ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΜΙΛΑΣ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ;
Σίγουρα το έχεις κάνει κάποια στιγμή! Σημαίνει, όμως, αυτό ότι έχεις χάσει τα λογικά σου; Οι επιστήμονες απαντούν και καθησυχάζουν.
Οι άνθρωποι συμβαίνει να μιλούν στον εαυτό τους για πολλούς και διαφορετικούς λόγους: Θυμάμαι τη γιαγιά μου, η οποία ζούσε μόνη της για πάνω από 20 χρόνια, να μιλά στον εαυτό της όταν νόμιζε ότι δεν την ακούγαμε. Θυμάμαι την κόρη μου, όταν ήταν πολύ μικρούλα, παίζοντας μόνη της να μιλά στον εαυτό της. Μου έχει τύχει, όμως, κι εμένα να στέκομαι μπροστά στον καθρέφτη και να επαναλαμβάνω λόγια ενδυνάμωσης πριν από τα πρώτα μου job interviews που το άγχος «χτυπούσε κόκκινο».
Πολύ συχνά παρατηρούμε και ανθρώπους στον δρόμο να μιλούν μεγαλόφωνα στον εαυτό τους. Συνήθως μοιάζουν χαμένοι στις σκέψεις τους και δίνουν την εντύπωση ότι έχουν χάσει τα λογικά τους. Μπορεί, όμως, και να μην είναι ακριβώς έτσι.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί κανείς να μιλά στον εαυτό του για πολλούς λόγους: από μοναξιά, λόγω στρες ή επειδή υποφέρει από κάποιο τραύμα. Ωστόσο, πρόκειται για μία υγιή, φυσιολογική ή ακόμα και ωφέλιμη συνήθεια, ειδικά όταν θέλεις με τον τρόπο αυτό να επεξεργαστείς κάποιες σκέψεις ή κάποιες εμπειρίες σου.
Τις περιπτώσεις που το να μιλάς στον εαυτό σου μπορεί να υποδεικνύει κάτι ανησυχητικό, θα τις δούμε παρακάτω.
Γιατί οι άνθρωποι μιλούν στον εαυτό τους;
Το ερώτημα αυτό απασχολεί του επιστήμονες τουλάχιστον από το 1880, όταν έλαβε χώρα η πρώτη μελέτη αναφορικά με το γιατί, τι λένε οι άνθρωποι όταν μιλούν στον εαυτό τους και με τι σκοπό το κάνουν.
Όπως ανακάλυψαν με τα χρόνια οι ειδικοί, ο μηχανισμός αυτός αποτελεί τη λεκτική έκφραση μιας εσωτερικής θέσης ή πίστης, δηλαδή μέσω αυτού εκφράζονται εσωτερικά συναισθήματα, προαισθήματα και σκέψεις που δεν έχουν ειπωθεί. Τα λόγια μπορεί να ακούγονται στους γύρω, όμως μπορεί κανείς να μιλά στον εαυτό του και χωρίς να τον ακούει κανείς. Σε κάθε περίπτωση, στόχος του ατόμου είναι να απευθυνθεί αποκλειστικά στον εαυτό του. Γιατί;
Επειδή έτσι ρυθμίζει τα συναισθήματά του
Μπορεί, λοιπόν, κανείς να νιώθει άγχος ή θυμό και μιλώντας στον εαυτό του να επικεντρώνεται στο πώς θα αντιμετωπίσει αυτά τα συναισθήματα, π.χ. «ΟΚ, έχω θυμώσει τώρα, αλλά δεν θα το αφήσω να με πάρει από κάτω. Τι πρέπει να κάνω; Βαθιές ανάσες».
Για να μειώσει το άγχος του
Μελέτη του 2014 έδειξε ότι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν έντονο κοινωνικό άγχος μπορεί να ωφεληθούν σημαντικά μιλώντας στον εαυτό τους. Τοποθετώντας, μάλιστα, τον εαυτό τους στο β’ ή γ’ πρόσωπο μπορούν να αποστασιοποιηθούν από την αγχωτική κατάσταση και να αναλύσουν όσα νιώθουν πιο καθαρά. Για παράδειγμα «είσαι προετοιμασμένη, θα τα πας καλά στην εξέταση!» ή «μην ξεχάσεις το ραντεβού στον γιατρό αύριο!»
Συνεπώς, η διαδικασία αυτή μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τη δυνατότητά μας να ελέγχουμε μία κατάσταση, να συγκεντρωνόμαστε και να αποδίδουμε καλύτερα, ενώ μπορεί να συμβάλλει και στην ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.
Επιπλέον, μελέτη του 2012 έδειξε πως όταν ψάχνουμε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο σε έναν χώρο, π.χ. τα κλειδιά μας ή ένα ρούχο, και ταυτόχρονα μιλάμε στον εαυτό μας, έχουμε αυξημένες πιθανότητες να το βρούμε μια ώρα αρχύτερα.
Πότε αποτελεί λόγο ανησυχίας
Το να μιλάς στον εαυτό σου μπορεί να αποτελεί λόγο ανησυχίας αν συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως π.χ. οι παραισθήσεις. Επίσης, είναι κάτι που μπορεί να βλάπτει την ψυχική σου υγεία αν χρησιμοποιείς αρνητικούς χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου και αυτο-κριτικάρεσαι ιδιαίτερα αυστηρά.
Τέλος, αν μιλάς στον εαυτό σου επειδή βιώνεις ανυπόφορη μοναξιά είναι και αυτός ένας λόγος ανησυχίας, καθώς η μοναξιά μπορεί να προκαλέσει άλλα, σοβαρά προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας.
Στις παραπάνω περιπτώσεις είναι σημαντικό να απευθυνθείς έγκαιρα σε έναν ψυχοθεραπευτή ή έναν σύμβουλο ψυχικής υγείας, ο οποίος θα διαγνώσει αν υποφέρεις είτε από κάποια ασθένεια (π.χ. σχιζοφρένεια), είτε από κάποια αγχώδη διαταραχή ή κατάθλιψη που θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις.
Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.
Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts.