iStock

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΑΝΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΥΠΝΟ, ΚΑΘΙΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΗ

Πιο σημαντικό από το πόσες ώρες κοιμάσαι καθημερινά φαίνεται πως είναι ο τρόπος που κατανέμεις διάφορες δραστηριότητες μέσα στο 24ωρο.

Διαβάζουμε διαρκώς για νέα ευρήματα μελετών που σχετίζονται με το πόσο –και πώς– πρέπει να κοιμόμαστε, να τρώμε, να κινούμαστε και, τελικά, να ζούμε, προκειμένου να ενισχύσουμε το προσδόκιμο ζωής αντί του να το υπονομεύσουμε.

Διεθνής ομάδα από το ερευνητικό Swinburne University of Technology της Μελβούρνης αποφάσισε να κινηθεί διαφορετικά: Προσέγγισε το θέμα της συνολικής υγείας βάσει του χρόνου που περνάμε καθισμένοι, όρθιοι, ασκούμενοι και κοιμισμένοι, συσχετίζοντας κάθε συνθήκη με τον βέλτιστο καρδιομεταβολικό ρυθμό και τον γλυκαιμικό έλεγχο.

Έτσι, παρουσίασαν τον καλύτερο τρόπο που μπορούμε να αξιοποιούμε ένα 24ωρο για να απολαμβάνουμε τη βέλτιστη υγεία.

Πώς όμως, κατάφεραν να προσδιορίσουν το σωστό συνδυασμό άσκησης και χαλάρωσης μέσα σε μια ημέρα – πάντα για το καλό μας; Ανέλυσαν τη συμπεριφορά 2.000 ανθρώπων και έγραψαν τα ευρήματα και τις συστάσεις τους τους σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Diabetologia.

χρόνος και δραστηριότητες
iStock

Βάσει της εργασίας αυτής, η ιδανική κατανομή του χρόνου μιας ημέρας είναι η εξής:

  • 8 ώρες και 20 λεπτά ύπνος,
  • 5 ώρες και 10 λεπτά ορθοστασία,
  • 6 ώρες σε καθιστή θέση,
  • 2 ώρες και 10 λεπτά ελαφριά σωματική δραστηριότητα (είναι πράγματα που κάνουμε όλοι μέσα στην ημέρα, από το να γελάμε δυνατά έως μια δουλειά στο σπίτι),
  • 2 ώρες και 10 λεπτά μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα (μεταξύ άλλων, η λίστα περιλαμβάνει το γρήγορο περπάτημα, το dance aerobic, το τζόκινγκ και το ποδήλατο).

Αυτή η «εξίσωση» έδωσε την καλύτερη δυνατή διατήρηση του ιδανικού γλυκαιμικού δείκτη, ενώ βοηθούσε καλύτερα στην υγεία της καρδιάς.

Άλλες δραστηριότητες για άλλες ανάγκες

Ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ Christian Brakenridge, δήλωσε ότι «οι μετρήσεις μας είναι η ιδεατή συνθήκη που επιτυγχάνει μια ισορροπία μεταξύ των διαφόρων αποτελεσμάτων υγείας. Ο ύπνος μπορεί να είναι επιζήμιος για την υγεία εάν αντικαταστήσει τον χρόνο άσκησης και ωφέλιμος εάν αντικαταστήσει την καθιστική συμπεριφορά. Γι' αυτό και χρειαζόμαστε ολοκληρωμένες κατευθυντήριες γραμμές που λαμβάνουν υπόψη το πλήρες φάσμα της ανθρώπινης συμπεριφοράς».

Διευκρίνισε πως «η ανάλυσή μας περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δεικτών υγείας και συγκλίνει στις 24 ώρες που σχετίζονται με τη συνολική βέλτιστη υγεία». Για διαφορετικούς δείκτες υγείας, από την περίμετρο της μέσης έως τη γλυκόζη νηστείας, υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα για κάθε συμπεριφορά.

Για παράδειγμα, σύμφωνα πάντα με τα ευρήματα αυτής της ομάδας, η αντικατάσταση του χρόνου που περνάμε σε καθιστή θέση με περισσότερο χρόνο σε σωματική δραστηριότητα (ειδικά ελαφριάς έντασης) συσχετίστηκε με πιο ευεργετικές μετρήσεις γλυκόζης αίματος σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, συγκριτικά με τα άτομα που δεν έχουν διαβήτη.

Ο Δρ Brakenridge κατέληξε στο ότι «η δουλειά μας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση όταν εκδώσει τις νέες κατευθυντήριες γραμμές για την ιδανική δραστηριότητα, οι οποίες επί του παρόντος περιλαμβάνουν μόνο ευρείες παραμέτρους γύρω από την άσκηση και την ένταση».

Η διευκρίνιση για τον ύπνο και την καρδιά

Οι ερευνητές συνέστησαν γενικά τις 8 ώρες ύπνου κάθε ημέρα. Αν όμως θέλουμε να υποστηρίξουμε τη συνολική μας υγεία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, οι 8 ώρες και τα 20 λεπτά δίνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Διευκρίνισαν και ότι πρέπει να αποφεύγουμε οτιδήποτε πάνω από αυτό το διάστημα, καθώς ο ύπνος για περισσότερες από 9 ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Μεταξύ των σημειώσεων των μελετητών ήταν και ότι το να περνάμε όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο καθιστοί και περισσότερο όρθιοι, κάνοντας σωματική δραστηριότητα ή σε κατάσταση ύπνου, συνδέονται με καλύτερη καρδιομεταβολική υγεία.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.