Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

10 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Μήπως όταν ερωτεύεσαι νιώθεις ότι εύκολα χάνεις τον εαυτό σου και ακολουθείς τυφλά όσα θέλει ο άλλος; Συγκεντρώσαμε 10 βασικά πράγματα που πρέπει να αποφύγεις για να μην χάσεις τον εαυτό σου σε μια σχέση.

Πέρα από κάθε αμφιβολία, οι σχέσεις μας είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια στη ζωή μας, ίσως το πιο σημαντικό. Νευροεπιστήμονες, ψυχολόγοι, σύμβουλοι σχέσεων και λοιποί ειδικοί αναζητούν τα μυστικά για να διατηρούμε όμορφες και γερές σχέσεις, αλλά φυσικά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό.

Τις περισσότερες φορές οι προσωπικές σχέσεις ακολουθούν ένα μοτίβο από τον παθιασμένο έρωτα, για τον οποίο νιώθεις ότι μπορείς να κάνεις τα πάντα, μέχρι τη φθορά, τους τσακωμούς και τον χωρισμό.

Μερικά ζευγάρια καταφέρνουν να υπερπηδήσουν τις δυσκολίες της φθοράς, ανανεώνοντας ένα άτυπο συμβόλαιο που διέπει τις σχέσεις, άλλα μεγαλώνουν μαζί για να διαπιστώσουν ότι το χιούμορ λειτουργεί σαν ενωτική κόλλα, ορισμένα παραμένουν μαζί, αν και δυστυχισμένα, και άλλα χωρίζουν.

Τι συμβαίνει στο πρώτο στάδιο του έρωτα

Θα ήθελα όμως να σταθείς στο πρώτο στάδιο, αυτό του έρωτα. Αυτό που σε κάνει να νιώθεις ότι όλα είναι εφικτά αν είσαι δίπλα στον άνθρωπο των ονείρων σου. Αυτό που σε κάνει να νιώθεις ότι μπορείς να εγκαταλείψεις όλη σου τη ζωή όπως την ξέρεις μέχρι τώρα και να τον/την ακολουθήσεις στην άλλη άκρη της γης.

Προτού αναφερθώ σε όσα δεν πρέπει να κάνεις σε αυτή τη φάση προκειμένου να μην χάσεις τον εαυτό σου, να σου εξηγήσω εν συντομία γιατί την περίοδο αυτή δεν λειτουργείς λογικά.

Πώς να μη χάσεις τον εαυτό σου σε μια σχέση
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Σύμφωνα με μελέτες από τον χώρο των Νευροεπιστημών, το κέντρο λήψεως αποφάσεων του εγκεφάλου που λειτουργεί έντονα όταν ερωτευόμαστε είναι η αμυγδαλή ή αλλιώς συναισθηματικό κέντρο. Είναι το αρχαιότερο κέντρο λήψης αποφάσεων και βοήθησε το ανθρώπινο είδος να επιβιώσει, αντιδρώντας γρήγορα απέναντι στις απειλές.

Το διαβουλευτικό κέντρο λήψεως αποφάσεων, που μελετά, εξετάζει και αναλύει, και που αναπτύχθηκε μεταγενέστερα εκφράζοντας τη φωνή της λογικής, μοιάζει να υπολειτουργεί όταν είμαστε ερωτευμένοι. Γι’ αυτό σαν ερωτευμένος μπορείς να κάνεις παράλογα πράγματα. 

Όμως, ακόμη κι αν είσαι βέβαιος/η ότι η αγάπη σας θα νικήσει στο τέλος, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που καλό είναι να μην κάνεις ποτέ στον βωμό αυτού του έρωτα, διότι κινδυνεύεις να χάσεις τον εαυτό σου. 

Και ο εαυτός σου είναι ο μόνος σύμμαχος που χρειάζεσαι είτε η σχέση προχωρήσει, είτε όχι. Άλλωστε ο σύντροφος που θα σε αγαπήσει ακριβώς όπως είσαι, είναι και ο πιο κατάλληλος, γιατί μόνο μέσα από σχέσεις αλληλοσεβασμού και υποστήριξης εξελισσόμαστε πραγματικά.

Τι να αποφύγεις για να μην χάσεις τον εαυτό σου

1. Μην χάσεις βάρος επειδή σου το ζήτησε

Το να διατηρείς ένα υγιές βάρος είναι σημαντικό για την υγεία και την ευεξία σου. Αν όμως εσύ δεν θέλεις να χάσεις κιλά, δεν χρειάζεται να το κάνεις για κανέναν. Ο άνθρωπος που σε αγαπάει, σε θέλει όπως είσαι.

2. Μη διαγράψεις τους φίλους σου

Ένα λάθος που σχεδόν όλοι κάνουμε όταν ερωτευόμαστε είναι να παραμελούμε τους φίλους μας. Αυτό μέχρις ενός σημείου είναι κατανοητό και αποδεκτό και αλλάζει ξανά μετά το πρώτο διάστημα της νέας σχέσης. Το να απορρίψεις όμως τους αγαπημένους σου φίλους είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Ένας σωστός σύντροφος υποστηρίζει τις επιλογές σου και χαίρεται να σε βλέπει να περνάς καλά.

3. Μην εγκαταλείψεις τα ενδιαφέροντά σου

Είτε πρόκειται για κάποιο χόμπι, είτε για μια αγαπημένη σου συνήθεια, οι δραστηριότητες που αγαπάς συνθέτουν την προσωπικότητά σου και διατηρούν μια ισορροπία στη ζωή σου.

4. Μην κάνεις εκπτώσεις στις αξίες σου

Αξίζει να παλεύεις γι' αυτές, να ζεις και να ελπίζεις. Οι αξίες ενός ανθρώπου και η ηθική του είναι κομμάτια του βαθύτερου εαυτού. Οι ισότιμες σχέσεις βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό ακόμη και των διαφορετικών πεποιθήσεων.

5. Μην παραμελήσεις το wellbeing σου

Ο χρόνος που αφιερώνεις στον εαυτό σου και στην αυτοφροντίδα σου διαμορφώνει πλέον ένα από τα πιο σημαντικά εφόδια στη σύγχρονη ζωή. Η γυμναστική, ο διαλογισμός, οι φυσιολατρικοί περίπατοι, το πρωινό τρέξιμο, οτιδήποτε κάνεις για να παραμένεις σε φόρμα, να χαλαρώνεις, να αφουγκράζεσαι τον εαυτό σου δεν είναι διαπραγματεύσιμα, γιατί είναι αυτά που σε στηρίζουν.

6. Μη ρισκάρεις την ανεξαρτησία σου (και την οικονομική)

Η Αμερικανίδα σύμβουλος γάμου, Darlene Lancer, εξηγεί ότι οι σχέσεις αλληλεξάρτησης έχουν το χαρακτηριστικό να μην δίνεται στους δύο συντρόφους επαρκής χώρος για να είναι ο εαυτός τους, να αναπτυχθούν και να είναι αυτόνομοι: «Στις μη υγιείς αυτές σχέσεις, ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι βασίζονται απόλυτα στον άλλον και στη σχέση τους προκειμένου να νιώσουν ότι έχουν κάποια αξία και ότι είναι καλά. Και όταν η σχέση δεν πηγαίνει καλά, γεννιούνται μέσα τους αισθήματα ενοχής και ντροπής», εξηγεί.

7. Μην ανεχτείς προσβολές και κακοποίηση

Ίσως σου φαίνεται περίεργο αυτές οι δύο έννοιες να συνυπάρχουν. Κακοποίηση δεν θα ανεχόσουν ποτέ, αλλά προσβολές; Κι όμως οι δύο έννοιες ανήκουν στην ίδια κατηγορία. Ο σύντροφος που θα σε προσβάλλει (κι εσύ θα το ανεχτείς) είναι εκείνος που δυνητικά θα σε κακοποιήσει. Μην ανέχεσαι και μην δικαιολογείς τέτοιες συμπεριφορές. Δεν συνάδουν με κανενός είδους αγάπη.

8. Μην εγκαταλείψεις την εκπαίδευση ή την καριέρα σου

Είναι ένα λάθος που κάνουν περισσότερο οι γυναίκες. Όμως, τόσο οι σπουδές όσο και η δουλειά, αποτελούν βασικά εφόδια της προσωπικής ανάπτυξης και απαραίτητες προϋποθέσεις της οικονομικής ανεξαρτησίας. Και τις περισσότερες φορές εκφράζουν τα όνειρά σου. Ένας υποστηρικτικός σύντροφος το καταλαβαίνει αυτό και δεν σε βάζει σε διλήμματα.

9. Μην καταπιέζεις τις απόψεις και τον αυθεντικό σου εαυτό

Μήπως παρουσιάζεις έναν ιδεατό εαυτό για να γίνεις αποδεκτός/ή, για να συνδεθείς ή να σε αγαπήσουν; Μήπως ντρέπεσαι να πεις τη γνώμη σου, κρύβεις τις απόψεις σου και συμφωνείς με όσα λέει ο άλλος;

«Στο πλαίσιο της δυαδικής σχέσης ενός ζευγαριού, η αυθεντικότητα είναι το μυστικό για μια ικανοποιητική ζωή και για τους δύο συντρόφους», αναφέρει η ψυχολόγος Χριστιάνα Γερμανού. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σου επιτρέπεις να είσαι ο εαυτός σου, όταν είσαι μαζί με τον σύντροφο σου και το ίδιο κάνει κι εκείνος μαζί σου. «Μέσω μιας τέτοιας ειλικρινούς αλληλεπίδρασης έρχεται η εξέλιξη του καθενός χωριστά και κατ' επέκταση της ίδιας της σχέσης», εξηγεί η ειδικός.

10. Μη ρίξεις τα στάνταρ σου

Μην αποδεχτείς κάτι λιγότερο από όσα θεωρείς σημαντικά για μία σχέση. Το να συμβιβαστείς σε πράγματα που θεωρείς απαραίτητα, όπως ο σεβασμός και η εκδήλωση ενδιαφέροντος, υποδηλώνει ότι έχεις βάλει τον εαυτό σου σε δεύτερη μοίρα. Μια υγιής σχέση όμως βασίζεται στην ισότητα.

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.