορεί να μοιάζει αμήχανο ή περίεργο. Ένα τέτοιο παιχνίδι ερωτήσεων σάς βγάζει απ' αυτήν τη δύσκολη θέση και δημιουργεί την τέλεια συνθήκη.
Αρκεί να γίνεται στο σωστό timing και να μην αγγίζει θέματα που κάνουν τον άλλο να αισθάνεται άβολα και δυσάρεστα. Ο τόπος και ο χρόνος έχουν μεγάλη σημασία και πρέπει να είναι κατάλληλα, ώστε να μπορέσετε να συγκεντρωθείτε στη συζήτηση χωρίς παρεμβολές που σας αποσπούν την προσοχή ή δημιουργούν πίεση και άγχος.
Αν διαπιστώσεις ότι ο σύντροφός σου αρχίζει να σου κάνει τέτοιου είδος ερωτήσεις, φρόντισε να ανταποκριθείς πρόθυμα και να καταβάλλεις ειλικρινή προσπάθεια να θυμηθείς και να μοιραστείς πληροφορίες γιατί αυτό θα τον/την κάνει να νιώσει ότι δίνεις σημασία και νοιάζεσαι. Υπάρχει όμως ένα σημείο που πρέπει να προσέξεις, όπως επισημαίνει η ψυχοθεραπεύτρια Renee Zavislak.
Σύμφωνα με την κα Zavislak, αυτού του είδους οι ερωτήσεις μπορούν να ξεκινούν από δύο αφετηρίες. Η πρώτη που είναι και η υγιής εκδοχή, είναι οι δύο σύντροφοι να θέλουν να μάθουν περισσότερα ο ένας για τον άλλο ή να μοιραστούν πράγματα με έναν πιο έμμεσο και διασκεδαστικό τρόπο, το οποίο είναι απολύτως οκ.
Υπάρχουν και περιπτώσεις όμως που η πρόθεση δεν είναι και τόσο καλή. Μπορεί ο ένας σύντροφος να κάνει στον άλλο τέτοιου είδους ερωτήσεις για να τον «τσεκάρει», να τον κάνει να νιώσει άσχημα ή να προσπαθεί μ' αυτόν τον τρόπο να αποδείξει ότι ο άλλος είναι αδιάφορος, δεν τον ακούει ή δεν δίνει την απαραίτητη προσοχή σε αυτά που λέει». Κάποιες άλλες φορές η διάθεση μπορεί να ξεκινά από την ειλικρινή και ανθρώπινη ανάγκη κάποιου από τους δύο να νιώσει ορατός και σημαντικός για τον σύντροφό του.
Όποια όμως και αν είναι η αφετηρία και όσο απλοϊκό και να φαίνεται το παιχνίδι των «πόσο καλά με ξέρεις» ερωτήσεων, μπορεί να κάνει καλό στην σχέση σου με τρεις διαφορετικούς τρόπους.
Διευκολύνει την αυθεντική και ειλικρινή επικοινωνία
Οι ερωτήσεις «πόσο καλά με ξέρεις» ενθαρρύνουν τους συντρόφους να είναι ειλικρινείς και ανοιχτοί στην επικοινωνία μεταξύ τους. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να μιλήσετε για εμπειρίες, αναμνήσεις, σκέψεις και συναισθήματα που δεν θα προέκυπταν εύκολα στις καθημερινές σας συζητήσεις.
Ενισχύει την εμπιστοσύνη
Η αμοιβαία ανοιχτή επικοινωνία είναι πολύ σημαντική στην σχέση. Καθώς η γνωριμία με τον σύντροφό σου προχωρά, ο καθένας αποκαλύπτει όλο και περισσότερα πράγματα για τον εαυτό του και αυτό αρχίζει να καλλιεργεί αίσθημα εμπιστοσύνης και οικειότητας. Όσο περισσότερο γνωρίζεστε,τόσο περισσότερα κομμάτια του εαυτού σας μοιράζεστε, τα οποία διαφορετικά θα κρατούσατε κρυφά.
Βελτιώνει τα σημεία της σχέσης που χρειάζονται δουλειά
Οι ερωτήσεις «Πόσο καλά με ξέρεις» είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να εντοπίσεις τα σημεία στη σχέση σου που χρειάζονται βελτίωση. Καθώς υποβάλλεις ή απαντάς σε μια ερώτηση, μπορεί να πιάσεις τον εαυτό σου να σκέφτεται: «Δεν το πιστεύω ότι δεν το ήξερε αυτό για μένα!» ή «Πώς δεν το ήξερα αυτό για εκείνον/εκείνη;».
Όσο περισσότερες ερωτήσεις κάνεις, τόσο περισσότερο μπορείς να διακρίνεις μοτίβα και τάσεις. Για παράδειγμα, μπορεί να παρατηρήσεις ότι ο σύντροφός σου γνωρίζει πολλά για όσα ζείτε μαζί αλλά δεν γνωρίζει πράγματα για το παρελθόν σου. Ή μπορεί να συνειδητοποιήσεις ότι διστάζεις να μοιραστείς τις σκέψεις και τις απόψεις σου για κάποιο θέμα. Όλα αυτά είναι ευκαιρίες για βελτίωση.