iStock

ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ 10 ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

Αν βρίσκεσαι στο κατώφλι των εξετάσεων, διάβασε τα όσα δεν πρέπει να κάνει ένας υποψήφιος 10 μέρες πριν από τις Πανελλαδικές. Δεν τα λέμε εμείς, αλλά ένας σύμβουλος καριέρας με μακρόχρονη εμπειρία.

Όταν έδινα Πανελλαδικές μια καλή μου φίλη, που είχε προηγηθεί 2 χρόνια, μου έγραψε ένα γράμμα με τα όσα πρέπει και δεν πρέπει να κάνει ένας υποψήφιος λίγο πριν και κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Ήταν ένα από τα σπουδαιότερα δώρα που μου έχουν κάνει ποτέ.

Με χιούμορ αλλά και ρεαλισμό, μου έδωσε τις καλύτερες συμβουλές, τις οποίες ακολούθησα πιστά. Δυστυχώς, έχω χάσει το γράμμα της και τώρα πια θυμάμαι μόνο την προτροπή της να πηγαίνω καθαρή, καλοχτενισμένη και βαμμένη στις εξετάσεις. Έγραφε χαρακτηριστικά: «περνάνε και οι περιποιημένες στο πανεπιστήμιο». Ισχύει. Τότε γέλαγα πολύ με τη συμβουλή της, λίγα χρόνια μετά κατάλαβα τη σοφία της.

Καθώς οι Πανελλαδικές πλησιάζουν και πολλοί άνθρωποι (γονείς και παιδιά) καρδιοχτυπούν θεωρώντας τις ίσως τη μοναδική ευκαιρία που έχει ένας νέος «να κάνει κάτι στη ζωή του», απευθύνθηκα στον σύμβουλο σταδιοδρομίας και επαγγελματικού προσανατολισμού, Πάνο Σταυρόπουλο, για να μου πει τα SOS.

O ίδιος, έχοντας μακρόχρονη εμπειρία δίπλα στους υποψήφιους από τη θέση του καθηγητή και πλέον από τη θέση του συμβούλου, γνωρίζει καλά τα σωστά και τα λάθη που άθελά του μπορεί να κάνει ένας μαθητής ή μια μαθήτρια. Σημειώνεις;

Πανελλαδικές
iStock

1. Μην γράφεις καινούρια διαγωνίσματα

Αυτές οι τελευταίες ημέρες δεν είναι η στιγμή για να δοκιμαστείς σε κάτι καινούριο. Η βασική γνώση έχει κατακτηθεί, οπότε τα καινούρια διαγωνίσματα θα σου σπαταλήσουν πολύτιμο χρόνο και θα σε αγχώσουν ως κάτι ακόμη που πρέπει να κάνεις, χωρίς όμως να έχουν να προσφέρουν κάτι ουσιαστικό.

Ανάτρεξε καλύτερα στα παλιά σου διαγωνίσματα, δες τα λάθη σου ή όσα δεν μπόρεσες να λύσεις και λύσε τα τώρα. Κάνε επανάληψη στη θεωρία τους και δώσε βάση σε αυτή.

2. Μην διαβάζεις με το κινητό μέσα στο δωμάτιο

Είναι γνωστό ότι πλέον οι μαθητές διαβάζουν με την απόσπαση της προσοχής στο γραφείο τους, όμως αυτές τις μέρες που έμειναν, καλύτερα να την αφήσεις έξω από το δωμάτιό σου. Κρύψε το κινητό σου κάπου και άνοιξέ το μόνο όταν θα έχεις τελειώσει τη μελέτη σου.

3. Μην μιλάς συνέχεια για τις Πανελλαδικές

Δεν φταις μόνο εσύ. Γονείς, φίλοι, συγγενείς, καθηγητές, όλοι μιλάνε για τις Πανελλαδικές την περίοδο των Πανελλαδικών. Απόφυγε αυτές τις συζητήσεις, στην ανάγκη εξήγησε τους ότι δεν σου κάνει καλό και ότι προτιμάς να μιλήσετε για κάτι άλλο. Θέματα υπάρχουν πολλά!

Πανελλαδικές
iStock

4. Μην πιστέψεις ότι οι εξετάσεις είναι η σωτηρία ή η καταστροφή σου

Ίσως να το έχεις ήδη πιστέψει και αυτές τις μέρες να νιώθεις πιο βέβαιος/α από ποτέ. Δεν είναι όμως αλήθεια. Οι Πανελλαδικές είναι μία από τις πολλές επιλογές που ανοίγονται μπροστά σου τελειώνοντας το σχολείο. Δεν είναι ούτε η αρχή ούτε το τέλος του κόσμου. Προσπάθησε να το θυμάσαι αυτό όσο βρίσκεσαι λίγες ημέρες μακριά από το εξεταστικό κέντρο.

5. Μην ψάχνεις να βρεις τα SOS

SOS δεν υπάρχουν. Αν υπήρχαν, θα στα είχαν δώσει. Στις Πανελλαδικές μπορεί να πέσουν τα πάντα από την ύλη. Αυτό το διάστημα, εστίασε στις βασικές γνώσεις και όχι σε υπερβολικά  εξεζητημένες ασκήσεις, ειδικά αν είσαι της θετικής κατεύθυνσης.

6. Μην κοιτάς για σχολές και μαθήματα

Αν δεν ξέρεις ποια σχολή σε ενδιαφέρει και τι μαθήματα προσφέρονται εκεί, αυτή δεν είναι η κατάλληλη περίοδος να το κάνεις. Θα σου στερήσει πολύτιμο χρόνο από τη μελέτη και θα σου προσφέρει άγχος και αβεβαιότητα, συναισθήματα που δεν χρειάζεσαι.

Θα μπορούσες να το είχες κάνει μέχρι τώρα, αλλά αν δεν το έκανες, άφησέ το για αργότερα. Θα έχεις τουλάχιστον 20 μέρες μετά, για να τις ψάξεις με την ησυχία σου.

Πανελλαδικές
iStock

Τι να κάνεις

Συνέχισε να προετοιμάζεσαι σωστά, διαβάζοντας και κάνοντας τακτικά διαλείμματα. Μην αμελείς να βγαίνεις το Σαββατόβραδο, να συναντάς τους φίλους σου και να κάνεις λίγη γυμναστική, είτε αυτό λέγεται μπάσκετ, είτε ποδήλατο, είτε χορός (εσύ ξέρεις).

Τις εξετάσεις κανείς δεν μπορεί να τις προβλέψει, ούτε να τις ελέγξει. Δεν μπορείς να ξέρεις τι θα πάει στραβά και τι όχι. Μπορείς όμως να ελέγξεις τον εαυτό σου, ώστε να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένος μέχρι το προηγούμενο βράδυ.

Να θυμάσαι ότι η ζωή που περιμένεις ξεκινάει μετά τα 18. Οι αποφάσεις παίρνονται τότε, είτε φοιτάς στην Ιατρική είτε στη Φυσικοθεραπεία, είτε στη Νομική, είτε στις Πολιτικές Επιστήμες. Αν πιστεύεις στον εαυτό σου και έχεις όρεξη, αν ψάχνεσαι, αν είσαι δημιουργικός, τίποτα δεν μπορεί να σε σταματήσει.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.