iStock

4 ΚΟΛΠΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΣΠΑΤΑΛΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Αν θέλουμε να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων και τα διατροφικά μας απορρίμματα, δεν είναι τόσο δύσκολο. Αρκεί κάποιος να μας δείξει τον τρόπο.

Αν κάτι αναγνωρίζω στα social media, είναι η πρόσβαση που μου προσφέρουν σε χιλιάδες πρακτικές συμβουλές γύρω από έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής. Ανάμεσα σε εκατομμύρια άχρηστα post, μπορώ να βρω καταπληκτικές προτάσεις για zero waste living και αμέτρητους τρόπους για να περιορίσω την σπατάλη τροφίμων και κατ' επέκταση το αποτύπωμά μου στον πλανήτη τούτο.

Χαζεύοντας στους αγαπημένους μου λογαριασμούς βρίσκω κατά καιρούς διάφορα απλά hacks, που με βοηθούν να περιορίσω τα διατροφικά μου απορρίμματα.

Σκέφτηκα λοιπόν να μοιραστώ τέσσερα από αυτά, γιατί, όπως αναφέρουν Ολλανδοί ερευνητές, καθένας από εμάς σπαταλά περίπου 500 θερμίδες τροφής την ημέρα και κάθε οικογένεια τεσσάρων ατόμων θα μπορούσε τα ταΐσει με όσα έχει ήδη στην κουζίνα της έναν ακόμα άνθρωπο.

1. Σώζουμε τα καρότα

Μέχρι πριν λίγους μήνες, τα καρότα ήταν ένα από τα τρόφιμα που πολλές φορές πετούσα με βαριά καρδιά στα σκουπίδια ή στον κάδο κομποστοποίησης του δήμου. Οι συσκευασίες με τα βιολογικά καροτάκια στα καταστήματα της γειτονιάς έχουν μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που καταναλώνω και έτσι συχνά τα ξεχνούσα στο ψυγείο, με αποτέλεσμα να μαλακώνουν πολύ.

4 κόλπα για να περιορίσουμε τη σπατάλη τροφίμων
unsplash Thomas Gamstaetter

Όλα άλλαξαν μετά από ένα μονόλεπτο βιντεάκι στο Instagram, που υπήρξε για μένα αποκάλυψη. Το αδιανόητα απλό κόλπο που παρουσίαζε, επανέφερε μέσα σε λίγη ώρα τα πολυκαιρισμένα (όχι χαλασμένα) καροτάκια μου στην προτέρα κατάστασή τους. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να τα βάλουμε όρθια σε ένα δοχείο με δροσερό νερό και να περιμένουμε 30 λεπτά (ή λίγο παραπάνω). Αυτό! Μετά τα καροτάκια μας θα είναι σαν καινούργια.

Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε με το σέλερι, ολόκληρο το μαρούλι, τα σπαράγγια και τα φρέσκα μυρωδικά, κόβοντας λίγο την κάτω πλευρά.

2. Περισσεύματα λαχανικών

Ένας τρόπος για να περιορίσουμε σημαντικά τη σπατάλη τροφίμων είναι να εκμεταλλευτούμε τα περισσεύματα των λαχανικών, όπως π.χ. τα κοτσάνια του μπρόκολου, τις κορυφές των καρότων, τις φλούδες της πατάτας και του κρεμμυδιού, τα κοτσάνια των μανιταριών, τους μίσχους των βοτάνων.

4 κόλπα για να περιορίσουμε τη σπατάλη τροφίμων
iStock

Αφού τα πλύνουμε καλά, τα βάζουμε σε ένα δοχείο που κλείνει αεροστεγώς και τα φυλάμε στο ψυγείο, για να ετοιμάσουμε με αυτά τον δικό μας ζωμό λαχανικών. Μόλις μαζέψουμε 3-4 φλιτζάνια περισσεύματα, μπορούμε είτε να τα χτυπήσουμε σε ένα μπλέντερ όλα μαζί είτε να τα βράσουμε με μπαχαρικά και στη συνέχεια να τα σουρώσουμε και να αποθηκεύσουμε τον ζωμό σε γυάλινα δοχεία.

3. Φρέσκα μυρωδικά

Συνήθως τα αγοράζουμε σε ποσότητες που δεν μπορούμε να καταναλώσουμε. Πόσο άνηθο, δεντρολίβανο, ρίγανη και θυμάρι να βάλουμε στο φαγητό μας, και πόσο φασκόμηλο να πιούμε;

Για να μην πάνε χαμένα, μιας και χαλάνε γρήγορα, μπορούμε να τα καταψύξουμε. Πώς; Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά που μας έχουν περισσέψει και τα μοιράζουμε στις θήκες μιας παγοκύστης. Έπειτα, προσθέτουμε νερό ή ελαιόλαδο και τα βάζουμε στην κατάψυξη. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους κύβους αρωματικών σε σούπες, μαγειρευτά και ψητά.

4 κόλπα για να περιορίσουμε τη σπατάλη τροφίμων
iStock

4. Φρούτα στην κατάψυξη

Φράουλες, κεράσια, σταφύλια και αρκετά ακόμα φρούτα μπορούν να συντηρηθούν εύκολα στην κατάψυξη. Αφού τα καθαρίσουμε, όπως θα κάναμε αν τα καταναλώναμε αμέσως, τα στεγνώνουμε, τα χωρίζουμε σε μερίδες και τα αποθηκεύουμε με τη βοήθεια του οδηγού μας για μια zero waste κουζίνα. Έτσι, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε όταν δεν είναι η εποχή τους σε τούρτες, τάρτες, ζελέ, κέικ, smoothies. Μάλιστα, κάποια από αυτά (π.χ. το σταφύλι) μπορούν να λειτουργήσουν και ως «παγάκια» σε ποτά, αναψυκτικά και ροφήματα, χωρίς μάλιστα να τα νερώνουν.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.